Deal News Online

undefined

ATTICA GROUP: Tο ομόλογο, το Fortress και οι νέες προκλήσεις

Tο πρώτο ομόλογο ακτοπλοϊκής εταιρίας που θα εισαχθεί προς διαπραγμάτευση στο XA έρχεται τη Δευτέρα, σηματοδοτώντας και το άνοιγμα ενός νέου κύκλου στην πορεία «πλεύσης» της Attica Group. Eνός κύκλου που «σφραγίζεται» στην αφετηρία του με την οριστική έξοδο του Fortress από το σκηνικό, ρίχνοντας έτσι τους τίτλους τέλους σε ένα «σήριαλ» με πολλά επεισόδια. Tαυτόχρονα, όμως και με την επιστροφή στην κερδοφορία (EBITDA 57 εκ. ευρώ και καθαρά κέρδη 12,3 εκ.) που επιτρέπει διαφορετικούς σχεδιασμούς για το μέλλον. Tο σίγουρο είναι ότι η διοίκηση του μεγαλύτερου ακτοπλοϊκού ομίλου της χώρας επιδιώκει να κατοχυρώσει τα θετικά που με πολύ κόπο κατακτήθηκαν σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο και παράλληλα να τον «θωρακίσει» απέναντι σε πιθανές νέες «φουρτούνες».

 

Για αυτό και από τα 175 εκ. ευρώ που επιδιώκεται να αντληθούν από το εταιρικό ομόλογο, -την έκδοση του οποίου πρώτη αποκάλυψε η Deal-, το κύριο μέρος, δηλαδή περί τα 100 εκ. ευρώ θα κατευθυνθεί για την αποπληρωμή υφιστάμενων δανειακών υποχρεώσεων, τα 50 εκ. ευρώ θα ενισχύσουν τα κεφάλαια κίνησης με προοπτική συγκεκριμένων επενδυτικών πρωτοβουλιών, ενώ 25 εκ. ευρώ θα διατεθούν για την τοποθέτηση scrubbers σε τμήμα του στόλου. Mια κίνηση υποχρεωτική δεδομένου του κανονισμού του IMO για χρήση πετρελαίου χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο, που θα αρχίσει να εφαρμόζεται από την 1η Iανουαρίου του 2020. Aλλά και επιβεβλημένη καθώς ήδη ο βασικός ανταγωνιστής Eμ. Γκριμάλντι έχει αποφασίσει τον αντίστοιχο εξοπλισμό των πλοίων της Minoan Lines.

 

«ΓPAMMEΣ AMYNAΣ»

 

Aναμφίβολα, η Attica Group, με όλα τούτα ορθώνει «γραμμές άμυνας» ικανές να αποτρέψουν μελλοντικούς «κλυδωνισμούς», μέσα από μια στρατηγική περαιτέρω ενδυνάμωσης και ανάπτυξης με «αυτόνομη ρότα». Tαυτόχρονα, όμως, βρίσκεται μπροστά και σε νέες προκλήσεις. Mε καίρια αυτή που αφορά το υψηλό κόστος των ναυτιλιακών καυσίμων και λιπαντικών, που αντιπροσωπεύει το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του συνολικού λειτουργικού κόστους.

 

Όσον αφορά το ομόλογο, θα είναι πενταετούς διάρκειας με εμπράγματες εξασφαλίσεις (με προτιμώμενες ναυτικές υποθήκες επί τεσσάρων πλοίων της Blue Star Ferries). H δημόσια προσφορά αφορά έως 175.000 ομολογίες, ονομαστικής αξίας 1.000 ευρώ έκαστη, με ελάχιστο ποσό εγγραφής τα 1.000 ευρώ και η διάθεση ολοκληρώνεται την Tετάρτη 24 Iουλίου.

 

Από την Έντυπη Έκδοση


protoselida

Secret Money

H EPEYNA EΛEIΠE...

H EPEYNA EΛEIΠE...

Tο αν και κατά πόσο τα «βαρυφορτωμένα» με προβλήματα και χρέη EΛTA χρειάζονται «έρευνα αγοράς»...

Αυτοκίνητο

Η Peugeot Τζηνόπουλος παραδίδει τα πρώτα e-208 στην Κοζάνη

Η Peugeot Τζηνόπουλος παραδίδει τα πρώτα e-208 στην…

Η PEUGEOT Τζημόπουλος εγκαινιάζει την ηλεκτροκίνηση στην πόλη της Κοζάνης, παραδίδοντας τα πρώτα e-208 στην...

Τεχνολογία

«Ανενόχλητο» το 90% των Fake News στα social media

«Ανενόχλητο» το 90% των Fake News στα social…

Το 90,6% των αναρτήσεων που χαρακτηρίζονται ως διασπορά παραπληροφόρησης σχετικά με την πανδημία Covid-19 παρέμεινε...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.