Ρέγκλινγκ: Ο ESM έχει τα ίδια συμφέροντα με την ελληνική οικονομία

«Ανησυχούμε λίγο γιατί η ανάπτυξη δεν ήταν τόσο υψηλή όσο ελπίζαμε»

 

Εν αναμονή ο ESM σχετικά με το κόστος των φορολογικών ελαφρύνσεων της κυβέρνησης, με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ να παραπέμπει για τον Σεπτέμβριο τις συζητήσεις, όταν οι θεσμοί θα επιστρέψουν στην Αθήνα, δηλώνοντας πάντως ικανοποιημένος για την αναπτυξιακή ατζέντα που παρουσίασε ο πρωθυπουργός.

 

«Ανησυχούμε λίγο γιατί η ανάπτυξη δεν ήταν τόσο υψηλή όσο ελπίζαμε. Οι αποφάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης, τους τελευταίους 2-3 μήνες πριν από τις εκλογές, δεν ήταν φιλοαναπτυξιακές. Αναφέρομαι σε συγκεκριμένα δημοσιονομικά μέτρα, στη φορολογία και στο γεγονός της υποεκτέλεσης του προϋπολογισμού επενδύσεων. Αυτά κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτό που προσπαθεί να πετύχει η νέα κυβέρνηση. Ετσι, πρέπει να περιμένουμε και να δούμε» τόνισε συγκεκριμένα ο κ. Ρέγκλινγκ μιλώντας στην «Καθημερινή».

 

Σχετικά με το αν οι θεσμοί θα εγείρουν αντιρρήσεις στο φορολογικό νομοσχέδιο στην περίπτωση που δεν υπάρχει αρκετός δημοσιονομικός χώρος, ο επικεφαλής του ESM απάντησε ότι η Ελλάδα δεν είναι σε πρόγραμμα. «Συνεπώς, δεν είναι δουλειά μας να εγκρίνουμε συγκεκριμένα μέτρα. Αλλά θα δώσουμε την άποψή μας στο κατά πόσον συμφωνούμε ότι τα μέτρα είναι φιλοαναπτυξιακά και στο κατά πόσον η βιωσιμότητα του χρέους επιτυγχάνεται. Αυτό περιλαμβάνει τους δημοσιονομικούς στόχους».

 

«Χρειαζόμαστε περισσότερες λεπτομέρειες, για να δούμε αν οι αριθμοί βγαίνουν», λέει ο επικεφαλής του μεγαλύτερου πιστωτή της Ελλάδας, καθιστώντας σαφές ότι αν υπάρχει κενό αυτό πρέπει να καλυφθεί.

 

Για τη μείωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μελλοντικής εξέτασης του θέματος, υπογραμμίζοντας ότι τώρα δεν έχει άμεση σημασία, αφού η κυβέρνηση συμφώνησε στην τήρησή του, κάτι που εκλαμβάνεται θετικά από τους θεσμούς και τις αγορές.

 

Σύμφωνα με τον κ. Ρέγκλινγκ,  οι φορολογικοί συντελεστές στην Ελλάδα είναι υψηλοί. «Επομένως, η μείωση ορισμένων φορολογικών συντελεστών, ιδίως στο εισόδημα, φυσικών και νομικών προσώπων, και η προσαρμογή τους με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι μάλλον θετική. Αυτό δεν ισχύει για όλους τους φόρους», τονίζει. «Για παράδειγμα, οι φόροι κατανάλωσης είναι διαφορετική περίπτωση».

 

Για την έκδοση του 7ετούς ομολόγου έκανε λόγο για μεγάλη επιτυχία, που μπορεί να οδηγήσει σε ενάρετο κύκλο με χαμηλότερα επιτόκια. «Κάτι τέτοιο μπορεί πράγματι να δημιουργήσει κάποιο δημοσιονομικό χώρο. Επίσης, οι ξένοι θα μπορούσαν να ενδιαφερθούν περισσότερο για άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα. Πιστεύω ότι η κυβέρνηση έκανε καλή αρχή».

 

«Ο ESM έχει τα ίδια συμφέροντα με την ελληνική οικονομία. Χρειάζεται να εφαρμοστούν περισσότερες φιλοαναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις. Και θέλουμε να επιτευχθεί η βιωσιμότητα του χρέους. Αυτές είναι οι κατευθυντήριες αρχές μας και δεν είναι ασύμβατες με τις πολιτικές που εξήγγειλε η νέα κυβέρνηση. Αλλά φυσικά πολλά θα εξαρτηθούν από τις λεπτομέρειες» επισήμανε ο κ. Ρέγκλινγκ.


protoselida

Media

Πέθανε ο συγγραφέας και κριτικός λογοτεχνίας, Χάρολντ Μπλουμ

Πέθανε ο συγγραφέας και κριτικός λογοτεχνίας, Χάρολντ Μπλουμ

Ο Χάρολντ Μπλουμ, συγγραφέας, κριτικός λογοτεχνίας και Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Yale, πέθανε χθες, σε...

Secret Money

H MLS και τα «μυστήρια» με τη μετοχή

H MLS και τα «μυστήρια» με τη μετοχή…

Tι συμβαίνει με τη μετοχή της MLS Πληροφορικής η οποία έχει υποχωρήσει κατά 36% στο...

Αθλητικά

Νέα ΑΜΚ στον Παναθηναϊκό ύψους 5 εκ. ευρώ

Νέα ΑΜΚ στον Παναθηναϊκό ύψους 5 εκ. ευρώ

Σταθερότητα στις πληρωμές και σε διοικητικό επίπεδο υποσχέθηκε η πλευρά του Γιάννη Αλαφούζου στη διάρκεια...

Αυτοκίνητο

Αγώνας Drift μέσα στην πόλη της Ρόδου

Αγώνας Drift μέσα στην πόλη της Ρόδου

Στο “νησί των ιπποτών”, ανάμεσα στα πανέμορφα νεοκλασικά κτίρια της πόλης της Ρόδου, θα διεξαχθεί...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.