Νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου από την Τράπεζα Κύπρου

Τον Σεπτέμβριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί η επίσημη αλλαγή σκυτάλης στην ανώτατη ηγεσία της Τράπεζας Κύπρου μετά την αποχώρηση του Τζον Χούρικαν και την αντικατάσταση του από τον Πανίκο Νικολάου.

 

Η BOCH είχε προχωρήσει μετά την τραπεζική κρίση του 2013 και την απορρόφηση του προσωπικού της πρώην Λαϊκής Τράπεζας, σε τρία σχέδια εθελούσιας εξόδου.

 

Το τελευταίο ήταν τον Ιούνιο του 2016 μέσω του οποίου είχαν φύγει γύρω στα 450 άτομα.

 

Οι πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει τους τελευταίους μήνες για ένα επικείμενο σχέδιο εθελούσιας εξόδου στην Τρ. Κύπρου, επιβεβαιώνονται στο πλαίσιο κύκλου επαφών του Σόλωνα Μάτσια, διευθυντή διεύθυνσης ανθρώπινου δυναμικού της Τρ. Κυπρου, με μεγάλη μερίδα προσωπικού παγκυπρίως.

 

Στην ενημέρωση που λαμβάνει το προσωπικό σε σχέση με τους νέους σχεδιασμούς της ανώτατης διεύθυνσης της τράπεζας που προβλέπει μεταξύ άλλων και αναδιάρθρωση της οργανικής δομής της BOCH, το προσωπικό εισπράττει, μέσω των ερωτημάτων που υποβάλλει, ότι είναι θέμα χρόνου να τεθεί ενώπιον του ένα νέο σχέδιο εθελούσιας εξόδου.

 

Ο κ. Μάτσιας που ρωτήθηκε σχετικά από μέλη του προσωπικού επιβεβαίωσε ότι υπάρχει μία τέτοια πρόθεση εκ μέρους της τράπεζας. Απέφυγε, ωστόσο, να δώσει λεπτομέρειες για το νέο σχέδιο εξόδου.

 

Απέφυγε επίσης να αναφέρει πότε προγραμματίζεται κάτι τέτοιο, παρά το γεγονός ότι από τη συντεχνία έχει διαρρεύσει εδώ και καιρό ότι το νέο σχέδιο εθελούσιας εξόδου στην Τρ. Κύπρου είτε θα δοθεί στο προσωπικό τέλος του έτους ή το αργότερο αρχές του 2020.

 

Η διεύθυνση της τράπεζας διαβεβαίωσε ότι το οποιοδήποτε σχέδιο εθελούσιας εξόδου θα τεθεί υπόψη της συντεχνίας, όπως είναι και η καθιερωμένη πρακτική.

 

Από την άλλη διευκρινίστηκε ότι η τράπεζα, με βάση τον κώδικα, έχει το αναφαίρετο δικαίωμα, όποτε οι ανάγκες το επιβάλλουν, να παρουσιάζει στο προσωπικό σχέδιο εθελούσιας εξόδου.

 

Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο σχέδιο εθελούσιας εξόδου στην Τρ. Κύπρου, προέβλεπε αφορολόγητες αποζημιώσεις μέχρι και €200 χιλ.

 

Είναι αμφίβολο κατά πόσο το επικείμενο σχέδιο θα προβλέπει ένα τέτοιο ύψος χαριστικών αποζημιώσεων, αφού ανώτατα στελέχη της τράπεζας διατείνονται πως θα υπάρξουν δύο σχέδια εθελουσίας εξόδου, για να δοθεί η ευκαιρία στο επηρεαζόμενο προσωπικό να έχει ενώπιον του δύο επιλογές.

 

Το σενάριο που έχει διαρρεύσει για να απολυθεί προσωπικό ως πλεονάζον εκτιμάται από πλευράς τράπεζας ως ακραίο.

 

Η Τράπεζα Κύπρου δεν είναι η μόνη που προγραμματίζει μείωση προσωπικού μέσω πρόωρης αφυπηρέτησης. Όπως έγραψε πρόσφατα η StockWatch και άλλες τράπεζες προγραμματίζουν ανάλογες ρυθμίσεις.

 

Στο σύνολο τους τα εν λόγω πλάνα, προβλέπουν μείωση του συνόλου του εργατικού δυναμικού μεταξύ 1000 και 1500 για να αντισταθμίσουν τη μείωση των επιτοκίων και την ψηφιακή προσαρμογή των τραπεζών.

 

Ο αριθμός των τραπεζικών υπαλλήλων κατά το 2018 μειώθηκε στις 9 χιλ. σε σχέση με 10,6 χιλ. το 2017 και περίπου 11 χιλ. το 2014. Η περσινή μείωση του εργατικού δυναμικού των τραπεζών, οφείλεται κατά κύριο λόγο, στο λουκέτο του Συνεργατισμού.

 

Η BOCH εργοδοτούσε μέχρι το τέλος του 2018 περίπου 3,700 υπαλλήλους έχοντας 121 καταστήματα παγκυπρίως.


protoselida

World Business

Alibaba και PDIF ετοιμάζουν νέο σύστημα πληρωμών για τη Ρωσία

Alibaba και PDIF ετοιμάζουν νέο σύστημα πληρωμών για…

Το ρωσικό επενδυτικό ταμείο PDIF (Russian Direct Investment Fund) και η κινεζική εταιρεία Alibaba, η...

Media

ΕΣΗΕΑ: Υποβολή αιτήσεων νέων μελών ως 31/01

ΕΣΗΕΑ: Υποβολή αιτήσεων νέων μελών ως 31/01

Με ανακοίνωση του το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ υπενθυμίζει στους δημοσιογράφους, οι οποίοι έχουν συμπληρώσει...

Secret Money

TA «AYTOMATA KAΠEΛA»

TA «AYTOMATA KAΠEΛA»

Δεν πρόλαβε να εξοντώσει η ρουκέτα του αμερικανικού drone τον Iρανό στρατηγό Σουλεϊμανί και σε...

Αθλητικά

Γ. Αντετοκούνμπο: Ξεπέρασε τους 10.000 πόντους και συνεχίζει!

Γ. Αντετοκούνμπο: Ξεπέρασε τους 10.000 πόντους και συνεχίζει!

Μία ακόμη τεράστια προσωπική διάκριση σημείωσε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, καθώς ξεπέρασε τους 10.000 πόντους στην...

Τουρισμός

Δραστική απαγόρευση της κατανάλωσης αλκοόλ στις ΒαλεαρίδεςΔραστική απαγόρευση της κατανάλωσης αλκοόλ στις ΒαλεαρίδεςΗ κυβέρνηση των Βαλεαρίδων Νήσων ψήφισε νέο νόμο καταπολέμησης της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ στη Μαγιόρκα...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.