Ξεκινούν τα «Υακίνθεια 2019» στα Ανώγεια

Το φεστιβάλ πολιτισμού «ΥΑΚΙΝΘΕΙΑ 2019» θα πραγματοποιηθεί στις 26-27-28 Ιουλίου στον Ψηλορείτη-Ανώγεια, όπου οι φετινές εκδηλώσεις θα είναι αφιερωμένες στον μεγάλο ευεργέτη Μιχάλη Σταυρακάκη ιδρυτή και χρηματοδότη του γυμνασίου Ανωγείων.

 

Σε συνέντευξη τύπου στη Περιφέρεια Κρήτης παρουσιάστηκε το φεστιβάλ από τον Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού Κώστα Φασουλάκη, Λουδοβίκο των Ανωγείων, Κατερίνα Βρέντζου ηθοποιός συντονίστρια των εκδηλώσεων, Ελένη Σμπώκου μέλος του δ.σ. του σωματείου φίλων «Υακινθείων» και τον Μήτσο Σταυρακάκη εκπρόσωπο της ομάδας πρωτοβουλίας για την ίδρυση του συλλόγου αποφοίτων και φίλων του «Σταυράκειου γυμνασίου-λυκείου Ανωγείων».

 

«Η Περιφέρεια Κρήτης συνεχίζει να ενισχύει την παραγωγή ποιοτικών φεστιβάλ της Κρήτης, και προς αυτήν την κατεύθυνση στηρίζουμε το φεστιβάλ «Υακίνθεια». Πρόκειται για ένα σπουδαίο και σημαντικό φεστιβάλ με ποιοτικά χαρακτηριστικά, και μάλιστα η είσοδος για τους πολίτες θα είναι ελεύθερη σε όλες τις εκδηλώσεις. Καλούμε τον κόσμο λοιπόν να ανηφορίσει στον Ψηλορείτη και να παρακολουθήσει δωρεάν τις ποιοτικές εκδηλώσεις», δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Πολιτισμού-Απόδημου Ελληνισμού Κώστας Φασουλάκης:.

 

«Ευχαριστούμε την Περιφέρεια , τον Περιφερειάρχη κ. Αρναουτάκη, για την υποστήριξη, ευρύτερα όλους τους υποστηρικτές μας, που μας βοηθούν. Κάνουμε μια επανεκκίνηση φέτος και ξεκινάμε με ένα αφιέρωμα σε ένα σπουδαίο άνθρωπο που γέννησε η Κρήτη, που ωφέλησε τον Ψηλορείτη, που έφτιαξε ένα γυμνάσιο από το υστέρημα του το 1955, το Μιχάλη Σταυρακάκη. Πάνω σε αυτή την μεγάλη προσωπικότητα επικεντρώνουμε όλες τις εκδηλώσεις μας φέτος, με σπουδαίους καλλιτέχνες οι οποίοι έρχονται αφιλοκερδώς υποκλινόμενοι στο πρόσωπο αυτού του άντρα. Η είσοδος για τους πολίτες θα είναι ελεύθερη και περιμένουμε τον κόσμο στις τριήμερες εκδηλώσεις», δήλωσε από την πλευρά του ο Λουδοβίκος των Ανωγείων.

 

«Τα Υακίνθεια είναι μία διαφορετική πολιτισμική εμπειρία. Είναι μία μύηση στον πολιτισμό της φύσης. Είναι μέθεξη σε έργα τέχνης ανθρώπων. Μία συνάντηση σε ορισμένο χώρο και χρόνο με το Ιερό βουνό της Ίδης, εκεί στο πέτρινο Θέατρο του Αγίου Υακίνθου. Το μόνο που απαιτείται είναι η απόφαση ανάβασης εαυτού», δήλωσε η Κατερίνα Βρέντζου ηθοποιός συντονίστρια των εκδηλώσεων.

 

Σημειώνεται ότι ο Μιχάλης Σταυρακάκης έφυγε μαζί με έναν θείο του σε ηλικία οκτώ ετών από τα Ανώγεια, ξυπόλυτος στην Σμύρνη, δούλεψε σε διάφορες οικογένειες Ελλήνων σαν βοηθός, στα 19 του χρόνια έφυγε στην Αμερική και κατέληξε στην Καλιφόρνια , να εργάζεται σε ένα εστιατόριο. Εκεί απέκτησε φίλους και κύρος και η επιχειρηματικότητα του αποδείχτηκε σπουδαία. Συνέχισε στο χώρο της εστίασης ανοίγοντας κι άλλα μαγαζιά. Το 1953 αποφασίζει να ιδρύσει και να χρηματοδοτήσει την κατασκευή ενός γυμνασίου στη γενέτειρα του, τα Ανώγεια . Έτσι ιδρύεται το περίφημο «Σταυράκειο γυμνάσιο», ένα έργο που άλλαξε για πάντα την ιστορία του τόπου.


protoselida

Media

Αρχείο της ΕΡΤ: Αφιέρωμα στον ηθοποιό Αιμίλιο Βεάκη

Αρχείο της ΕΡΤ: Αφιέρωμα στον ηθοποιό Αιμίλιο Βεάκη

Με αφορμή την συμπλήρωση 135 χρόνων από την γέννηση, στις 13 Δεκεμβρίου 1884, στον Πειραιά...

Αθλητικά

Super League: Απόφαση-βόμβα για αποχή από διαιτητές

Super League: Απόφαση-βόμβα για αποχή από διαιτητές

Αντιδρώντας για τα... παρατράγουδα των τελευταίων αγωνιστικών και τις επιθέσεις που δέχονται από παράγοντες των...

Τουρισμός

Αλόννησος: Ξεχώρισε στην πολωνική έκθεση Grecka Panorama

Αλόννησος: Ξεχώρισε στην πολωνική έκθεση Grecka Panorama

Ο Δήμος Αλοννήσου συμμετείχε με ιδιαίτερη επιτυχία στην πολωνική έκθεση Grecka Panorama που πραγματοποιήθηκε για...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.