Λέσβος: Φωλιά προστατευόμενης κουκουβάγιας σε πατάρι εξοχικού


Την συνδρομή εθελοντών και ειδικών χρειάστηκε μία κάτοικος της Μυτιλήνης που διαπίστωσε ότι το πατάρι του εξοχικού της στη Νυφίδα της Λέσβου, από το ποίο ακούγονταν περίεργοι και δυνατοί θόρυβοι, αποτελούσε την φωλιά για έξι μικρές κουκουβάγιες του προστατευόμενου είδους τυτώ ή πεπλόγλαυκα (tyto alba).

Η ιδιοκτήτριά αμέσως ειδοποίησε τον σύλλογο προστασίας των ζώων στη Μυτιλήνη «Κιβωτός» που με τη σειρά του απευθύνθηκε στο Εργαστήριο Διαχείρισης Βιοποικιλότητας του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στη Μυτιλήνη. Οι ερευνητές αυτού, οι οποίοι ασχολούνται με την πανίδα του νησιού, μετέβησαν στο σπίτι όπου εντόπισαν τα έξι πουλιά. Όλα τα πουλιά ζυγίστηκαν και τους τοποθετήθηκε ειδικό δαχτυλίδι στο πόδι, που έφερε μοναδικό αριθμό, για την παρακολούθησή τους (μέθοδος που εφαρμόζεται σε αντίστοιχες περιπτώσεις).

 

Έπειτα, επανατοποθετήθηκαν όλα στο σημείο όπου βρέθηκαν, καθώς είναι κρίσιμη περίοδος για αυτά, ώστε να ολοκληρώσουν την ανάπτυξή τους σωστά (με την παροχή τροφής από τους γονείς) πριν εγκαταλείψουν τη φωλιά τους (το πατάρι του σπιτιού). Από τη στιγμή που θα την εγκαταλείψουν, θα τοποθετηθεί ειδικό ξύλινο κιβώτιο εξωτερικά της οικίας ώστε την επόμενη χρονιά να υπάρχει έτοιμη θέση για τη φωλιά τους και παράλληλα να αποφευχθεί η όποια όχληση μέσα στο σπίτι.

 

«Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά την ιδιοκτήτρια του σπιτιού για το ενδιαφέρον, την υπομονή και τη συγκατάθεσή της για την τοποθέτηση της τεχνητής φωλιάς εξωτερικά από το σπίτι της όσο και τον καθηγητή του Τμήματος Περιβάλλοντος Ακριώτη Τριαντάφυλλο και τους ερευνητές του Εργαστηρίου Διαχείρισης Βιοποικιλότητας Ζαννέτο Στυλιανό και Ζευγώλη Ιωάννη για τον έλεγχο της υγείας και για τη δακτυλίωση των πουλιών» αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της η «Κιβωτός».

 

Σημειώνεται ότι τα νυκτόβια άγρια αρπακτικά συχνά βρίσκουν καταφύγιο σε απόμερα σημεία των σπιτιών και των αποθηκών μας για να γεννήσουν και να μεγαλώσουν τα μικρά τους. «Αν τα εντοπίσετε, μην τα ενοχλήσετε, αλλά επικοινωνήστε άμεσα με κάποιον φιλοζωικό σύλλογο, όπως πολύ σωστά έκανε και η ευσυνείδητη συμπολίτης μας στη Νυφίδα» επισημαίνει η σχετική ανακοίνωση.

 

«Η άγρια φύση της Λέσβου είναι και αυτή κομμάτι του πολιτισμού και της κληρονομιάς μας, όσο είναι και τα μνημεία ή οι παραδόσεις μας. Μόνο με τη βοήθεια και τη συνεργασία όλων μας θα μπορέσουμε να την προστατέψουμε ώστε να την απολαμβάνουν και οι επόμενες γενιές», καταλήγει η ανακοίνωση.

 

 

 

 

 

 


protoselida

Secret Money

H NEA MEΛETH

H NEA MEΛETH

H PAE επισπεύδει την επικαιροποίηση της εθνικής μελέτης εκτίμησης επικινδυνότητας σχετικά με την ασφάλεια εφοδιασμού...

Αθλητικά

Hall of Fame: Στην τάξη του 2020 o Κόμπι Μπράιαντ

Hall of Fame: Στην τάξη του 2020 o…

Το Hall Of Fame παρακάμπτει την εκλογική διαδικασία και καθιστά τον αείμνηστο Κόμπι Μπράιαντ πρώτο...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.