Αλόννησος: Ελληνοτούρκικο θερινό σχολείο για τρία απειλούμενα είδη

Σε κοινό Θερινό Σχολείο συμμετείχαν δεκατέσσερις εκπαιδευτικοί από Ελλάδα και Τουρκία, που συναντήθηκαν στην Αλόννησο μεταξύ 10-15 Ιουλίου 2019, στο πλαίσιο του νέου έργου της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), YUNUS.

 

Αντικείμενο του Θερινού Σχολείου - που οργάνωσε η ΕΕΠΦ σε συνεργασία με την ομόλογή της οργάνωση TURCEV - ήταν η δημιουργία κοινών προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης σε Ελλάδα και Τουρκία, αναφορικά με τρία εμβληματικά είδη πανίδας τα οποία απαντώνται και στις δύο χώρες: τη Μεσογειακή Φώκια, τη Θαλάσσια Χελώνα και τον Λευκοπελαργό.

 

Η επιλογή της Αλόννησου ως τόπου διεξαγωγής του Θερινού Σχολείου δεν ήταν καθόλου τυχαία, καθώς είναι κέντρο του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου–Βορείων Σποράδων, της μεγαλύτερης προστατευόμενης θαλάσσιας περιοχής στην Ευρώπη και πρώτου Θαλάσσιου Πάρκου στην Ελλάδα, που ιδρύθηκε κυρίως για την προστασία της Μεσογειακής Φώκιας.

 

Στα πλαίσια του Θερινού Σχολείου, πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις στις εγκαταστάσεις του Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου, στο Κέντρο Ενημέρωσης της MOm καθώς και περιήγηση με καραβάκι για γνωριμία με την ποικίλη χλωρίδα και πανίδα του νησιωτικού συμπλέγματος. Οι εκπαιδευτικοί από τις δύο χώρες αντάλλαξαν εμπειρίες και τεχνογνωσία, και απόκτησαν νέες γνώσεις.

 

Στο κλείσιμο των εργασιών, η κα. Σοφία Καινούριου, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΕΠΦ, αναφέρθηκε στο ζεστό κλίμα που δημιουργήθηκε ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς και ο κ. Σταμάτης Σκαμπαρδώνης, Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΕΠΦ, αναφέρθηκε στη σημασία της συνεργασίας των δύο οργανώσεων, τονίζοντας ότι « ...τα τρία ζώα, ως πρεσβευτές, μεταφέρουν αξίες, οράματα, σπάνε κατεστημένα και ευαισθητοποιούν τους μαθητές μας στην κατεύθυνση του αειφόρου σχολείου, για ένα κόσμο δικαιότερο, δημοκρατικό, με φιλία και συντροφικότητα, όπως τη βιώσαμε αυτές τις πέντε μέρες στην Αλόννησο».

 

Σημειώνεται ότι το έργο YUNUS ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2019 και έχει διάρκεια 15 μηνών. Υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Civil Society Dialogue between EU countries and Turkey – V, Grant Scheme (CSD-V), με συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας. Το συγκεκριμένο Πρόγραμμα, απευθυνόμενο σε οργανώσεις και φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας, προωθεί τον διάλογο της κοινωνίας των πολιτών στις δύο χώρες και αποσκοπεί στην ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών μεταξύ τους.

 

 

 

 

 

 


protoselida

Secret Money

H NEA MEΛETH

H NEA MEΛETH

H PAE επισπεύδει την επικαιροποίηση της εθνικής μελέτης εκτίμησης επικινδυνότητας σχετικά με την ασφάλεια εφοδιασμού...

Αθλητικά

Hall of Fame: Στην τάξη του 2020 o Κόμπι Μπράιαντ

Hall of Fame: Στην τάξη του 2020 o…

Το Hall Of Fame παρακάμπτει την εκλογική διαδικασία και καθιστά τον αείμνηστο Κόμπι Μπράιαντ πρώτο...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.