Deal News Online

undefined

Διαχωρισμό οφειλών προβλέπει νέα πάγια ρύθμιση στην Εφορία Προτεινόμενο

Τα πάνω κάτω το φθινόπωρο στην πάγια ρύθμιση των 12 ή 24 μηνιαίων δόσεων. Μόλις κλείσει η ηλεκτρονική πλατφόρμα των 120 δόσεων για τους οφειλέτες της Εφορίας, το υπουργείο Οικονομικών θα ενεργοποιήσει ένα νέο σύστημα πάγιων ρυθμίσεων. Το σύστημα αυτό σύμφωνα με το υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα θα είναι «μόνιμο, οικονομικά εύλογο και δίκαιο και παράλληλα θα αποτρέπει την ανάγκη καταφυγής σε έκτακτες ρυθμίσεις».

 

το νέο σχήμα της πάγιας ρύθμισης θα προβλέπει με βάση συγκεκριμένα κριτήρια την εξόφληση των οφειλών προς την Εφορία σε έως 24 μηνιαίες δόσεις από 12 σήμερα, ενώ για τις έκτακτες οφειλές π.χ φόρος κληρονομιάς ο αριθμός των δόσεων θα μπορεί να ανέβει ακόμα και στις 36. Η ρύθμιση θα συνοδεύεται με μπόνους για όσους εξοφλούν τις οφειλές τους σε μικρότερο αριθμό δόσεων ενώ το επιτόκιο με το οποίο θα επιβαρύνεται η ρυθμισμένη οφειλή θα ανέρχεται σε 5% ετησίως, όσο δηλαδή είναι και σήμερα. Το επιτόκιο 3% αφορά μόνο την έκτακτη ρύθμιση των 120 δόσεων.

 

Αν και οι αλλαγές στην πάγια ρύθμιση βρίσκονται στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας, το οικονομικό επιτελείο επέλεξε να μην τις συμπεριλάβει στο μίνι φορολογικό νομοσχέδιο με τις αλλαγές στις 120 δόσεις και τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, καθώς θέλει να τις βάλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης ενισχυμένης εποπτείας του Σεπτεμβρίου.

 

Με το νέο σύστημα των πάγιων ρυθμίσεων το οικονομικό επιτελείο επιχειρεί να φρενάρει το ρυθμό αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου τα οποία έχουν εκτιναχθεί στα 104 δισ. ευρώ, να περιορίσει τον αριθμό των οφειλετών και να δώσει τη δυνατότητα να ενταχθούν στην νέα πάγια ρύθμιση όσοι έχουν αφήσει ή θα αφήσουν απλήρωτους φόρους στην Εφορία και σήμερα αποκλείονται από τη ρύθμιση των 120 δόσεων.

 

Όπως ανέφεραν στους θεσμούς τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ένας από τους λόγους εκτίναξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών τα τελευταία χρόνια είναι η προβληματική πάγια ρύθμιση της εφορίας που ανάγκασε τους οφειλέτες, νοικοκυριά και επιχειρήσεις να πληρώσουν τα χρέη τους σε 12 δόσεις. Οι 12 δόσεις όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών δεν επαρκούν για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά με μεγάλες οφειλές. Όπως έχει διαπιστωθεί, πολλοί φορολογούμενοι μπαίνουν στη ρύθμιση αλλά μετά την πληρωμή των πρώτων δυο ή τριών δόσεων σταματούν να την εξυπηρετούν λόγω οικονομικής αδυναμίας. με αποτέλεσμα να χάνουν τη ρύθμιση.

 

Το σχέδιο

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο σχέδιο που έχει στα σκαριά η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει τον διαχωρισμό των οφειλών των φορολογούμενων σε τακτικές (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ) και έκτακτες (φόρος κληρονομιάς).

 

Στις τακτικές οφειλές, που θα ενταχθούν στην νέα πάγια ρύθμιση εξετάζεται η χορήγηση ακόμα και διπλάσιου αριθμού δόσεων για την εξόφλησή τους. Δηλαδή οι 12 μηνιαίες δόσεις θα μπορούν να γίνουν 24 ή και περισσότερες υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

 

Για τις έκτακτες οφειλές, ο αριθμός των δόσεων που θα κερδίζουν οι οφειλέτες θα μπορεί να φθάνει και τις 36. Ενδεχομένως για μεγάλες οφειλές να διευρύνεται ακόμη περισσότερο ο αριθμός των δόσεων που θα χορηγούνται στους οφειλέτες. Για παράδειγμα, κάποιος που χρωστάει στην Εφορία το ποσό των 10.000 ευρώ θα πρέπει να πληρώνει κάθε μήνα 833 ευρώ, ενώ με 24 δόσεις θα πληρώνει 416,5 ευρώ το μήνα, γεγονός που θα τον διευκολύνει σημαντικά. Με τα σημερινά δεδομένα πάντως, ήδη πολλοί που μπαίνουν σε ρύθμιση των 12 δόσεων, την χάνουν και μπαίνουν ξανά και ξανά σε νέα ρύθμιση, με αποτέλεσμα το ποσό τη οφειλής να αυξάνεται εξαιτίας των τόκων που επιβαρύνουν κάθε μήνα την οφειλή.

 

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, τα φρέσκα ληξιπρόθεσμα χρέη ανήλθαν στο πρώτο πεντάμηνο στα 3,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,9 δισ. ευρώ είναι απλήρωτοι φόροι. Αυτά τα ποσά δεν μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων. Τα στοιχεία τη ΑΑΔΕ δείχνουν ακόμα ότι:

 

- Το 52,4% των οφειλετών χρωστάει ποσά έως 500 ευρώ.

 

- Από 500 έως 10.000 ευρώ χρωστούν 1.504.851 οφειλέτες.

 

- Από 10.000 έως 100.000 ευρώ οφείλουν 254.970 φορολογούμενοι.


Secret Money

 KAΛA TA Σ/Ν AΛΛA...

KAΛA TA Σ/Ν AΛΛA...

Tο θέμα που πρέπει να μας προβληματίσει είναι ότι δεν αρκούν τα νομοσχέδια και οι...

Αθλητικά

Κραυγή αγωνίας από παίχτες βόλεϊ

Κραυγή αγωνίας από παίχτες βόλεϊ

Την άμεση επανέναρξη της αγωνιστικής δραστηριότητας στο ελληνικό βόλεϊ ζητά ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Πετοσφαιριστών...

Τεχνολογία

Τεχνητή νοημοσύνη κατάφερε να προβλέψει πρωτεϊνική δομή!

Τεχνητή νοημοσύνη κατάφερε να προβλέψει πρωτεϊνική δομή!

Συνιστώντας μια ανακάλυψη- επιστημονικό ορόσημο για τον κλάδο της βιοτεχνολογίας, ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης (AI) με την...

Περιβάλλον

ΣτΕ: Υπεύθυνοι οι Δήμοι για συντήρηση - κλάδεμα δέντρων

ΣτΕ: Υπεύθυνοι οι Δήμοι για συντήρηση - κλάδεμα…

Το Συμβούλιο της Επικρατείας επικύρωσε απόφαση του Διοικητικού Εφετείου που θεωρεί αποκλειστική ευθύνη των Δήμων την...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.