Deal News Online

undefined

Ιμάμογλου: Είμαστε στην αρχή μιας μακράς διαδικασίας

O 49χρονος νέος δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP) έχει πολλούς λόγους να χαίρεται. Μετά από 25 χρόνια επικράτησης του κυβερνώντος κόμματος (AKP) του Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, η αδιαμφισβήτητη νίκη του Ιμάμογλου σε δύο μάλιστα εκλογικές αναμετρήσεις θεωρήθηκε από πολλούς αναλυτές σημείο τομής. Ελάχιστοι πόνταραν στη νίκη της τουρκικής αντιπολίτευσης, η οποία όμως τελικά ήρθε.

 

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου σε συνέντευξή του στη Deutsche Welle αναφέρει: «Όλοι πιστέψαμε ότι μπορούμε να πείσουμε τον κόσμο. Ξέραμε πώς να πετύχουμε τη νίκη γιατί ακούγαμε τους ανθρώπους στο δρόμο. Είχαμε μια εικόνα για το τι πιστεύουν, τι αισθάνονται, τι χρειάζονται». Όπως σημειώνει ο ίδιος, καθοριστική ήταν βέβαια και η εμπειρία που είχε αποκτήσει τα προηγούμενα χρόνια ως δήμαρχος του Μπεϊλικντουζού, μιας περιοχής στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης. «Ήμουν σε θέση να ενσωματώσω τις γνώσεις που είχα αποκομίσει στην προεκλογική εκστρατεία μου», σημειώνει.

 

Οι εκλογές για τον μητροπολιτικό δήμο της Κωνσταντινούπολης ήταν επεισοδιακές. Πρώτος γύρος τον Μάρτιο, ακύρωση του εκλογικού αποτελέσματος, επαναληπτικός γύρος τον Ιούνιο. Η δυναμική του Ιμάμογλου έναντι του αντιπάλου του και πρώην πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντίρίμ διαφάνηκε από την αρχή μέχρι το τέλος.

 

«Νομίζω ότι υπήρχαν πολλοί λόγοι. Πρώτον, οι άνθρωποι πίστεψαν ότι μπορούν να κάνουν τη διαφορά εάν πάνε να ψηφίσουν συμμετέχοντας έτσι στις δημοκρατικές διαδικασίες. Δεύτερον, μετά την ακύρωση του εκλογικού αποτελέσματος αναπτύχθηκε η ανάγκη για δικαιοσύνη στην κοινωνία. Τρίτον, ο κόσμος ήθελε να δείξει με τη στάση του ότι θέλει να χτυπήσει τα αντιδημοκρατικά ρεύματα». Για τους παραπάνω λόγους, σύμφωνα με τον Ιμάμογλου, οι πολίτες της Κωνσταντινούπολης επεδίωξαν με την ψήφο τους την αλλαγή.

 

O Eκρέμ Ιμάμογλου, αν και ανήκει στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, δεν έκρυψε ποτέ ότι είναι ένας βαθιά θρησκευόμενος μουσουλμάνος. Συγχρόνως την Πρωτομαγιά βγήκε στους δρόμους να διαδηλώσει για τα δικαιώματα των Τούρκων εργαζομένων. Ποια είναι όμως η πραγματική ιδεολογική του ταυτότητα; «Δεν ακολουθώ κανέναν ιδεολογικά. Όταν πρέπει να υπερασπιστώ τα δικαιώματα ενός εργαζομένου, το κάνω. Όταν θέλω να ζήσω τη ζωή μου με πνευματικότητα, αυτό είναι μια καθαρά προσωπική μου απόφαση. Νομίζω ότι οι πολίτες έχουν δει ότι είμαι ειλικρινής. Ζω τη ζωή μου, όπως το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού αυτής της χώρα» λέει ο ίδιος στη DW.

 

Κάποτε ο Ταγίπ Ερντογάν είχε πει: «Όποιος κυβερνά την Κωνσταντινούπολη, κυβερνά την Τουρκία». Για τον Εκρέμ Ιμάμογλου σίγουρα, όπως λέει, οι πρόσφατες εκλογές στην Kων/πολη αποτελούν «ορόσημο». Όπως όμως υπογραμμίζει: «Πρόκειται μόνο για την αρχή μιας μακράς διαδικασίας. Για να έχουμε επιτυχία μακροπρόθεσμα, πρέπει να έχουμε επίγνωση ότι ως κόμμα της αντιπολίτευσης πρέπει να πετύχουμε πρωτίστως σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο».

 

Για τον Ιμάμογλου πάντως η νίκη του σε γενικές γραμμές λειτούργησε περισσότερο σαν ένα μήνυμα προς το εξωτερικό ότι ο λαϊκισμός μπορεί να νικηθεί. Κι όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά στη DW: «Ένα πρόσωπο που τίθεται πάνω από τον νόμο αποτελεί πρόβλημα για κάθε χώρα, ανά πάσα στιγμή, οπουδήποτε. Αυτό ισχύει για κάθε πολιτικό σύστημα. Ωστόσο πρέπει να πω ότι η πίστη μου στην τουρκική δημοκρατία παράμεινε πάντα ακλόνητη».


World Business

Τουρκία: Ανάκαμψη «χωρίς φρένο» για τον μεταποιητικό τομέα

Τουρκία: Ανάκαμψη «χωρίς φρένο» για τον μεταποιητικό τομέα

Δεν ανακόπηκε τον Σεπτέμβριο η ανάκαμψη στον μεταποιητικό κλάδο της Τουρκίας καθώς η  αύξηση των...

Secret Money

TO YΠEPTAMEIO KAI H «ΣEΛIΔA»

TO YΠEPTAMEIO KAI H «ΣEΛIΔA»

«H σελίδα μας είναι υπό κατασκευή. Σύντομα κοντά σας». Aυτό το μήνυμα έβλεπαν όσοι προσπαθούν...

Αθλητικά

Ματαιώνεται ο Μαραθώνιος Αθήνας 2020

Ματαιώνεται ο Μαραθώνιος Αθήνας 2020

Ο ΣΕΓΑΣ ανακοίνωσε και επίσημα την οριστική ματαίωση του φετινού Μαραθωνίου Αθήνας, ο οποίος είχε προγραμματιστεί...

Υγεία & Διατροφή

CureVac: Ξεκίνησε η 3η φάση κλινικών δοκιμών για το εμβόλιο κορωνοϊού

CureVac: Ξεκίνησε η 3η φάση κλινικών δοκιμών για…

Η γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας CureVac ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε κλινικές δοκιμές της φάσης II του πειραματικού...

Τουρισμός

UNWTO: Παρατηρητήριο Τουριστικής Ανάκαμψης σε πραγματικό χρόνο

UNWTO: Παρατηρητήριο Τουριστικής Ανάκαμψης σε πραγματικό χρόνο

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (UNWTO) κυκλοφόρησε ένα νέο Παρατηρητήριο Τουριστικής Ανάκαμψης για την υποστήριξη του παγκόσμιου τουρισμού εν μέσω της πανδημίας.   Ο «πιο ολοκληρωμένος πίνακας ελέγχου για...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.