Με ανεβασμένες ταχύτητες η ελληνική μεταποίηση

Δριμεία αύξηση των νέων παραγγελιών 

 

Με υψηλές ταχύτητες συνέχισε να αναπτύσεται ο ελληνικός μεταποιητικός τομέας τον Ιούλιο.

 

Σύμφωνα με την Markit, η έντονη ζήτηση που καταγράφηκε κατά τη διάρκεια του Ιουλίου συνέβαλε στη βελτίωση του κλίματος αισιοδοξίας για το μέλλον από την πλευρά των κατασκευαστών, καθώς ο βαθμός αισιοδοξίας ήταν ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί από την αρχή συλλογής σχετικών στοιχείων τον Ιούλιο του 2012. Συγχρόνως, οι πληθωριστικές πιέσεις εξασθένησαν σε γενικές γραμμές.

 

Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της IHS Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers' Index – PMI) –ένας σύνθετος δείκτης που έχει σχεδιαστεί για να μετρά την απόδοση της μεταποιητικής οικονομίας– αυξήθηκε στις 54,6 μονάδες τον Ιούλιο από τις 52.4 του Ιουνίου, καταγράφοντας υψηλό τριών μηνών.

 

Η τιμή του δείκτη υπέδειξε σημαντική βελτίωση της υγείας του τομέα, επεκτείνοντας την τρέχουσα περίοδο ανάπτυξης σε 26 διαδοχικούς μήνες. Βασικός παράγοντας της πρόσφατης ενίσχυσης των επιχειρησιακών συνθηκών ήταν η δριμεία αύξηση των νέων παραγγελιών μέσα σε ένα μήνα.

 

Οι νέες εργασίες εξαγωγών αυξήθηκαν επίσης, αν και σε μικρότερο βαθμό σε σύγκριση με τις νέες εργασίες συνολικά. Τα υψηλότερα επίπεδα νέων παραγγελιών ενθάρρυναν τους κατασκευαστές να αυξήσουν την παραγωγή τους τον Ιούλιο. Ο ρυθμός αύξησης ήταν σημαντικός, ενώ επιταχύνθηκε σε σύγκριση με τον αντίστοιχο του Ιουνίου.

 

Επιπλέον, η εκ νέου επιτάχυνση της αύξησης των πωλήσεων ενίσχυσε τις ελπίδες των κατασκευαστών ότι η παραγωγή θα εξακολουθήσει να αυξάνεται μέσα στο επόμενο έτος. Στην πραγματικότητα, τα επίπεδα αισιοδοξίας ήταν τα υψηλότερα που έχουν καταγραφεί από το ξεκίνημα της έρευνας, τον Ιούλιο του 2012.

 

Η αύξηση της παραγωγής τον Ιούλιο ενισχύθηκε από την έντονη άνοδο των επιπέδων απασχόλησης, καθώς οι εταιρείες προσπάθησαν να αυξήσουν το εργατικό δυναμικό τους. Το γεγονός αυτό έδωσε τη δυνατότητα στους κατασκευαστές να μειώσουν τον όγκο αδιεκπεραίωτων εργασιών για έκτο συνεχή μήνα, παρά την έντονη ροή των εισερχόμενων νέων παραγγελιών.

 

Οι εταιρείες αύξησαν επίσης την αγοραστική τους δραστηριότητα, κατ' αναλογία με την αυξημένη ζήτηση, ασκώντας κατ' αυτόν τον τρόπο, πίεση στις αλυσίδες εφοδιασμού. Οι χρόνοι παράδοσης προμηθειών επιμηκύνθηκαν και πάλι στην αρχή του τρίτου τριμήνου.

 

Παρότι η αγοραστική δραστηριότητα αυξήθηκε σταθερά, τα αποθέματα εισροών μειώθηκαν καθώς τα υλικά χρησιμοποιήθηκαν στη διαδικασία παραγωγής. Τα επίπεδα αποθεμάτων προμηθειών υποχώρησαν για δέκατο συνεχή μήνα, μολονότι με τον βραδύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί το τελευταίο δεκάμηνο. Τα επίπεδα ετοίμων προϊόντων υποχώρησαν επίσης λόγω της χρήσης των αποθεμάτων προκειμένου να καλυφθούν οι νέες παραγγελίες.

 

Ο ρυθμός αύξησης του κόστους εισροών εξασθένησε για τέταρτο συνεχή μήνα τον Ιούλιο, και ήταν ο ασθενέστερος που έχει καταγραφεί σε διάστημα 40 μηνών. Παρά τις αναφορές ότι οι τιμές ορισμένων προϊόντων, όπως το πετρέλαιο και το χαρτί, αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια του μήνα, υπήρξαν μειώσεις στο κόστος άλλων προϊόντων, συμπεριλαμβανομένου και του χαλκού.


protoselida

World Business

General Motors: «Τσεκούρι» σε 1.200 θέσεις εργασίας στον Καναδά

General Motors: «Τσεκούρι» σε 1.200 θέσεις εργασίας στον…

Την απόλυση 1.200 εργαζομένων σχεδιάζει η General Motors στο εργοστάσιο συναρμολόγησης Oshawa στον Καναδά, το οποίο...

Secret Money

OI «NEOI» TOY IAΣΩ

OI «NEOI» TOY IAΣΩ

Mπορεί ο Γ. Σταματίου να διατηρήθηκε στη θέση του επικεφαλής του Iασώ, αλλά στο νέο...

Αθλητικά

ΟΠΑΠ και ΠΑΕ ΑΕΚ συνεχίζουν μαζί

ΟΠΑΠ και ΠΑΕ ΑΕΚ συνεχίζουν μαζί

Την ανανέωση της χορηγικής τους συνεργασίας παρουσίασαν την Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου 2019, ο ΟΠΑΠ και...

Αυτοκίνητο

Η Paugeot πρώτη και στις προτιμήσεις των εταιρειών

Η Paugeot πρώτη και στις προτιμήσεις των εταιρειών

Πρώτη είναι η Peugeot και στην προτίμηση των εταιρειών για το διάστημα Ιανουαρίου -Αυγούστου 2019...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.