RTRS: Δεν πρέπει να αλλάξει η ηγεσία του ελληνικού ΤΧΣ Προτεινόμενο

Υπέρ της παραμονής του Αυστριακού Martin Czurda στο τιμόνι του ελληνικού Ταμείου Χρηματσπιστωτικής Σταθερότητας (TXΣ) τάσσεται σε άρθρο- γνώμης το Reuters, προειδοποιώντας πως μία αλλαγή θα μπορούσε να ανακόψει την προσπάθεια εξυγίανσης του τραπεζικού τομέα και θα συνιστούσε.. αυτογκόλ για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

 

«Ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κάνει μία εξαιρετική αρχή. Θα ήταν κρίμα για τον πρώην τραπεζίτη να υπονομεύσει αυτή την πρόοδο στην προσπάθειά του να αναζωογονήσει τον ελληνικό τραπεζικό τομέα» γράφει η στήλη Breakingviews του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου και εξηγεί ότι το μεγάλο ζήτημα είναι η ηγεσία του ΤΧΣ, που επιβλέπει τα κρατικά μερίδια στις συστημικές τράπεζες της χώρας .

 

Η στήλη υπενθυμίζει ότι η επιλογή Czurda έγινε πριν από δύο χρόνια και ενόχλησε Έλληνες τραπεζίτες και πολιτικούς, αλλά ήταν αυτό που ήθελαν οι Ευρωπαίοι πιστωτές. Το ΤΧΣ χρειαζόταν κάποιον να ασκήσει πίεση στις τράπεζες, χωρίς να υπάρει ζήτημα σύγκρουσης συμφερόντων- κάτι που θα μπορούσε να ανακύψει εάν το ρόλο είχε αναλάβει ένα στέλεχος της εγχώριας τραπεζικής βιομηχανίας, αναφέρει το Reuters.

 

Όπως σχολιάζει το πρακτορείο οι καρποί αυτής της απόφασης επανεμφανίστηκαν και πάλι στην ετήσια συνεδρίαση της Εθνικής Τράπεζας την Τετάρτη. Οι μέτοχοι ενέκριναν την επέκταση του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας, γεγονός που έτυχε θερμής υποδοχής από τους επενδυτές.

 

Η νέα κυβέρνηση δεν έχει ζητήσει δημοσίως την αλλαγή ηγεσίας στο ΤΧΣ. Ωστόσο, η ιδέα να αναλάβει το τιμόνι Έλληνας αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας και είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην τραπεζική κοινότητα, επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

 

Μία άλλη πρόταση θα ήταν το ΤΧΣ να ενταχθεί στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων), αναφέρεται. Ωστόσο, τονίζεται πως οποιαδήποτε εξέλιξη θα μπορούσε να προκαλέσει την αντίδραση κάποιων μελών της ΕΚΤ, αλλά και να επηρεάσει αρνητικά το έργο που έχει επιτελέσει το ΤΧΣ, σε συνδυασμό με την Τράπεζα της Ελλάδας, ΕΛΛ-1,36% για τη μείωση των κόκκινων δανείων των ελληνικών τραπεζών.

 

Παράλληλα «θα υπενθυμίσει στους επενδυτές την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που το 2016, ανάγκασε σε παραίτηση τον διευθύνοντα σύμβουλο της Τράπεζας Πειραιώς».

 

«Η θητεία του Czurda λήγει τον Ιούνιο του 2020, λίγο περισσότερο από δύο χρόνια πριν είναι δυνατή η διάλυση του ίδιου του ταμείου. Για να αποφύγει το αυτογκόλ ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να πάρει το χρόνο του» καταλήγει το Reuters.


protoselida

World Business

Σε κατήφορο τα κέρδη της ASOS

Σε κατήφορο τα κέρδη της ASOS

Η βρετανική εταιρεία πώλησης ειδών ένδυσης μέσω διαδικτύου ASOS, ανακοίνωσε πτώση 68% στα κέρδη...

Secret Money

H MLS και τα «μυστήρια» με τη μετοχή

H MLS και τα «μυστήρια» με τη μετοχή…

Tι συμβαίνει με τη μετοχή της MLS Πληροφορικής η οποία έχει υποχωρήσει κατά 36% στο...

Αυτοκίνητο

Αγώνας Drift μέσα στην πόλη της Ρόδου

Αγώνας Drift μέσα στην πόλη της Ρόδου

Στο “νησί των ιπποτών”, ανάμεσα στα πανέμορφα νεοκλασικά κτίρια της πόλης της Ρόδου, θα διεξαχθεί...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.