Αλλαγές και βελτιώσεις στο νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος

Τροποποιήσεις και βελτιώσεις σε συγκεκριμένα σημεία του νομοσχεδίου για το επιτελικό κράτος που κατατίθεται στην Ολομέλεια της Βουλής την προσεχή Δευτέρα, υπήρξαν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής.

 

Από την κυβερνητική πλευρά επισημαίνεται πως δεν αλλάζει η «φιλοσοφία» του νομοσχεδίου, προκειμένου όμως να αποσπάσει ευρύτερη κοινοβουλευτική στήριξη για το νομοσχέδιο που φιλοδοξεί να εγκαθιδρύσει το επιτελικό κράτος, ο υπουργος Επικρατείας, κ. Γιώργος Γεραπετρίτης προωθεί μια σειρά προτάσεων και αλλαγών που του προτείνει η αντιπολίτευση.

 

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, ο υπουργός Επικρατείας ενημέρωσε τους βουλευτές για ουσιαστικές νομοτεχνικές βελτιώσεις που ενσωματώνουν παρατηρήσεις από την δημόσια διαβούλευση αλλά και από τις προτάσεις των κομμάτων.

 

Οι βασικότερες αλλαγές έχουν ως εξής:

 

Για την επιλογή υπηρεσιακών Γραμματέων:

 

-Καταργείται πλήρως το κώλυμα της προηγούμενης 5ετούς απασχόλησης σε πολιτικό γραφείο για την υποψηφιότητα για τη θέση

 

-Αλλάζει το μείγμα μοριοδότησης των υποψηφίων το 50% της συνέντευξης περιορίζεται σε 40% 25% τα τυπικά προσόντα και 35% η εμπειρία

 

-Υιοθετείται πλήρως το μοντέλο της δομημένης συνέντευξης

 

– Το Σώμα επιλογής τους θα είναι 5μελές: 4 μέλη από το ΑΣΕΠ και ο Πρόεδρος Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.

 

Αναφορικά με την λειτουργία του υπηρεσιακού συμβουλίου προβλέπεται πως σε περίπτωση διαφωνίας θα διεξάγεται ψηφοφορία.

 

Στα ασυμβίβαστα και κωλύματα των μελών της κυβέρνησης και των Διοικήσεων ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ, καταργείται η αναφορά στο κώλυμα από σύμβαση εξ επαχθούς αιτίας και επανέρχεται η αναφορά απαγόρευσης σύμβασης με το δημόσιο από την οποία μπορεί να προσκομίσει όφελος.

 

Για την Εθνική Αρχής Διαφάνειας:

 

-Καταργείται η δυνατότητα μετακλητός να καταλαμβάνει τη θέση του επικεφαλής της Αρχής. Ο επικεφαλής θα προέρχεται αποκλειστικά από το δημόσιο κι όχι από τον ιδιωτικό τομέα

 

-Μειώνεται ο χρόνος θητείας του μεταβατικού Διοικητή με «ταβάνι» τα 2 έτη

 

-Η Αρχή καθίσταται καθολικός διάδοχος όλων των αρμοδιοτήτων και συνεχίζονται κανονικά όλοι οι έλεγχοι των Γραμματειών

 

Τέλος, ο Γιώργος Γεραπετρίτης ξεκαθάρισε ότι καταργείται η δυνατότητα για περισσότερους από 100 μετακλητούς στην Προεδρία της Κυβέρνησης ενώ όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΠΕ θα είναι υποχρεωτικά επιθεωρητής.

 

Ολοι οι έλεγχοι θα ολοκληρωθούν

 

Παράλληλα, ο κ. Γεραπετρίτης ξεκαθάρισε ότι οι έλεγχοι που διενεργούν οι επιθεωρητές όλων των Σωμάτων θα συνεχιστούν και θα ολοκληρωθούν ακόμα και ακόμα και αν δεν υπάρχει εισαγγελική εντολή και δεν θα αρχειοθετηθούν λόγω της δημιουργίας της ενιαίας αρχής διαφάνειας.

 

«Καμία υπόθεση που διερευνάται δεν θα κλείσει. Άλλωστε οι υποθέσεις που ξεκίνησαν με εντολή εισαγγελέα κλείνουν μόνο με εντολή εισαγγελέα» ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Επικρατείας.

 

«Η κυβέρνηση αναγκάστηκε υπό το βάρος των σφοδρών αντιδράσεων να οπισθοχωρήσει σε μία σειρά ζητημάτων κρίσιμων για τη δημοκρατική λειτουργία της δημόσιας διοίκησης», αναφέρουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.


protoselida

Αθλητικά

Ανδρέας Βαζαίος: Πρωταθλητής Ευρώπης με ρεκόρ

Ανδρέας Βαζαίος: Πρωταθλητής Ευρώπης με ρεκόρ

Ιστορία έγραψε στη Γλασκόβη και στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κολύμβησης 25αρας πισίνας ο Ανδρέας Βαζαίος, ο...

Τεχνολογία

Αποστολή ρομπότ με ενσυναίσθηση στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Αποστολή ρομπότ με ενσυναίσθηση στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Ένα «έξυπνο» ρομπότ, εξοπλισμένο με αισθητήρες που αντιλαμβάνονται τα συναισθήματα στη φωνή, εκτοξεύτηκε με προορισμό...

Τουρισμός

ΞΕΕ: Βράβευση 3 startup για ψηφιακή καινοτομία

ΞΕΕ: Βράβευση 3 startup για ψηφιακή καινοτομία

Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ) ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε με επιτυχία χθες ο πρώτος κύκλος του...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.