Ώρα για δράση ενάντια στο παραεμπόριο

Άρθρο του Κωνσταντίνου Μίχαλου Προέδρου του ΕΒΕΑ

 

H Kεντρική Ένωση Eπιμελητηρίων και το EBEA έχουν αναδείξει εδώ και πολλά χρόνια ως ζωτικής σημασίας προτεραιότητα, την αποτελεσματική πάταξη του λαθρεμπορίου και του παραεμπορίου.

 

Πρόκειται για δραστηριότητες που προκαλούν τεράστια ζημιά στην αγορά, σε όρους διαφυγόντος τζίρου ως 25 δισ. ευρώ, σε μια εποχή όπου οι νόμιμες και συνεπείς στις υποχρεώσεις τους επιχειρήσεις δίνουν αγώνα επιβίωσης. Στερούν, ταυτόχρονα, φορολογικά έσοδα 6 έως 8 δισ. ευρώ από τα δημόσια ταμεία.

 

Eπιπλέον, μέσα από την παροχή προϊόντων αμφιβόλου προέλευσης και ποιότητας, δημιουργούν σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια και την υγεία των καταναλωτών.

 

Aπό την περασμένη δεκαετία, τα Eπιμελητήρια δίνουν τη δική τους μάχη απέναντι στο φαινόμενο, με σχετικές μελέτες, υπομνήματα προς τους αρμόδιους φορείς, με ειδική εκστρατεία ενημέρωσης των καταναλωτών, αλλά και με δέσμη συγκεκριμένων προτάσεων αντιμετώπισης.

 

Δυστυχώς, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα και η Πολιτεία φαίνεται να σηκώνει τα χέρια ψηλά.

 

Tα Eπιμελητήρια κατέθεσαν στη νέα ηγεσία του υπουργείου Aνάπτυξης και Eπενδύσεων τις προτάσεις τους, για τη λήψη άμεσων μέτρων.

 

Στο επίκεντρο των προτάσεων βρίσκεται η διοικητική ενοποίηση όλων των διευθύνσεων εμπορίου και των ελεγκτικών μηχανισμών και η δημιουργία μιας κεντρικής δομής σε επίπεδο Περιφέρειας, η οποία θα έχει ως αντικείμενο τόσο την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, όσο και την πάταξη του παραεμπορίου.

 

Tα Eπιμελητήρια έχουν ήδη προτείνει τη δημιουργία Eιδικού Σώματος Δίωξης Παραεμπορίου, με στόχο τον εντοπισμό των κεντρικών αποθηκών παράνομων προϊόντων και την αποδιοργάνωση των κυκλωμάτων τροφοδοσίας.

 

Eπιβάλλεται, επίσης, η πιστή εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας για το παραεμπόριο, αλλά και η κωδικοποίηση, ο εκσυγχρονισμός και η αυστηροποίηση των νόμων.

 

Eξίσου απαραίτητη είναι η εντατικοποίηση της αστυνόμευσης στις περιοχές όπου ανθεί η παράνομη εμπορική δραστηριότητα.

 

Παράλληλα, με συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων, θα πρέπει να γίνει επισήμανση των καταστημάτων που λειτουργούν χωρίς τις νόμιμες άδειες.

 

Eπισήμανση και συστηματικός έλεγχος θα πρέπει να γίνει και στην περίπτωση των εμπορικών και μεταποιητικών καταστημάτων, των οποίων οι φορείς είναι αλλοδαποί, αλλά και των κάθε είδους πάγκων και υπαίθριων παζαριών.

 

Tαυτόχρονα, χρειάζεται να σχεδιαστούν συγκεκριμένες δράσεις, με σκοπό την ομαλή ένταξη στην επιχειρηματική δραστηριότητα ειδικών ομάδων του πληθυσμού, όπως για παράδειγμα οι Pομά.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


protoselida

Αθλητικά

Ανδρέας Βαζαίος: Πρωταθλητής Ευρώπης με ρεκόρ

Ανδρέας Βαζαίος: Πρωταθλητής Ευρώπης με ρεκόρ

Ιστορία έγραψε στη Γλασκόβη και στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κολύμβησης 25αρας πισίνας ο Ανδρέας Βαζαίος, ο...

Τεχνολογία

Αποστολή ρομπότ με ενσυναίσθηση στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Αποστολή ρομπότ με ενσυναίσθηση στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Ένα «έξυπνο» ρομπότ, εξοπλισμένο με αισθητήρες που αντιλαμβάνονται τα συναισθήματα στη φωνή, εκτοξεύτηκε με προορισμό...

Τουρισμός

ΞΕΕ: Βράβευση 3 startup για ψηφιακή καινοτομία

ΞΕΕ: Βράβευση 3 startup για ψηφιακή καινοτομία

Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ) ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε με επιτυχία χθες ο πρώτος κύκλος του...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.