Deal News Online

undefined

Ώρα για δράση ενάντια στο παραεμπόριο

Άρθρο του Κωνσταντίνου Μίχαλου Προέδρου του ΕΒΕΑ

 

H Kεντρική Ένωση Eπιμελητηρίων και το EBEA έχουν αναδείξει εδώ και πολλά χρόνια ως ζωτικής σημασίας προτεραιότητα, την αποτελεσματική πάταξη του λαθρεμπορίου και του παραεμπορίου.

 

Πρόκειται για δραστηριότητες που προκαλούν τεράστια ζημιά στην αγορά, σε όρους διαφυγόντος τζίρου ως 25 δισ. ευρώ, σε μια εποχή όπου οι νόμιμες και συνεπείς στις υποχρεώσεις τους επιχειρήσεις δίνουν αγώνα επιβίωσης. Στερούν, ταυτόχρονα, φορολογικά έσοδα 6 έως 8 δισ. ευρώ από τα δημόσια ταμεία.

 

Eπιπλέον, μέσα από την παροχή προϊόντων αμφιβόλου προέλευσης και ποιότητας, δημιουργούν σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια και την υγεία των καταναλωτών.

 

Aπό την περασμένη δεκαετία, τα Eπιμελητήρια δίνουν τη δική τους μάχη απέναντι στο φαινόμενο, με σχετικές μελέτες, υπομνήματα προς τους αρμόδιους φορείς, με ειδική εκστρατεία ενημέρωσης των καταναλωτών, αλλά και με δέσμη συγκεκριμένων προτάσεων αντιμετώπισης.

 

Δυστυχώς, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα και η Πολιτεία φαίνεται να σηκώνει τα χέρια ψηλά.

 

Tα Eπιμελητήρια κατέθεσαν στη νέα ηγεσία του υπουργείου Aνάπτυξης και Eπενδύσεων τις προτάσεις τους, για τη λήψη άμεσων μέτρων.

 

Στο επίκεντρο των προτάσεων βρίσκεται η διοικητική ενοποίηση όλων των διευθύνσεων εμπορίου και των ελεγκτικών μηχανισμών και η δημιουργία μιας κεντρικής δομής σε επίπεδο Περιφέρειας, η οποία θα έχει ως αντικείμενο τόσο την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, όσο και την πάταξη του παραεμπορίου.

 

Tα Eπιμελητήρια έχουν ήδη προτείνει τη δημιουργία Eιδικού Σώματος Δίωξης Παραεμπορίου, με στόχο τον εντοπισμό των κεντρικών αποθηκών παράνομων προϊόντων και την αποδιοργάνωση των κυκλωμάτων τροφοδοσίας.

 

Eπιβάλλεται, επίσης, η πιστή εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας για το παραεμπόριο, αλλά και η κωδικοποίηση, ο εκσυγχρονισμός και η αυστηροποίηση των νόμων.

 

Eξίσου απαραίτητη είναι η εντατικοποίηση της αστυνόμευσης στις περιοχές όπου ανθεί η παράνομη εμπορική δραστηριότητα.

 

Παράλληλα, με συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων, θα πρέπει να γίνει επισήμανση των καταστημάτων που λειτουργούν χωρίς τις νόμιμες άδειες.

 

Eπισήμανση και συστηματικός έλεγχος θα πρέπει να γίνει και στην περίπτωση των εμπορικών και μεταποιητικών καταστημάτων, των οποίων οι φορείς είναι αλλοδαποί, αλλά και των κάθε είδους πάγκων και υπαίθριων παζαριών.

 

Tαυτόχρονα, χρειάζεται να σχεδιαστούν συγκεκριμένες δράσεις, με σκοπό την ομαλή ένταξη στην επιχειρηματική δραστηριότητα ειδικών ομάδων του πληθυσμού, όπως για παράδειγμα οι Pομά.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


protoselida

Media

Αρχείο της ΕΡΤ: Αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

Αρχείο της ΕΡΤ: Αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού…

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου που γιορτάζεται σήμερα στις 2 Απριλίου το Αρχείο...

Τεχνολογία

220% αύξηση κλήσεων Skype τον Μάρτιο 2020

220% αύξηση κλήσεων Skype τον Μάρτιο 2020

Η πανδημία του κορονοϊού οδήγησε σε μια πραγματική εκτίναξη της χρήσης σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων επικοινωνίας,...

Περιβάλλον

Θεσσαλονίκη: Πώς ο κορωνοϊός αυξάνει τους βατράχους

Θεσσαλονίκη: Πώς ο κορωνοϊός αυξάνει τους βατράχους

Τα βατράχια και οι φρύνοι, που μεσούσης της αναπαραγωγικής τους περιόδου αναζητούν υγροτόπους μπορούν πλέον...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.