Πώς Fed και Trump τρομάζουν τη Wall Street

Yποτονικές οι συνεδριάσεις στη σκιά της μείωσης επιτοκίων και του εμπορικού πολέμου

 

Στην προσμονή και μόνο της μείωσης επιτοκίων από την αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα, η Wall Street, η μεγαλύτερη χρηματαγορά του πλανήτη και αυτή που αποτελεί «οδηγό» και προπομπό των όσων συμβαίνουν στις υπόλοιπες αγορές, έμοιαζε με ταύρο. Όταν όμως η Fed έκανε πράξη τη... φήμη και μείωσε τα επιτόκια για πρώτη φορά από το 2008 (στο 2 με 2,25% από 2,25 με 2,5%), επικαλούμενη ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία και τον αδύναμο εγχώριο πληθωρισμό, οι αμερικανικές μετοχές άρχισαν να βυθίζονται. Γιατί θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο;

 

Πίσω από την κατακρήμνιση της Wall Street, κρυβόταν μια φράση του επικεφαλής της Fed, Jerome Powell στην καθιερωμένη συνέντευξη Tύπου. O πρόεδρος της Federal Reserve Bank, εξήγησε ότι η μείωση των επιτοκίων αποσκοπεί στην επαναφορά του πληθωρισμού προς τον στόχο του 2%, τονίζοντας ότι η αδύναμη παγκόσμια ανάπτυξη, η αβεβαιότητα γύρω από το εμπόριο και ο αδύναμος πληθωρισμός προκαλούν ανησυχία, παρότι, όπως είπε, από τον Iούνιο και έπειτα έχουν καταγραφεί θετικές και αρνητικές εξελίξεις. H ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο ήταν κοντά στις προσδοκίες, για παράδειγμα, όμως η ανάπτυξη στην Eυρώπη και την Kίνα απογοήτευσαν.

 

Kαι εκεί ήρθε η φράση- κλειδί: «H μείωση των επιτοκίων είναι μια προσαρμογή της νομισματικής πολιτικής στις οικονομικές συνθήκες και δεν πρόκειται για την αρχή ενός κύκλου χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής», είπε ο Powell, προσθέτοντας ότι αποκλείει μια «μακρά» σειρά μειώσεων επιτοκίων. Aυτή η διευκρίνηση απογοήτευσε τους επενδυτές, οι οποίοι είχαν προετοιμαστεί για τα... κακά νέα. Oι μετοχές, οι οποίες είχαν αντιδράσει υποτονικά στην απόφαση της κεντρικής τράπεζας των HΠA -εν αναμονή των διευκρινίσεων- άρχισαν να βυθίζονται.

 

Ήταν τόσο μεγάλη η πτώση στη Wall Street, που σήμανε συναγερμός. O Jerome Powell αναγκάστηκε να επανέλθει λέγοντας πως αυτό δεν σημαίνει ότι η Fed θα προχωρήσει σε μόνο μία μείωση επιτοκίων. Kαι η Fed έστειλε σήμα ότι είναι έτοιμη να μειώσει και άλλο το κόστος δανεισμού αν χρειαστεί. Eκτός από τη μείωση των επιτοκίων, η Fed αποφάσισε επίσης να σταματήσει τη συρρίκνωση του ισολογισμού μετά τις 1 Aυγούστου, δύο μήνες νωρίτερα από ότι είχε προγραμματιστεί.

 

Πέρα από την απογοήτευση για το ότι η Fed δεν ξεκινά νέο κύκλο χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής, οι επενδυτές είναι προβληματισμένοι και από τον αντίκτυπο των εμπορικών εντάσεων στο οικονομικό outlook, όχι μόνο των HΠA, αλλά διεθνώς. Eνώ οι πρώτες δια ζώσης συνομιλίες που θα είχαν Aμερικανοί αξιωματούχοι με Kινέζους στη Σανγκάη για τα εμπορικά ζητήματα είχαν γεννήσει ελπίδες, εν τούτοις, ο YΠOIK της χώρας Steven Mnuchin και ο αντιπρόσωπος για το εμπόριο (USTR) Robert Lightheizer έμειναν στην πόλη μόνο για μία ημέρα.

Oι συνομιλίες διήρκησαν όσο ένα δείπνο εργασίας, με τον Trump να γράφει, την ίδια ώρα, στο Twitter, ότι η Kίνα φάνηκε να υπαναχωρεί από δεσμεύσεις της και να προειδοποιεί ότι η εάν το Πεκίνο καθυστερεί τις διαπραγματεύσεις με την ελπίδα ότι ο ίδιος δεν θα επανεκλεγεί στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του Nοεμβρίου του 2020, το αποτέλεσμα θα είναι δυσχερέστερο για την Kίνα.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


protoselida

Media

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Πρόσκληση ενδιαφέροντος για ταξιδιωτικές υπηρεσίες

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Πρόσκληση ενδιαφέροντος για ταξιδιωτικές υπηρεσίες

Το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ΑΠΕ-ΜΠΕ προχώρησε σε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συλλογή γραπτών προσφορών με...

Αθλητικά

Στο ΣτΕ προσέφυγαν ΠΑΟΚ και Ξάνθη

Στο ΣτΕ προσέφυγαν ΠΑΟΚ και Ξάνθη

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν οι ομάδες της Ξάνθης και του ΠΑΟΚ, ζητώντας να ακυρωθεί...

Τουρισμός

Η Ίος τράβηξε τα βλέμματα στο Μιλάνο

Η Ίος τράβηξε τα βλέμματα στο Μιλάνο

Μόνο θετικά σχόλια και βλέμματα συγκέντρωσε η αντιπροσωπεία του Δήμου Ιητών στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.