Deal News Online

undefined

Σταϊκούρας: Στο τραπέζι το ζήτημα της μείωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος

Oι συζητήσεις για τη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος κάτω από το 3,5% του ΑΕΠ το 2020 έχουν ήδη ξεκινήσει, αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Καθημερινή».

 

«Ο προγραμματισμός του πρωθυπουργού και του οικονομικού επιτελείου είναι να χτίσουμε, βήμα βήμα, όλες τις αναγκαίες συνθήκες ώστε να επιτύχουμε μέσα στο 2020 αυτό τον στόχο. Από την πλευρά μας, απαιτούνται σοβαρότητα, αξιοπιστία και υλοποίηση μεταρρυθμιστικών πολιτικών, σε πλαίσιο δημοσιονομικής πειθαρχίας. Ηδη θέτουμε προς συζήτηση το κρίσιμο αυτό ζήτημα στους εταίρους και δανειστές. Ωριμάζουν οι συνθήκες ώστε να τεθούν πιο ρεαλιστικοί στόχοι», ανέφερε χαρακτηριστικά, ο υπουργός.

 

Οι παρεμβάσεις στη φορολογία

 

Σε ό,τι αφορά τις φοροελαφρύνσεις από το 2020, ο κ. Σταϊκούρας επισημαίνει ότι αυτές θα κριθούν από τον δημοσιονομικό χώρο που θα υπάρχει, ωστόσο επιμένει ότι «είναι απαραίτητο να υπάρξουν ελαφρύνσεις στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Και θα τις εφαρμόσουμε το συντομότερο δυνατό, συνεχίζοντας το 2020 αυτό που ξεκινήσαμε, αφού μελετήσουμε τον δημοσιονομικό χώρο που θα υπάρξει τα επόμενα έτη». Πάντως, επισημαίνει, αυτό που έχει αποφασιστεί για το 2020, είναι η μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις από το 28% στο 24% για τα εισοδήματα του 2019.

 

Οι φορολογικές ελαφρύνσεις αφορούν, μεταξύ άλλων, την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος, τη μείωση φορολογικών συντελεστών για φυσικά πρόσωπα και τη μείωση του ΦΠΑ.

 

Για το αφορολόγητο σημειώνει ότι θα συνδεθεί με επιπλέον ηλεκτρονικές συναλλαγές.

 

Για τον εάν θα υπάρξει δεύτερη δόση της μείωσης του ΕΝΦΙΑ, ο κ. Σταϊκούρας διαβεβαιώνει: «Ναι, θα υπάρξει. Η δέσμευσή μας ισχύει στο ακέραιο. Και θα γίνει πράξη το συντομότερο δυνατόν».

 

Αναφορικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, που υπερβαίνουν τα 2 δισ. ευρώ, ο υπουργός Οικονομικών αναφέρει: «Δική μας προγραμματική δέσμευση είναι ο εντοπισμός και η εξάλειψη εκείνων των συστημικών δυσλειτουργιών που αποτελούν την πηγή δημιουργίας νέων ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων [...]. Έχει ξεκινήσει ήδη η κατάρτιση νέου πλάνου αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών, σε συνεργασία με τις οικονομικές υπηρεσίες των συναρμόδιων υπουργείων».

 

Επίσης, ο κ. Σταϊκούρας εμφανίζεται αισιόδοξος για την αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας από τους οίκους αξιολόγησης. «Εκτιμώ ότι, υπό ομαλές συνθήκες, η επιστροφή της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα μπορεί να επιτευχθεί πριν από το τέλος του 2020», σημειώνει.

 

Για το δημοσιονομικό κενό

 

Ο κ. Σταϊκούρας επαναλαμβάνει ότι για το τρέχον έτος δεν θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό, αντιθέτως θα δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος για μείωση φόρων και το 2020, μέσω της αύξησης του ρυθμού μεγέθυνσης της οικονομίας, της ταχείας επιστροφή στην κανονικότητα με πρόσβαση στις διεθνείς αγορές και πλήρη κατάργηση των capital controls, της δημοσιονομικής πειθαρχίας των φορέων της γενικής κυβέρνησης, της υιοθέτησης ρεαλιστικών οροφών δαπανών, της ενίσχυσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών, της προώθησης των ΣΔΙΤ και της σωστής υλοποίησης του πλαισίου ρύθμισης για ληξιπρόθεσμες οφειλές ιδιωτών. Ολα αυτά θα αποτυπωθούν στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους.

 

Σε ό,τι αφορά στα capital controls ο υπουργός λέει ότι φτάνουν στο τέλος τους. «Πιστεύουμε ότι μετράμε πλέον αντίστροφα για την οριστική άρση των κεφαλαιακών περιορισμών, ώστε να κλείσει, τέσσερα χρόνια μετά, ένα θλιβερό κεφάλαιο της ελληνικής οικονομίας».

 

Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για νέα έξοδο στις αγορές φέτος, παρά το γεγονός ότι έχει ολοκληρωθεί το δανειακό πρόγραμμα του 2019.


protoselida

World Business

Ντιλ διάσωσης 1,5 δισ. δολ. έκλεισε η Virgin Atlantic

Ντιλ διάσωσης 1,5 δισ. δολ. έκλεισε η Virgin…

Συμφωνία αξίας 1,2 δισ. βρετανικών λιρών (1,5 δισ. δολαρίων) έκλεισε η Virgin Atlantic για να αντιμετωπίσει...

Media

Διαφημιστική διάκριση της Action Global Communications

Διαφημιστική διάκριση της Action Global Communications

H Action Global Communications διακρίθηκε στα φετινά βραβεία Δημοσίων Σχέσεων, Corporate Affairs Excellence Awards (CAEA) 2020, για τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό και την επιτυχημένη υλοποίηση...

Secret Money

 Tο X.A.,  το «θολό»  τοπίο και  οι καταγγελίες

Tο X.A., το «θολό» τοπίο…

Tην ώρα που η αγορά ψάχνει τον... βηματισμο της και οι επενδυτές ...

Τουρισμός

Περιφερειακά αεροδρόμια: -90% η επιβατική κίνηση Ιουλίου

Περιφερειακά αεροδρόμια: -90% η επιβατική κίνηση Ιουλίου

Εξόχως αποθαρρυντικά για τις προοπτικές του ελληνικού τουρισμού το φετινό καλοκαίρι είναι τα πρώτα στοιχεία...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.