ΜέΡΑ 25: Διόγκωση του πελατειακού κράτους

Για υπερσυγκέντρωση εξουσιών στο πρόσωπο του πρωθυπουργού και ενίσχυση του πελατειακού κράτους κατηγορεί την κυβέρνηση το ΜέΡΑ25. Αφορμή στάθηκε το σχέδιο νόμου για το επιτελικό κράτος, το οποίο τίθεται από σήμερα στην κρίση της Ολομέλειας της Βουλής.

 

Εν τω μεταξύ το κόμμα εξήγγειλε τη διεξαγωγή συνεδρίου με στόχο την επανασύσταση του.

 

«Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θέλει να εμπεδώσει στην κοινωνία το αφήγημα που ταυτίζει το Κράτος (τις λειτουργίες και τη δομή του) με μια Επιχείρηση. Σε αυτό, η κυβέρνηση έχει το ρόλο του ΔΣ και ο Πρωθυπουργός αυτόν του Διευθύνοντος Συμβούλου», αναφέρει, σε ανακοίνωσή του, το ΜέΡΑ25.

 

Στη συνέχεια η ανακοίνωση αναφέρει: «Με την αγοραία λοιπόν αυτή αντίληψη, όπως στις επιχειρήσεις ο Διευθύνων Σύμβουλος έχει ουσιαστικά απεριόριστους βαθμούς ελευθερίας ως προς τη διοίκηση, το ίδιο επιχειρεί μέσω του νομοσχεδίου για το Επιτελικό Κράτος η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Δημιουργεί ένα δαιδαλώδες πλαίσιο εποπτικών μηχανισμών, που θα στελεχωθούν με τρόπους τουλάχιστον αμφιλεγόμενους ως προς την αξιοπιστία τους, μηχανισμοί οι οποίοι θα υπάγονται απευθείας στον ίδιο τον Πρωθυπουργό».

 

«Το Κράτος όμως δεν είναι εταιρεία»


«Το Κράτος όμως δεν είναι εταιρεία, είναι ο συλλογικός φορέας κοινωνικής ευημερίας και προόδου και οφείλει να λειτουργεί δημοκρατικά και με απόλυτη διαφάνεια. Αυτό που προκύπτει» αναφέρει το ΜέΡΑ25 «από τις διατάξεις του νομοσχεδίου είναι οι σαφείς ενδείξεις αυταρχικής-συγκεντρωτικής κυβερνησιμότητας στα όρια της συνταγματικής ερμηνείας».

 

«Για πρώτη φορά» προσθέτει «παρατηρείται η διόγκωση και η ενίσχυση πελατειακού κράτους και μάλιστα συγκεντρωμένου γύρω από το πρόσωπο του πρωθυπουργού σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα καλοδουλεμένος μηχανισμός ελέγχου της διοίκησης του Κράτους».

 

Όπως σημειώνει το ΜέΡΑ25, «συγκεκριμένα, επιχειρείται η σύσταση μιας δημόσιας υπηρεσίας με την ονομασία "Προεδρία της Κυβέρνησης" η οποία θα υπάγεται στον Πρωθυπουργό, στην ουσία ένα "υπερ-υπουργείο" το οποίο θα ελέγχει, θα παρεμβαίνει και θα διοικεί με το πρόσχημα του συντονισμού και με εργαλείο της παρακολούθησης του ελέγχου κάθε δημόσιας υπηρεσίας και υπουργείου καθώς θα αποτελεί το κορυφαίο πλέον κυβερνητικό όργανο».

 

«Η Κυβέρνηση χρησιμοποιώντας εργαλειακά την παράγραφο 2 του άρθρου 82 του Συντάγματος η οποία δίνει τη δυνατότητα στον πρωθυπουργό να "εξασφαλίζει την ενότητα της Κυβέρνησης και κατευθύνει τις ενέργειες της, καθώς και των δημοσίων γενικά υπηρεσιών για την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής μέσα στα πλαίσια του νόμου", στην ουσία εισάγει κεκαλυμμένα ένα νέο στοιχείο στην διατύπωση του άρθρου 81 του Συντάγματος.

 

Ενίσχυση υπουργικού συμβουλίου

 

Ενώ ο ρητορικός στόχος της κυβέρνησης ήταν η ενίσχυση του υπουργικού συμβουλίου, ουσιαστικά το απενεργοποιεί πλήρως, υποκαθιστώντας το με την θεσμοθέτηση σε επιτελική υπηρεσία της ομάδας περί τον πρωθυπουργό, το CEO της χώρας», καταλήγει το ΜέΡΑ25.

 

 

 


protoselida

World Business

Συμφωνία συνεργασίας υπέγραψαν η Gizelis Robotics και η Brookstreet

Συμφωνία συνεργασίας υπέγραψαν η Gizelis Robotics και η…

Αποκλειστικό σύμφωνο συνεργασίας υπέγραψαν το επενδυτικό Fund Brookstreet Equity Partners LLP με την Gizelis Robotics,...

Media

Reuters: Ίσως πάρει μήνες η επιστροφή της Aramco σε φυσιολογικούς ρυθμούς

Reuters: Ίσως πάρει μήνες η επιστροφή της Aramco…

Η πλήρης επιστροφή της Saudi Aramco στους φυσιολογικούς όγκους παραγωγής πετρελαίου, "ίσως πάρει μήνες", ...

Secret Money

OI «NEOI» TOY IAΣΩ

OI «NEOI» TOY IAΣΩ

Mπορεί ο Γ. Σταματίου να διατηρήθηκε στη θέση του επικεφαλής του Iασώ, αλλά στο νέο...

Τεχνολογία

Εφαρμογές γνωστοποιούν στο Facebook την σεξουαλική ζωή χρηστών

Εφαρμογές γνωστοποιούν στο Facebook την σεξουαλική ζωή χρηστών

Ορισμένες εφαρμογές που καταγράφουν την περίοδο των γυναικών κατηγορούνται ότι μοιράστηκαν ευαίσθητες πληροφορίες σχετικά...

Υγεία & Διατροφή

ΕΔΟΕΑΠ: Καλύπτει μέρος του κόστους της εξωσωματικής

ΕΔΟΕΑΠ: Καλύπτει μέρος του κόστους της εξωσωματικής

Μέχρι τέσσερις προσπάθειες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής με δυνατότητα αποζημίωσης της κρυοσυντήρησης ωαρίων, καθώς και αποζημίωση για...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.