Deal News Online

undefined

Οι τρεις πυλώνες του νέου ασφαλιστικού

Το σχέδιο της κυβέρνησης και οι προτάσεις των Επιμελητηρίων

 

Σε εκ βάθρων αλλαγές προσανατολίζεται η κυβέρνηση σχετικά με το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας και ήδη η συζήτηση με τους αρμόδιους φορείς έχει ξεκινήσεις.

 

Τα Επιμελητήρια της χώρας κατέθεσαν προτάσεις με τις οποίες παρουσιάζουν τους τρεις βασικούς πυλώνες του ασφαλιστικού τους οποίους θέτουν υπ’ όψιν της κυβερνήσεως.

 

Παρά το γεγονός ότι προεκλογικά η κυβέρνηση αναφέρονταν σε αλλαγές κυρίως σχετικά με τις επικουρικές συντάξεις φαίνεται ότι σχεδιάζει να επεκταθεί σε παρεμβάσεις βελτίωσης όλου του ασφαλιστικού συστήματος.

 

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας μιλά πλέον ανοιχτά για σαρωτικές αλλαγές στο σύνολο του Ασφαλιστικού, κάνοντας λόγο για πλήρη κατάρρευση του καθεστώτος που εισήγαγε η προηγούμενη κυβέρνηση, και ανοίγοντας την όρεξη κυρίως σε εργοδοτικούς φορείς για -ενίοτε υπερβολικές- διεκδικήσεις.

 

Στην απόφαση για θεμελίωση νέου ασφαλιστικού, συνέτειναν και οι τελευταίες αποκαλύψεις για επιπλέον «αστοχίες» του Νόμου Κατρούγκαλου, ο οποίος με τον τρόπο υπολογισμού που εισήγαγε αφενός «πετσόκοβε» τις χαμηλές συντάξεις, αφετέρου – σε ορισμένες περιπτώσεις – έδινε τι δυνατότητα για απόδοση εξωπραγματικών για τα δεδομένα του ασφαλιστικού συστήματος «συντάξεων-μαμούθ» που έφθαναν ακόμα και τα 24.000 ευρώ. Το θέμα αυτό το υπουργείο Εργασίας το σήκωσε πολύ ψηλά, όπως και τα «χρυσά εφάπαξ».

 

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ του Κώστα Παπαδή στο «Βήμα της Κυριακής», ο χρόνος υλοποίησης του νέου Ασφαλιστικού τοποθετείται εντός του ερχομένου φθινοπώρου, μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας που θα κρίνει τον Νόμο Κατρούγκαλου.

 

Οι αλλαγές θα αφορούν το σύνολο των διατάξεων του Ασφαλιστικού, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι στο τραπέζι έχει τεθεί ακόμα και η κατάτμηση του ΕΦΚΑ με την επαναφορά – ως αυτόνομων – των Ταμείων ελευθέρων επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) και αγροτών (ΟΓΑ).

 

Προσφάτως, ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης και ο αρμόδιος υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Νότης Μηταράκης ανακοίνωσαν την «επανεκκίνηση» (restart) της διαδικασίας επανυπολογισμού των παλαιών συντάξεων και το «πάγωμα» της καταβολής όλων των υψηλών – άνω των 3.000 ευρώ – συντάξεων και προανήγγειλαν την επιβολή πλαφόν, το ύψος του οποίου δεν έχει ανακοινωθεί, αλλά πληροφορίες το προσδιορίζουν στα 5.000 έως 6.000 ευρώ.

 

Πέραν αυτών οι αλλαγές θα αγγίξουν τα ποσοστά αναπλήρωσης των ανταποδοτικών συντάξεων (πιθανότατα η αναπλήρωση θα αυξάνεται ως κίνητρο για την περαιτέρω παραμονή στην εργασία). Θα καθιερώνουν την «ψηφιακή έκδοση» των συντάξεων. Θα επισπεύδουν την έκδοση των εκκρεμών συνταξιοδοτήσεων. Θα μειώνουν ισόποσα τις εργοδοτικές και εργατικές εισφορές.

 

Θα εισάγουν ένα νέο ασφαλιστικό καθεστώς για τις επικουρικές συντάξεις στο οποίο θα «εμπλέκονται» και οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Και θα επαναφέρουν τις συντάξεις χηρείας στα προ του 2014 επίπεδα.

 

Ασφαλιστικό τριών πυλώνων προτείνουν τα Επιμελητήρια

 

Την πρόταση των επιμελητηρίων για τη διάσωση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας και τη μετάβαση σε ένα νέο σύστημα τριών πυλώνων, «ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής» παρουσίασε με επιστολή του στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος.

 

Ως πρώτο βήμα, μάλιστα, στην προσπάθεια σταδιακής μετάβασης στο νέο σύστημα τριών πυλώνων τα Επιμελητήρια θέτουν τον εξορθολογισμό των εισφορών, με άμεση μείωση των συντελεστών και ταυτόχρονη καθιέρωση πλαφόν που δεν θα ξεπερνάει για τα υψηλά εισοδήματα τα 1.000 ευρώ.

 

Παράλληλα, όπως τονίζεται στην επιστολή, θα πρέπει να υπάρξει πλήρης φοροαπαλλαγή για τις ιδιωτικές ασφαλίσεις, ώστε να εμπεδωθεί στο κοινό σύνολο ο τρίτος προτεινόμενος πυλώνας που θα δώσει σημαντική ώθηση στις συντάξεις.

 

Σε δεύτερη φάση, όπως αναφέρεται, πρέπει να υπάρξει συνεξέταση παλαιών και νέων συντάξεων, ως ανεξάρτητο θέμα δικαιοσύνης για την αποκατάσταση της ισονομίας.

 

Επίσης, εκτιμάται ότι θα πρέπει να υπάρξει διάκριση πρόνοιας – ασφάλισης και αντανάκλαση κάθε διάστασης στην κρατική σύνταξη.

 

Και το τρίτο βήμα που πρέπει να ακολουθήσει, σύμφωνα με την ΚΕΕ, είναι η δημιουργία ενός συστήματος τριών πυλώνων, όπως προαναφέρθηκε, και το οποίο στην τελική του ανάπτυξη εξασφαλίζει ποσοστό αναπλήρωσης στο 70% – 75%.

 

Όσον αφορά αναλυτικότερα τους τρεις πυλώνες, σημειώνεται:

 

Ο πρώτος (κρατικός – διανεμητικός) πυλώνας θα πρέπει να προσαρμοστεί ώστε να αποδίδει 40%-50% συνολική αναπλήρωση, ως προς το κρατικό σκέλος, για 40 χρόνια ασφάλισης.

 

Ο δεύτερος (κεφαλαιοποιητικός) πυλώνας θα παρέχει συντάξεις καθορισμένων εισφορών. Η ασφάλιση σε αυτόν θα είναι υποχρεωτική και τα αποθεματικά θα προικοδοτούνται από την περιουσία των παλαιών ταμείων.

 

Ο τρίτος πυλώνας αφορά τις ατομικές αποταμιεύσεις με φορολογικά κίνητρα και πιθανή αξιοποίηση ακινήτων των ασφαλισμένων.

 

Μάλιστα, με στόχο την ταχεία περίοδο προσαρμογής, τα επιμελητήρια στην επιστολή τους προτείνουν ότι οι άνω των 50 ετών ασφαλισμένοι θα παραμένουν στο σημερινό σύστημα. Οι νέοι εργαζόμενοι κάτω των 30 ετών υποχρεωτικά θα ενταχθούν στο νέο σύστημα, ενώ οι ενδιάμεσες ηλικίες θα μπορούν να ενταχθούν στο νέο σύστημα εθελοντικά.


protoselida

World Business

Κήρυξε πτώχευση η Brooks Brothers

Κήρυξε πτώχευση η Brooks Brothers

Στα βράχια έπεσε η προσπάθεια πώλησης της Brooks Brothers που είχε ξεκινήσει το 2019, έπειτα και...

Media

H Alter Ego Media επέστρεψε τα χρήματα του «Μένουμε Σπίτι»

H Alter Ego Media επέστρεψε τα χρήματα του…

Τα χρήματα που έλαβε μέσω της καμπάνιας «Μένουμε σπίτι» για τον κορωνοϊό, επέστρεψε η Alter Ego.

Secret Money

 TI «ΠAIZEI» ME TH XAΛYBOYPΓIKH;

TI «ΠAIZEI» ME TH XAΛYBOYPΓIKH;

Yπάρχει άραγε κάποια εξέλιξη στις συζητήσεις μεταξύ των τραπεζών και της Xαλυβουργικής για το θέμα...

Τεχνολογία

Tik Tok: Έξοδος από Χονγκ Κονγκ εντός ημερών

Tik Tok: Έξοδος από Χονγκ Κονγκ εντός ημερών

Ένα από τα δημοφιλέστερα στους νέους μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το TikTok, ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει...

Υγεία & Διατροφή

Συμφωνία Κομισιόν με Merck και Roche

Συμφωνία Κομισιόν με Merck και Roche

Η γερμανική φαρμακοβιομηχανία Merck επιβεβαίωσε σήμερα ότι συμφώνησε να εφοδιάσει τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης...

Περιβάλλον

ΟΗΕ: Προειδοποίηση για αύξηση ζωονόσων ασθενειών

ΟΗΕ: Προειδοποίηση για αύξηση ζωονόσων ασθενειών

Περισσότερες επιδημίες θα προκύψουν, εκτός κι εάν οι κυβερνήσεις λάβουν ενεργά μέτρα για να αποτρέψουν το πέρασμα άλλων ζωονόσων ασθενειών στον...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.