ΕΚΤ: Ξεκινά stress test σε πέντε κροατικές τράπεζες

Άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress test) πέντε κροατικών τραπεζών θα διενεργήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Πρόκειται, όπως αναφέρεται σε τηλεγράφημα του ειδησεογραφικού πρακτορείου "Hina", για ένα προκαταρκτικό βήμα στην προσπάθεια ένταξης της Κροατίας στην ευρωζώνη.

 

Οι τράπεζες που θα περάσουν τη "δοκιμασία" των τεστ αντοχής είναι η Zagrebacka banka, η Privredna banka Zagreb, η Erste&Steiermarkische Bank, η OTP banka Hrvatska και η Hrvatska postanska banka. Τα αποτελέσματα αναμένονται το Μάιο του 2020.

 

Η Κροατία υπέβαλε τον Ιούλιο του 2019 επίσημο αίτημα για την ένταξή της στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών (ERM II), ένα πρώτο στάδιο στην πορεία υιοθέτησης του ευρώ.

 

Οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η Κροατία χαιρετίστηκαν με ικανοποίηση από τους υπουργούς Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης. Η Κροατία δεσμεύεται -μεταξύ άλλων- να προετοιμάσει το έδαφος ώστε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αναλάβει την τραπεζική εποπτεία της. Επίσης, σκοπεύει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις σε ό,τι αφορά τους κανονισμούς για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και να καταστήσει τη δημόσια διοίκηση περισσότερο αποτελεσματική.

 

Οπως σημειώνει το ΑΠΕ, την εφαρμογή των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Κροατία θα παρακολουθούν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η διαδικασία εκτιμάται ότι θα διαρκέσει δώδεκα μήνες. Με την ολοκλήρωσή της, η Κροατία θα ενταχθεί στον ERM II, όπου θα παραμείνει για τουλάχιστον δύο χρόνια μέχρι να μπορέσει να ξεκινήσει την πρακτική προετοιμασία της για την ένταξη στην ευρωζώνη.


protoselida

Media

 ΕΡΤ2: Αφιέρωμα στον Τάκη Σπυριδάκη

ΕΡΤ2: Αφιέρωμα στον Τάκη Σπυριδάκη

Τιμώντας τη μνήμη του ηθοποιού, σκηνοθέτη και σεναριογράφου Τάκη Σπυριδάκη που απεβίωσε πριν λίγες μέρες,...

Secret Money

OI «NEOI» TOY IAΣΩ

OI «NEOI» TOY IAΣΩ

Mπορεί ο Γ. Σταματίου να διατηρήθηκε στη θέση του επικεφαλής του Iασώ, αλλά στο νέο...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.