Οι δανειστές φρενάρουν την κατάργηση των τεκμηρίων

Στοπ στα σχέδια της κυβέρνησης για σταδιακή κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης βάζουν οι δανειστές, συστήνοντας υπομονή στην Αθήνα, καθώς όπως επισημαίνουν είναι πολύ νωρίς για τέτοιου είδους φοροαπαλλαγές.

 

Το  γεγονός ότι δεν είχε προηγηθεί αναλυτική ενημέρωση στους δανειστές και την Κομισιόν, που είναι υπεύθυνη για την παρακολούθηση της πορείας των προϋπολογισμών όλων των χωρών της Ε.Ε., έκανε ακόμη πιο δύσκολα τα πράγματα.

 

Οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι φέρεται να ενοχλήθηκαν από τις ανακοινώσεις κυβερνητικών στελεχών που έσπευσαν να προαναγγείλουν την κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης, έστω και σταδιακά, τα επόμενα έτη.

 

Να σημειωθεί ότι η εξαγγελία έγινε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο  Στέλιο Πέτσα και όχι από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, που έχει πάνω του όλο το σχέδιο της νέας φορολογικής πολιτικής και είναι γνωστός στους κόλπους των ευρωπαίων από τις διαπραγματεύσεις για το δεύτερο Μνημόνιο.

 

Για τους θεσμούς, ο μηχανισμός των τεκμηρίων (τεκμαρτές δαπάνες διαβίωσής ή δαπάνες απόκτησης των περιουσιακών στοιχείων) θεωρείται εξαιρετικά αποτελεσματικός, από τη στιγμή βέβαια που δεν υπάρχει κάτι ανάλογο για να μπορέσει να τον αντικαταστήσει. Το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο που μπορεί να πάρει την θέση των τεκμηρίων έχει ακόμη πολύ δρόμο.

 

Έτσι, μετά και τις αντιδράσεις των θεσμών τα τεκμήρια θα εξακολουθήσουν τουλάχιστον για τα επόμενα 2 με 3 χρόνια να είναι το εργαλείο που θα χρησιμοποιεί η Εφορία για τον εντοπισμό κρυφής φορολογητέας ύλης. Για όσους δηλαδή διάγουν πολυτελή βίο με βίλες, πισίνες, σκάφη αναψυχής και πολυτελή τζιπ ενώ δηλώνουν πενιχρά εισοδήματα στις φορολογικές τους δηλώσεις.

 

Από την άλλη βέβαια πρέπει να τονισθεί ότι τα τεκμήρια είναι ένα άδικο σύστημα φορολόγησης για όσους βρέθηκαν άνεργοι μέσα στην κρίση ή για όσους υπέστησαν σημαντικές μισθολογικές με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλύψουν τις τεκμαρτές δαπάνες διαβίωσης και έτσι να φορολογούνται υποχρεωτικά βάσει αυτών.


protoselida

World Business

Παίρνει τα πάνω του το Netflix

Παίρνει τα πάνω του το Netflix

Πάνω από 10% ενισχύθηκε η μετοχή της Netflix μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων γ' τριμήνου...

Secret Money

H MLS και τα «μυστήρια» με τη μετοχή

H MLS και τα «μυστήρια» με τη μετοχή…

Tι συμβαίνει με τη μετοχή της MLS Πληροφορικής η οποία έχει υποχωρήσει κατά 36% στο...

Αυτοκίνητο

Αγώνας Drift μέσα στην πόλη της Ρόδου

Αγώνας Drift μέσα στην πόλη της Ρόδου

Στο “νησί των ιπποτών”, ανάμεσα στα πανέμορφα νεοκλασικά κτίρια της πόλης της Ρόδου, θα διεξαχθεί...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.