Κόσμος

Το Brexit συρρικνώνει τη βρετανική οικονομία

Συρρικνώθηκε η βρετανική οικονομία το δεύτερο τρίμηνο του έτους, σε μία απροσδόκητη εξέλιξη, που έρχεται να υπογραμμίσει τις ισχυρές πιέσεις, τις οποίες πυροδοτούν οι φόβοι για ένα άτακτο Brexit.

 

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Γραφείου Εθνικής Στατιστικής το ΑΕΠ της πέμπτης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου ήταν 0,2% μικρότερο το τρίμηνο Μαρτίου- Ιουνίου σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο. Σε ετήσια βάση η βρετανική οικονομία παρουσίασε ρυθμούς ανάπτυξης μόλις 0,8% έναντι ρυθμών 2% το πρώτο τρίμηνο του δημοσιονομικού έτους.

 

Ήδη από το 2018 η βρετανική οικονομία κατέβασε σημαντικά ταχύτητα, καθώς αρκετές επιχειρήσεις θέλησαν να βάλουν στον πάγο σχέδια επενδύσεων, περιμένοντας να ξεκαθαρίσει το τοπίο για το Brexit και τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η έξοδος έχει τώρα λάβει παράταση για την 31η Οκτωβρίου, αλλά η κατάσταση στη βρετανική πολιτική σκηνή εξακολουθεί να είναι χαοτική.

 

Οι Εργατικοί με τη στήριξη βουλευτών ακόμη και του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος ετοιμάζονται με πρόταση δυσπιστίας να ρίξουν την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον τον Σεπτέμβριο, όταν ανοίξει και πάλι η Βουλή. Ο ίδιος ο Βρετανός πρωθυπουργός, όμως, εμφανίζεται αποφασισμένος να βγάλει τη χώρα από την κοινότητα με ή χωρίς συμφωνία και ανεξάρτητα από τις πολιτικές εξελίξεις.

 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των βρετανικών μέσων το σχέδιό του τον θέλει σε περίπτωση η πρόταση δυσπιστίας περάσει να μην προκηρύσσει άμεσα εκλογές, αλλά να τις αφήνει για τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου, ώστε να έχει ήδη πραγματοποιηθεί το Brexit.


Σχετικά Θέματα

επιστροφή στην αρχή