«Σήματα ύφεσης» για τις ΗΠΑ

Η εμπορική διαμάχη με την Κίνα επιδεινώνει τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων

 

Τα σημάδια, οι «οιωνοί» για την αμερικανική οικονομία, δεν είναι θετικά. Όλο και περισσότερα στοιχεία καταδεικνύουν πως η Ουάσινγκτον, το επόμενο διάστημα, εάν συνεχίσει να ακολουθεί την τακτική των εντάσεων, κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη με έναν εφιάλτη: Αυτόν της ύφεσης...

 

Οι αναλυτές εξηγούν πως το «δυνατότερο σημάδι», δηλαδή οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, οι οποίες βρίσκονται, αναπόφευκτα, στη «σκιά» της εμπορικής διάμαχης των Ηνωμένων Πολιτειών με την Κίνα, στέλνουν «ισχυρά σήματα ύφεσης». Και πως η αντιστροφή της καμπύλης απόδοσής τους, είναι πανομοιότυπη με αυτή που έχει καταγραφεί πριν από κάθε ύφεση.

 

Στην πράξη, την Τετάρτη, η απόδοση του τρίμηνου εντόκου των ΗΠΑ τελούσε υπό διαπραγμάτευση 41,23 μονάδες βάσης, πάνω από αυτή του 10ετους ομολόγου. Αυτή, όπως εξηγούν και οι Financial Times, είναι και η μεγαλύτερη απόκλιση που έχει καταγράφει μετά τον Μάρτιο του 2007.

 

Με δεδομένο ότι οι βραχυπρόθεσμοι τίτλοι έχουν κατά κανόνα υψηλότερες αποδόσεις από τους βραχυπρόθεσμους, μια τέτοιου μεγέθους αντιστορφή της καμπύλης, έχει καταγραφεί κάθε φορά πριν από ύφεση τον τελευταίο μισό αιώνα.

 

Αναλυτές εξηγούν ότι «το μήνυμα που φαίνεται να στέλνει η αγορά είναι ότι η FED βρίσκεται πίσω από την καμπύλη και κινδυνεύει να κάνει λάθος στην πολιτική της». Πώς θα αντιδράσουν οι ΗΠΑ; Αναλυτές της TD Securities, δίνουν πρόβλεψη 55% υπέρ γυρίσματος της αμερικανικής οικονομίας σε ύφεση. Οι αναλυτές βασίζουν το μοντέλο της πρόβλεψής τους στο spread των τρίμηνων εντόκων γραμματίων και των δεκαετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου.

 

Κατά πολλούς, πρέπει η Ουάσινγκτον πρέπει να δείξει πυγμή και αποφασιστικότητα, ανάλογη με αυτή του Πεκίνου. Όχι σε ό,τι αφορά τις εμπορικές εντάσεις, αλλά σε ό,τι αφορά τη διατήρηση ενός θετικού momentum για την οικονομία της.

 

Το Πεκίνο, διαβλέποντας την «καταιγίδα» για το νόμισμά της Κίνας, διαβεβαίωσε ότι έχει «τη θέληση και τα μέσα» να κρατήσει το γουάν από μια «κατρακύλα». Και το έκανε πράξη. Το κινεζικό νόμισμα σταθεροποιήθηκε την Τετάρτη καθώς η κεντρική τράπεζα της χώρας έθεσε την τιμή fixing σε υψηλότερο επίπεδο απ’ ότι περίμεναν οι αναλυτές, προσφέροντας κάποια ανακούφιση στους traders μετά από μια ταραγμένη εβδομάδα.

 

Το κινεζικό νόμισμα έχει υποτιμηθεί 3,7% τους τελευταίους τρεις μήνες στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2015 έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων. Και, παρότι δεν μπορεί να αποκλειστεί περαιτέρω υποτίμηση λόγω των απειλών του Donald Trump για νέους δασμούς (κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει την κεντρική τράπεζα στην απόφαση να χαλαρώσει τη νομισματική της πολιτική για να τονώσει την ανάπτυξη) το Πεκίνο, δείχνει ότι θέλει, πάση θυσία, να αποφύγει το κακό προηγούμενο του 2015-16, όταν μια ξαφνική υποτίμηση ώθησε επιχειρήσεις και ιδιώτες να βγάλουν χρήματα από τη χώρα.

 

«Η Κίνα θέλει προς ώρας να αποφύγει τον πανικό», εξηγεί ο στρατηγικός αναλυτής στην Scotiabank, Gao Qi. «Η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να στέλνει σήματα σταθεροποίησης του νομίσματος βραχυπρόθεσμα».

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


protoselida

World Business

Ενισχυμένα έσοδα για Peugeot

Ενισχυμένα έσοδα για Peugeot

Ωθούμενη από τα νέα της προϊόντα, η Peugeot SA ανακοίνωσε αυξημένα έσοδα στο γ΄ τρίμηνο.

Media

FAZ: «Αντίο Βαλκάνια;»

FAZ: «Αντίο Βαλκάνια;»

«Αντίο Βαλκάνια;» είναι ο τίτλος με τον οποίο επιγράφει πρωτοσέλιδο σχόλιό της η Frankfurter Allgemeine...

Secret Money

Βρήκαν στύλους για τη ΔΕΗ;

Βρήκαν στύλους για τη ΔΕΗ;

Tώρα που η ΔEH από το «γκρεμό» στον οποίο βρισκόταν, βαδίζει στο δρόμο της «διάσωσης»,...

Αυτοκίνητο

Αγώνας Drift μέσα στην πόλη της Ρόδου

Αγώνας Drift μέσα στην πόλη της Ρόδου

Στο “νησί των ιπποτών”, ανάμεσα στα πανέμορφα νεοκλασικά κτίρια της πόλης της Ρόδου, θα διεξαχθεί...

Τεχνολογία

Κίνα: 40% των παγκόσμιων χρηστών 5G ως το 2025

Κίνα: 40% των παγκόσμιων χρηστών 5G ως το…

Η Κίνα αναμένεται να βρίσκεται στην πρωτοπορία της ανάπτυξης εμπορικών υπηρεσιών 5G με τις εκτιμήσεις...

Περιβάλλον

Αναμένεται 50% αύξηση ΑΠΕ την επόμενη πενταετία

Αναμένεται 50% αύξηση ΑΠΕ την επόμενη πενταετία

Οι παγκόσμιες προμήθειες ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (ΑΠΕ) αυξάνονται ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν και...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.