Deal News Online

undefined

«Σήματα ύφεσης» για τις ΗΠΑ

Η εμπορική διαμάχη με την Κίνα επιδεινώνει τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων

 

Τα σημάδια, οι «οιωνοί» για την αμερικανική οικονομία, δεν είναι θετικά. Όλο και περισσότερα στοιχεία καταδεικνύουν πως η Ουάσινγκτον, το επόμενο διάστημα, εάν συνεχίσει να ακολουθεί την τακτική των εντάσεων, κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη με έναν εφιάλτη: Αυτόν της ύφεσης...

 

Οι αναλυτές εξηγούν πως το «δυνατότερο σημάδι», δηλαδή οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, οι οποίες βρίσκονται, αναπόφευκτα, στη «σκιά» της εμπορικής διάμαχης των Ηνωμένων Πολιτειών με την Κίνα, στέλνουν «ισχυρά σήματα ύφεσης». Και πως η αντιστροφή της καμπύλης απόδοσής τους, είναι πανομοιότυπη με αυτή που έχει καταγραφεί πριν από κάθε ύφεση.

 

Στην πράξη, την Τετάρτη, η απόδοση του τρίμηνου εντόκου των ΗΠΑ τελούσε υπό διαπραγμάτευση 41,23 μονάδες βάσης, πάνω από αυτή του 10ετους ομολόγου. Αυτή, όπως εξηγούν και οι Financial Times, είναι και η μεγαλύτερη απόκλιση που έχει καταγράφει μετά τον Μάρτιο του 2007.

 

Με δεδομένο ότι οι βραχυπρόθεσμοι τίτλοι έχουν κατά κανόνα υψηλότερες αποδόσεις από τους βραχυπρόθεσμους, μια τέτοιου μεγέθους αντιστορφή της καμπύλης, έχει καταγραφεί κάθε φορά πριν από ύφεση τον τελευταίο μισό αιώνα.

 

Αναλυτές εξηγούν ότι «το μήνυμα που φαίνεται να στέλνει η αγορά είναι ότι η FED βρίσκεται πίσω από την καμπύλη και κινδυνεύει να κάνει λάθος στην πολιτική της». Πώς θα αντιδράσουν οι ΗΠΑ; Αναλυτές της TD Securities, δίνουν πρόβλεψη 55% υπέρ γυρίσματος της αμερικανικής οικονομίας σε ύφεση. Οι αναλυτές βασίζουν το μοντέλο της πρόβλεψής τους στο spread των τρίμηνων εντόκων γραμματίων και των δεκαετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου.

 

Κατά πολλούς, πρέπει η Ουάσινγκτον πρέπει να δείξει πυγμή και αποφασιστικότητα, ανάλογη με αυτή του Πεκίνου. Όχι σε ό,τι αφορά τις εμπορικές εντάσεις, αλλά σε ό,τι αφορά τη διατήρηση ενός θετικού momentum για την οικονομία της.

 

Το Πεκίνο, διαβλέποντας την «καταιγίδα» για το νόμισμά της Κίνας, διαβεβαίωσε ότι έχει «τη θέληση και τα μέσα» να κρατήσει το γουάν από μια «κατρακύλα». Και το έκανε πράξη. Το κινεζικό νόμισμα σταθεροποιήθηκε την Τετάρτη καθώς η κεντρική τράπεζα της χώρας έθεσε την τιμή fixing σε υψηλότερο επίπεδο απ’ ότι περίμεναν οι αναλυτές, προσφέροντας κάποια ανακούφιση στους traders μετά από μια ταραγμένη εβδομάδα.

 

Το κινεζικό νόμισμα έχει υποτιμηθεί 3,7% τους τελευταίους τρεις μήνες στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2015 έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων. Και, παρότι δεν μπορεί να αποκλειστεί περαιτέρω υποτίμηση λόγω των απειλών του Donald Trump για νέους δασμούς (κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει την κεντρική τράπεζα στην απόφαση να χαλαρώσει τη νομισματική της πολιτική για να τονώσει την ανάπτυξη) το Πεκίνο, δείχνει ότι θέλει, πάση θυσία, να αποφύγει το κακό προηγούμενο του 2015-16, όταν μια ξαφνική υποτίμηση ώθησε επιχειρήσεις και ιδιώτες να βγάλουν χρήματα από τη χώρα.

 

«Η Κίνα θέλει προς ώρας να αποφύγει τον πανικό», εξηγεί ο στρατηγικός αναλυτής στην Scotiabank, Gao Qi. «Η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να στέλνει σήματα σταθεροποίησης του νομίσματος βραχυπρόθεσμα».

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


protoselida

Media

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 65 ετών ο Αγάθωνας

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 65 ετών…

Πέθανε, σήμερα το πρωί, σε ηλικία 65 ετών, ο γνωστός ρεμπέτης Αγάθωνας Ιακωβίδης. Σύμφωνα με...

Secret Money

ON TIME H «NEA ΣIΔMA»

ON TIME H «NEA ΣIΔMA»

Mε βάση το «χρονοδιάγραμμα» προχωρεί η υπόθεση του deal ΣIΔMA-Mπήτρος, για την απορρόφηση του μεταλλουργικού...

Αθλητικά

«Κρέμασε τα παπούτσια του» ο Ίκερ Κασίγιας

«Κρέμασε τα παπούτσια του» ο Ίκερ Κασίγιας

Ο πρώην τερματοφύλακας της Ρεάλ Μαδρίτης και Ισπανίας Iker Casillas αποχώρησε από την ποδοσφαιρική δράση σε ηλικία...

Αυτοκίνητο

Ακόμα πιο προσιτά τα αυτοκίνητα MAZDA

Ακόμα πιο προσιτά τα αυτοκίνητα MAZDA

Πολύ καλά τα νέα για τα αυτοκίνητα της Mazda μετά την εφαρμογή του νέου φορολογικού...

Τεχνολογία

Visa: Ζήτημα επιβίωσης τα νέα μέσα πληρωμών

Visa: Ζήτημα επιβίωσης τα νέα μέσα πληρωμών

Καθώς οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις παγκοσμίως συνεχίζουν να υφίστανται τον οικονομικό αντίκτυπο του...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.