Deal News Online

undefined

Τι φέρνει η δικαίωση της Top Ships Προτεινόμενο

Η απόρριψη της αγωγής για την Kalani και το «δεδικασμένο»

 

Στα τέλη Αυγούστου του 2017, στο δικαστήριο της Νέας Υόρκης κατατέθηκε ένα complaint από αμερικανική δικηγορική εταιρία. Ήταν η αγωγή που κατέθεταν εναντίον της ελληνικής, εισηγμένης στο Nasdaq, ναυτιλιακής, Top Ships.

 

Οι κατηγορίες, ήταν βαρύτατες: Η ναυτιλιακή και ο επικεφαλής της, ο εφοπλιστής Ευάγγελος Πιστιόλης, κατηγορούνταν για χειραγώγηση της μετοχής και συνομωσία με σκοπό τη χρηματιστηριακή απάτη, μετά από το deal με την εταιρία Kalani Investments- μια εταιρία που συνδέεται με τον Καναδό hedge fund manager Marc Bistricer. Δύο χρόνια μετά, στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Νέας Υόρκης, η υπόθεση έκλεισε δια παντός, με τον δικαστή να απορρίπτει την αγωγή, δικαιώνοντας τον Έλληνα εφοπλιστή και την Top Ships.

 

Η δικαίωση του Ευάγγελου Πιστιόλη, αποτελεί τη μία ανάγνωση. Η σημαντικότερη, είναι άλλη. Ότι το σκεπτικό που χρησιμοποίησε το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο για να απορρίψει την αγωγή των μετόχων εις βάρος της Top Ships, μπορεί να αποτελέσει, τίνι τρόπω, «δεδικασμένο».

 

Να χρησιμοποιηθεί δηλαδή και στις, σχεδόν πανομοιότυπες, αγωγές που έχουν καταθέσει μέτοχοι εναντίον των ελληνικών, εισηγμένων στη Wall Street ναυτιλιακών DryShips, συμφερόντων του Γιώργου Οικονόμου, και Diana Containerships (σήμερα Performance Shipping) του Συμεών Παληού για τις επενδύσεις της Kalani.

 

Θετική προοπτική


Οι δύο Έλληνες εφοπλιστές έχουν πολλάκις και με μεγάλη ένταση ζητήσει την απόρριψη των αγωγών, όμως δεν το έχουν πετύχει. Η απόρριψη της αγωγής εναντίον της Top Ships, δίνει μια θετική προοπτική, ώστε να τερματιστεί αυτή η υπόθεση, η οποία συμπαρασύρει, όσο «σέρνεται» και άλλους στο πέρασμά της.

 

Γιατί, ενώ καταδεικνύει από τη μία ότι οι Έλληνες εφοπλιστές είχαν τεθεί στο στόχαστρο, από την άλλη, πλήττει το ισχυρότερο όπλο της ελληνικής ναυτιλίας, που είναι το γόητρο. Φαίνεται όμως, πως ήρθε ο καιρός να τελειώσει και αυτό, αφήνοντας τις ελληνικές εισηγμένες ναυτιλιακές στο Μεγάλο Μήλο (οι περισσότερες ναυτιλιακές απο οποιαδήποτε χώρα) να συνεχίσουν να χαράζουν τις ρότες στις παγκόσμιες θάλασσες.

 

Ένα ελπιδοφόρο μήνυμα ότι οι υποθέσεις και των άλλων δύο ναυτιλιακών θα μπορούσαν να πάρουν τον ίδιο δρόμο με αυτόν της Top Ships, είναι οι ισχυρισμοί των ίδιων των μηνυτών. Πέρυσι, άλλωστε, μέτοχοι της Top Ships, ζήτησαν από το δικαστήριο να συγχωνευθεί η αγωγή τους με αυτή της DryShips, με το σκεπτικό ότι και οι δύο άντλησαν κεφάλαια μέσω πώλησης μετοχών στην Kalani. Το αίτημά τους απορρίφθηκε, όμως το σκεπτικό των εναγόντων ότι «πρόκειται για το ίδιο πράγμα», θεωρείται βέβαιο ότι τώρα θα χρησιμοποιηθεί από τους δικηγόρους της DryShips, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει.

 

«Σας ενημέρωσαν»


Στο σκεπτικό απόρριψης της αγωγής εναντίον της TopShips, o περιφερειακός δικαστής του Brooklyn, Brian M Cogan, αναφέρει ότι η υπόθεση είναι τόσο ξεκάθαροι, που οι ενάγοντες δεν έχουν δικαίωμα να καταθέσουν νέα, αναθεωρημένη αγωγή. «Το κύριο επιχείρημα των κατηγορούμενων -και είναι πολύ καλό- είναι ότι η συμπεριφορά τους δεν είχε κανένα στοιχείο χειραγώγησης, επειδή είχαν ενημερώσει πλήρως την αγορά, αναμέσά τους και τους μετόχους της Top Ships», γράφει ο δικαστής.

 

Αναφέρει επίσης ότι η ευθύνη για την έλλειψη επίγνωσης των μετόχων για το ρίσκο που υπήρχε, δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να επιρρηφθεί στην ίδια την εταιρία. Εξηγεί μάλιστα ότι οι μέτοχοι έχουν καταθέσει μια αγωγή που στηρίζουν σε μια κατηγορία για απάτη, την οποία όμως δεν μπορούν να στηρίξουν πουθενά. «Σε κανένα σημείο των συναλλαγών δεν υπάρχει έλλειψη πληροφόρησης ή αλλοιωμένη/λανθασμένη ενημέρωση, ώστε να στηριχθεί μια κατηγορία για απάτη, ενώ ενημερώνονταν για κάθε πλευρά και κίνηση της συμφωνίας».

 

Σε ό,τι αφορά τις απώλειες που υπέστησαν οι μέτοχοι λόγω του reverse stock split, ο δικαστής παρατηρεί πως είχαν ψηφίσει υπέρ της κίνησης αυτής και θα μπορούσαν και αυτοί να είχαν πουλήσει μετοχές με κέρδος, όπως έκανε η Kalani.

 

Kalani: «Δεν επενδύσαμε από... ελεημοσύνη»


Από το 2016, η, με έδρα τις Παρθένες Νήσους Kalani Investments, είχε πλησιάσει μια σειρά από ελληνικές ναυτιλιακές, προσφέροντάς τους συμφωνίες χρηματοδότησης. Τα deals, έκλεισαν πρώτα με τις DryShips και Diana, προχωρώντας στη συνέχεια σε reverse split και προκαλώντας τη μήνι κάποιων επενδυτών. Ορισμένοι από αυτούς, προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη, εναντίον των ελληνικών ναυτιλιακών και της Kalani Investments.

 

Και, αν ο ακραία μυστικοπαθής hedge fund manager από το Τορόντο, Marc Bistricer, απέφευγε να πάρει θέση για κάποιο θέμα (όπως κάνει για όλα τα θέματα, άλλωστε), δεν έκαναν το ίδιο οι δικηγόροι του, όταν βρέθηκαν στο δικαστήριο για μια από τις τρεις αγωγές που είχαν κατατεθεί, αυτή εναντίον της DryShips, συμφερόντων του Γ. Οικονόμου.

 

Για τη χρηματοδότηση στη DryShips, (η οποία ήταν ύψους 700 εκατ. δολαρίων, από την οποία η Kalani αποκόμισε κέρδος ύψους 40 εκατ. δολαρίων), οι δικηγόροι της Kalani ανέφεραν πως «ο ισχυρισμός των μηνυτών είναι ότι η Kalani παρείχε χρηματοδότηση στην DryShips και καρπώθηκε ένα όφελος επί της επένδυσής της.

 

Όμως δεν υπάρχει απολύτως τίποτα ασυνήθιστο ή παράξενο σε αυτό - σετελική ανάλυση, αυτό είναι που κάνουν όλοι οι χρηματοδότες. H απόφαση της εταιρίας να χρηματοδοτήσει τη ναυτιλιακή δεν ήταν από... ελεημοσύνη. Η DryShips παρείχε την απόδοση στην επένδυση της Kalani εκδίδοντας νέες κοινές μετοχές υπέρ της Kalani με έκπτωση, τις οποίες η Kalani μπορούσε έπειτα να πουλήσει στην αγορά».

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


protoselida

World Business

Ντιλ διάσωσης 1,5 δισ. δολ. έκλεισε η Virgin Atlantic

Ντιλ διάσωσης 1,5 δισ. δολ. έκλεισε η Virgin…

Συμφωνία αξίας 1,2 δισ. βρετανικών λιρών (1,5 δισ. δολαρίων) έκλεισε η Virgin Atlantic για να αντιμετωπίσει...

Secret Money

 Tο X.A.,  το «θολό»  τοπίο και  οι καταγγελίες

Tο X.A., το «θολό» τοπίο…

Tην ώρα που η αγορά ψάχνει τον... βηματισμο της και οι επενδυτές ...

Τουρισμός

Περιφερειακά αεροδρόμια: -90% η επιβατική κίνηση Ιουλίου

Περιφερειακά αεροδρόμια: -90% η επιβατική κίνηση Ιουλίου

Εξόχως αποθαρρυντικά για τις προοπτικές του ελληνικού τουρισμού το φετινό καλοκαίρι είναι τα πρώτα στοιχεία...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.