Συνεχίζεται η μάχη με την πυρκαγιά στην Εύβοια

 

Προσπάθεια από τα εναέρια μέσα να θέσουν υπό έλεγχο την φωτιά

 

Σε εξέλιξη βρίσκεται η καταστροφική πυρκαγιά στην κεντρική Εύβοια, παρότι δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η οποία αναμένεται με το πρώτο φως της ημέρας να καθορίσει το πρόγραμμα επιχείρησης των εναέριων μέσων στην τελική προσπάθεια να θέσει υπό έλεγχο την πύρινη λαίλαπα.

 

Οι εικόνες από το καμένο πευκοδάσος, απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς και σπουδαιότητας, «μαυρίζουν» την ψυχή. Ευτυχώς, τα χειρότερα αποφεύχθηκαν και οι φλόγες δεν έφθασαν μέχρι την περιοχή που έχει χαρακτηριστεί Natura.

 

Σημαντικό ρόλο γι’ αυτό έχει παίξει η αυτοθυσία όλων όσων συμμετέχουν στη γιγάντια επιχείρηση κατάσβεσης καθώς και η συνδρομή των εναέριων μέσων, των οποίων η αποτελεσματικότητα αποδείχτηκε για μια ακόμη φορά καθοριστική στις υπεράνθρωπες προσπάθειες καταβάλλονται για τον έλεγχο του τεράστιου πύρινου μετώπου.

 

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν σήμερα να δίνουν τη μάχη στα όρια του καταφυγίου άγριων ζώων, σε  χαράδρα βορειοανατολικά του χωριού Πλατάνα.

 

Αξιωματούχοι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αναφέρουν ότι η φωτιά είναι μεν οριοθετημένη αλλά παραμένει επικίνδυνη, καθώς υπάρχουν διάσπαρτες εστίες, ενώ θα χρειαστούν αρκετές ημέρες για την πλήρη κατάσβεσή της.

 

Οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή είναι ασθενείς, διευκολύνοντας το έργο των πυροσβεστών, ενώ σύμμαχο αναμένεται – σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία – να αποτελέσουν και οι καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν σήμερα, Παρασκευή.

 

Την ίδια ώρα, η Πυροσβεστική ερευνά το σενάριο του εμπρησμού, με κατοίκους και τοπικούς άρχοντες να προκρίνουν – σύμφωνα τουλάχιστον με τις πρώτες πληροφορίες – αυτό το ενδεχόμενο.

 

Ηδη, κλιμάκιο του ανακριτικού τμήματος βρίσκεται στην περιοχή αναζητώντας κάθε στοιχείο και μαρτυρία που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ασφαλές συμπέρασμα για τα αίτια, αλλά και στους πιθανούς δράστες.

 

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η οικολογική καταστροφή στην περιοχή είναι τεράστια. Οι εικόνες από το καμένο πευκοδάσος, απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς και σπουδαιότητας, «μαυρίζουν» την ψυχή. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, υπολογίζεται ότι κάηκαν περίπου 23.000 στρέμματα.

 

Ειδικότερα, μάλιστα, τα υψηλής ανάλυσης δεδομένα για τις καμένες εκτάσεις που παρέχει ο ευρωπαϊκός δορυφόρος Sentinel – 2 δείχνουν πως στάχτη έχουν γίνει 22,68 τετραγωνικά χιλιόμετρα (22.680 στρέμματα), μέχρι τουλάχιστον το μεσημέρι της Πέμπτης κι ενώ η φωτιά συνεχίζει να καίει. Από αυτά, τα 10.000 είναι καμμένα στρέμματα δάσους, φανερώνοντας το μέγεθος της καταστροφής.

 

Ωστόσο, όπως φαίνεται τα χειρότερα αποφεύχθηκαν, καθώς οι φλόγες δεν έφθασαν μέχρι την περιοχή που έχει χαρακτηριστεί Natura.

 

Όπως μετέδωσε το One Channel, ο αρμόδιος γενικός γραμματέας ενημέρωσε ότι επικοινώνησε με τον δασάρχη ο οποίος δήλωσε ότι δεν έχει καταστραφεί περιοχή Natura.

 

Οι πυροσβέστες πάλευαν κατά τη διάρκεια της νύχτας κυρίως με τις διάσπαρτες εστίες, με στόχο να εμποδίσουν την εξέλιξη της πυρκαγιάς, που βρίσκεται κοντά στο καταφύγιο, όπου δεν υπάρχουν δρόμοι, και το μεγαλύτερο βάρος της επιχείρησης έπεσε στους ώμους των πεζοπόρων τμημάτων καθώς τη νύχτα δεν πετούν τα πυροσβεστικά μέσα.


protoselida

Τουρισμός

 “Πράσινο φως” για νέο ανελκυστήρα στην Ακρόπολη

“Πράσινο φως” για νέο ανελκυστήρα στην Ακρόπολη

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα την Τετάρτη και τις τρεις μελέτες που αφορούν στην...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.