Βάσεις 2019: Μεγάλες ανατροπές φέρνουν τα νέα τμήματα Προτεινόμενο

Ανατροπές και από τις χαμηλές επιδόσεις των μαθητών

 

Νέα δεδομένα για τις βάσεις 2019, από τις οποίες θα καθοριστεί η εισαγωγή των υποψηφίων στα πανεπιστήμια, δημιουργούν οι χαμηλές επιδόσεις των μαθητών στις πανελλήνιες εξετάσεις και η εισαγωγή 100 νέων τμημάτων στο μηχανογραφικό.

 

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», η συγκεκριμένη χρονιά επιφυλάσσει εκπλήξεις και ανατροπής για τις βάσεις εισαγωγής στα πανεπιστήμια. Από τα βαθμολογικά στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι αναλυτές προκύπτει ότι οι δημοφιλείς σχολές, μετά την περσινή πτώση, αναμένεται να καταβαραθρωθούν περαιτέρω.

 

Στο μεταξύ, γρίφο αποτελεί το τί θα συμβεί με τις βάσεις 2019 για τα νέα τμήματα που θα λειτουργήσουν από τον Οκτώβρη του 2019. Κατά το ίδιο δημοσίευμα, δεν είναι δυνατή καμία πρόβλεψη για τις βάσεις 2019 για περίπου το 25% των τμημάτων του φετινού ακαδημαϊκού «χάρτη».

 

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις, καταγράφονται ανοδικές τάσεις στις αστυνομικές και στρατιωτικές σχολές.

 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα των τμημάτων που κινούνται σε αχαρτογράφητα «νερά», σε ό,τι αφορά τις βάσεις 2019, είναι η περίπτωση της Ψυχολογίας. Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο» για τη Ψυχολογία υπάρχουν δυο νέα τμήματα, στα Ιωάννινα και τη Φλώρινα. Παρά την υψηλή ζήτηση, ωστόσο, η τοποθεσία της έδρας των τμημάτων, σε επαρχιακές πόλεις, είναι πολύ πιθανόν να λειτουργήσει αποτρεπτικά για τους υποψηφίους και τις οικογένειές τους.

 

Το ίδιο φαίνεται πως ισχύει και για τα νέα τμήματα Γεωπονίας αλλά και Λογιστικής, τα οποία υπερ-πολλαπλασιάζονται φέτος στον ακαδημαϊκό χάρτη, με την έδρα τους όμως να είναι σε απομακρυσμένες περιοχές, που δύσκολα μία οικογένεια μπορεί να συντηρήσει σπίτι, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για δημοφιλή αντικείμενα σπουδών.

 

Οι εκπαιδευτικοί αναλυτές είναι πολύ προσεκτικοί σχετικά με τα νέα τμήματα, τα οποία έχουν διχάσει τους υποψηφίους και είναι άγνωστο αν η «ανωτατοποίησή» τους (από ΤΕΙ σε πανεπιστήμιο) θα δώσει επιπλέον κίνητρο στους υποψηφίους να τα επιλέξουν ή αν θα προκαλέσει αμφιβολίες λόγω της fast track διαδικασίας με την οποία έγιναν πανεπιστήμια μέσα σε λίγους μήνες.

 

Σε ελεύθερη πτώση οι δημοφιλείς σχολές


Ανατροπές αναμένονται και για τις βάσεις 2019 των δημοφιλών σχολών που τα προηγούμενα χρόνια, παρά τις χαμηλές επιδόσεις των υποψηφίων, είχαν εξελιχθεί σε «απόρθητα φρούρια».

 

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», είναι ενδεικτικό ότι λόγω της έλλειψης αριστούχων φέτος, η Ιατρική Αθήνας πολύ πιθανόν να χάσει το «κατώφλι» των 19.000 μορίων στις βάσεις 2019, ενώ οι περισσότερες πολυτεχνικές σχολές του ΕΜΠ θα βρεθούν κάτω από 18.000 μόρια, χαμηλώνοντας τον πήχυ.

 

Σε αντίθεση με προηγούμενες χρονιές, η τάση των βάσεων 2019 δείχνει καθολική πτώση, παρά το γεγονός ότι οι μαθητές εξετάστηκαν σε διαφορετικά μαθήματα ανά επιστημονικό πεδίο και οι επιδόσεις τους ποίκιλλαν. Για παράδειγμα, οι μαθητές που εξετάστηκαν σε μαθήματα όπως η Φυσική και η Χημεία, που κατά γενική ομολογία ήταν από τα δυσκολότερα των τελευταίων ετών, σημείωσαν πολύ χαμηλές βαθμολογίες, όμως και οι υπόλοιποι υποψήφιοι σε άλλα μαθήματα, όπως το ΑΟΘ και τα Λατινικά.

 

Σύμφωνα με εκπαιδευτικούς αναλυτές, στην πτώση των βάσεων 2019 συνέβαλε σημαντικά η ραγδαία αύξηση του αριθμού των εισακτέων που έγινε με απόφαση του τέως υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου. Υπενθυμίζεται ότι επί των ημερών του ο αριθμός εισακτέων αυξήθηκε στους 78.0000, ενώ με την ίδρυση επιπλέον τμημάτων η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Παιδείας οδήγησε δύο από τα τέσσερα επιστημονικά πεδία να έχουν «συνθήκες ελεύθερης πρόσβασης».

 

Κατά τις ίδιες εκτιμήσεις, παρά τις πολύ χαμηλές επιδόσεις υποψηφίων σε συγκεκριμένα μαθήματα, το φαινόμενο της εισαγωγής σε πανεπιστήμια με 3 και 4 θα συνεχιστεί και φέτος.


protoselida

World Business

Procter & Gamble:  Άνοδο στις πωλήσεις το  γ΄ τρίμηνο

Procter & Gamble: Άνοδο στις πωλήσεις το…

Aύξηση των οργανικών πωλήσεων κατά 7% το γ΄ τρίμηνο, ανακοίνωσε η Procter & Gamble, συνεχίζοντας...

Secret Money

Βρήκαν στύλους για τη ΔΕΗ;

Βρήκαν στύλους για τη ΔΕΗ;

Tώρα που η ΔEH από το «γκρεμό» στον οποίο βρισκόταν, βαδίζει στο δρόμο της «διάσωσης»,...

Αυτοκίνητο

Αγώνας Drift μέσα στην πόλη της Ρόδου

Αγώνας Drift μέσα στην πόλη της Ρόδου

Στο “νησί των ιπποτών”, ανάμεσα στα πανέμορφα νεοκλασικά κτίρια της πόλης της Ρόδου, θα διεξαχθεί...

Τεχνολογία

Κίνα: 40% των παγκόσμιων χρηστών 5G ως το 2025

Κίνα: 40% των παγκόσμιων χρηστών 5G ως το…

Η Κίνα αναμένεται να βρίσκεται στην πρωτοπορία της ανάπτυξης εμπορικών υπηρεσιών 5G με τις εκτιμήσεις...

Περιβάλλον

Αναμένεται 50% αύξηση ΑΠΕ την επόμενη πενταετία

Αναμένεται 50% αύξηση ΑΠΕ την επόμενη πενταετία

Οι παγκόσμιες προμήθειες ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (ΑΠΕ) αυξάνονται ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν και...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.