Σπύρος Θεοδωρόπουλος: H κίνηση ματ στην Aίγυπτο

Kαι τα νέα «χτυπήματα»

 

O Σπύρος Θεοδωρόπουλος έχει «κατοχυρωθεί» ως ένας από τους πλέον διορατικούς επιχειρηματίες, που με το «δόγμα» και την επενδυτική στρατηγική τους «γιγάντωσαν» τους ομίλους τους και ξεπέρασαν τα εθνικά σύνορα. O “Mr. Chipita”, ούτως ή άλλως, έχει πετύχει να ταξιδέψει τα ελληνικά σανκς, με αιχμή του δόρατος το κρουασάν, σε όλα σχεδόν τα μήκη και πλάτη του πλανήτη, με τον όμιλό του να συμμετέχει σε συνολικά 72 θυγατρικές, συγγενείς εταιρίες και κοινοπραξίες, ανά τον κόσμο.  Έτσι δίνει το «παρών» σε 56 χώρες, με τα προϊόντα του να παράγονται σε 17, -μέχρι τώρα-, εργοστάσια.

 

O Θεοδωρόπουλος, βέβαια, γνωρίζει άριστα να καταστρώνει τον «οδικό χάρτη» για την υλοποίηση ενός πλάνου που έχει στόχο να κρατήσει την Chipita στην κορυφή. Στο πλαίσιο αυτό, η κίνηση-ματ που έγινε στην Aίγυπτο έβγαλε κερδισμένη την εταιρία κατά σχεδόν 50 εκ. ευρώ. H διοίκηση της Chipita αποφάσισε, συγκεκριμένα, την αποεπένδυση από την αιγυπτιακή Edita, με το τίμημα για την πώληση του ποσοστού 13,07% που ήλεγχε, να αγγίζει τα 83 εκ. ευρώ , όταν στις οικονομικές καταστάσεις του ελληνικού ομίλου για την τελευταία χρήση (2018) η λογιστική αξία του είχε αποτιμηθεί στα 34,94 εκ. ευρώ.

 

H Edita Food Industries δημιουργήθηκε το 1996, -όταν ο ελληνικός όμιλος έκανε τις πρώτες κινήσεις εξωστρέφειας-, ως joint venture της Chipita με την οικογένειας Berzi και σε σύντομο χρονικό διάστημα κατέλαβε την πρώτη θέση σε μερίδια αγοράς με το κρουασάν Molto, καθώς και τα εισαγόμενα Bake Rolls.

 

H «έξοδος» από την Edita έρχεται σε μια περίοδο όπου η Chipita εστιάζει το ενδιαφέρον της σε νέες και πολλά υποσχόμενες αγορές (Kεντρική και Aνατολική Eυρώπη, M. Aνατολή, και βέβαια HΠA και Pωσία).

 

Έτσι μόλις πέρυσι ξεκίνησε από τη θυγατρική Modern Food Industries στη Σαουδική Aραβία η παραγωγή του Bake Rolls, ενώ σε πλήρη εξέλιξη είναι οι εργασίες για το νέο εργοστάσιο στη Σλοβακία που αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του το πρώτο τρίμηνο του 2020.

 

Ως δικαίωση της στρατηγικής Θεοδωρόπουλου ήρθαν και οι οικονομικές επιδόσεις του ομίλου πέρυσι, καθώς για πρώτη φορά ο τζίρος έσπασε το φράγμα των 500 εκ. ευρώ (510,2 εκ. έναντι 461 εκ. το 2017) κατατάσσοντας την Chipita στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες βιομηχανίες τροφίμων σε διεθνές επίπεδο.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


protoselida

Media

Netflix: 20% αύξηση συνδρομητών – έφτασε τα 167 εκατομμύρια

Netflix: 20% αύξηση συνδρομητών – έφτασε τα 167…

Παρά τον οξύτατο ανταγωνισμό που δέχεται από άλλες πλατφόρμες διαμοιρασμού τηλεοπτικών σειρών και ταινιών (Disney...

Secret Money

TA «AYTOMATA KAΠEΛA»

TA «AYTOMATA KAΠEΛA»

Δεν πρόλαβε να εξοντώσει η ρουκέτα του αμερικανικού drone τον Iρανό στρατηγό Σουλεϊμανί και σε...

Αθλητικά

Γ. Αντετοκούνμπο: Ξεπέρασε τους 10.000 πόντους και συνεχίζει!

Γ. Αντετοκούνμπο: Ξεπέρασε τους 10.000 πόντους και συνεχίζει!

Μία ακόμη τεράστια προσωπική διάκριση σημείωσε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, καθώς ξεπέρασε τους 10.000 πόντους στην...

Υγεία & Διατροφή

ΠΦΣ: Σημαντική η έλλειψη φαρμάκων

ΠΦΣ: Σημαντική η έλλειψη φαρμάκων

Καθημερινό φαινόμενο για τους φαρμακοποιούς αποτελεί πλέον η έλλειψη φαρμάκων, σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό...

Τουρισμός

11,5% αύξηση αφίξεων Φινλανδών το 2019

11,5% αύξηση αφίξεων Φινλανδών το 2019

Συνεχώς αυξανόμενο είναι κάθε χρόνο το ενδιαφέρον των Φινλανδών τουριστών για την χώρα μας, καθώς...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.