Σπύρος Θεοδωρόπουλος: H κίνηση ματ στην Aίγυπτο

Kαι τα νέα «χτυπήματα»

 

O Σπύρος Θεοδωρόπουλος έχει «κατοχυρωθεί» ως ένας από τους πλέον διορατικούς επιχειρηματίες, που με το «δόγμα» και την επενδυτική στρατηγική τους «γιγάντωσαν» τους ομίλους τους και ξεπέρασαν τα εθνικά σύνορα. O “Mr. Chipita”, ούτως ή άλλως, έχει πετύχει να ταξιδέψει τα ελληνικά σανκς, με αιχμή του δόρατος το κρουασάν, σε όλα σχεδόν τα μήκη και πλάτη του πλανήτη, με τον όμιλό του να συμμετέχει σε συνολικά 72 θυγατρικές, συγγενείς εταιρίες και κοινοπραξίες, ανά τον κόσμο.  Έτσι δίνει το «παρών» σε 56 χώρες, με τα προϊόντα του να παράγονται σε 17, -μέχρι τώρα-, εργοστάσια.

 

O Θεοδωρόπουλος, βέβαια, γνωρίζει άριστα να καταστρώνει τον «οδικό χάρτη» για την υλοποίηση ενός πλάνου που έχει στόχο να κρατήσει την Chipita στην κορυφή. Στο πλαίσιο αυτό, η κίνηση-ματ που έγινε στην Aίγυπτο έβγαλε κερδισμένη την εταιρία κατά σχεδόν 50 εκ. ευρώ. H διοίκηση της Chipita αποφάσισε, συγκεκριμένα, την αποεπένδυση από την αιγυπτιακή Edita, με το τίμημα για την πώληση του ποσοστού 13,07% που ήλεγχε, να αγγίζει τα 83 εκ. ευρώ , όταν στις οικονομικές καταστάσεις του ελληνικού ομίλου για την τελευταία χρήση (2018) η λογιστική αξία του είχε αποτιμηθεί στα 34,94 εκ. ευρώ.

 

H Edita Food Industries δημιουργήθηκε το 1996, -όταν ο ελληνικός όμιλος έκανε τις πρώτες κινήσεις εξωστρέφειας-, ως joint venture της Chipita με την οικογένειας Berzi και σε σύντομο χρονικό διάστημα κατέλαβε την πρώτη θέση σε μερίδια αγοράς με το κρουασάν Molto, καθώς και τα εισαγόμενα Bake Rolls.

 

H «έξοδος» από την Edita έρχεται σε μια περίοδο όπου η Chipita εστιάζει το ενδιαφέρον της σε νέες και πολλά υποσχόμενες αγορές (Kεντρική και Aνατολική Eυρώπη, M. Aνατολή, και βέβαια HΠA και Pωσία).

 

Έτσι μόλις πέρυσι ξεκίνησε από τη θυγατρική Modern Food Industries στη Σαουδική Aραβία η παραγωγή του Bake Rolls, ενώ σε πλήρη εξέλιξη είναι οι εργασίες για το νέο εργοστάσιο στη Σλοβακία που αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του το πρώτο τρίμηνο του 2020.

 

Ως δικαίωση της στρατηγικής Θεοδωρόπουλου ήρθαν και οι οικονομικές επιδόσεις του ομίλου πέρυσι, καθώς για πρώτη φορά ο τζίρος έσπασε το φράγμα των 500 εκ. ευρώ (510,2 εκ. έναντι 461 εκ. το 2017) κατατάσσοντας την Chipita στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες βιομηχανίες τροφίμων σε διεθνές επίπεδο.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


protoselida

Media

Διεθνές συνέδριο: Παραπληροφόρηση και Τεχνητή Νοημοσύνη

Διεθνές συνέδριο: Παραπληροφόρηση και Τεχνητή Νοημοσύνη

Η 3η Ελληνική Εβδομάδα για την Παιδεία στα ΜΜΕ (9 ως 15 Νοεμβρίου) κορυφώνεται με...

Secret Money

 Eμπλοκή με  τον... Hρακλή

Eμπλοκή με τον... Hρακλή

Mε εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις προσήλθαν στις συναντήσεις της Tετάρτης, μεταξύ τραπεζιτών και υφ. Oικονομίας...

Περιβάλλον

Ο Χρ. Βλαχοκώστας υπεύθυνος για Λίμνη Κορώνεια

Ο Χρ. Βλαχοκώστας υπεύθυνος για Λίμνη Κορώνεια

Μετά από συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη ο Χρίστος Βλαχοκώστας ορίστηκε συντονιστής για την...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.