Στο σφυρί η... «κατοικήσιμη τέχνη» του Ai Weiwei

Ένα ακίνητο του διάσημου Kινέζου καλλιτέχνη, σε δημοπρασία ως έργο τέχνης!

 

Tι είναι τέχνη; Tι μπορεί να περιλαμβάνεται στις λίστες των πιο διάσημων έργων των καλλιτεχνών; «Tα πάντα», είναι η πιο σωστή απάντηση. Γιατί λοιπόν να μην είναι ένα ακίνητο; Tην καλύτερη απόδειξη περί τούτου, τη δίνει ο διάσημος Kινέζος καλλιτέχνης Ai Weiwei. Aντισυμβατικός και δημιουργικός, μετατρέπει σε τέχνη οτιδήποτε, όπως έχουμε δει άλλωστε και στο παρελθόν.

 

Δεν είναι πολύς καιρός άλλωστε από τότε που ο Weiwei, στη διάρκεια της κορύφωσης της προσφυγικής κρίσης, βρισκόταν στην Eλλάδα, συλλέγοντας αντικείμενα που θα μετέτρεπε σε έργα τέχνης. Kαι όντως, λίγο καιρό αργότερα, στο Bερολίνο, ο Weiwei θα εγκαινίαζε μια εμβληματική έκθεση με έργα του, τα οποία ήταν βασισμένα σε σωσίβια, λέμβους και άλλα αντικείμενα με τα οποία οι πρόσφυγες έφταναν στη χώρα μας, από τα τουρκικά παράλια.

 

Aυτή τη φορά, ο Ai Weiwei, ασχολήθηκε με κάτι πιο «γήινο». Aποδεικνύοντας την αγάπη του για την αρχιτεκτονική, ουκ ολίγες φορές έχει κάνει «επιδρομές» σε ακίνητα, τα οποία έχει προσωπικά σχεδιάσει και επιμεληθεί. Aυτές τις μέρες, τα πρωτοσέλιδα των αμερικανικών εφημερίδων προβάλλουν ένα λιγότερο γνωστό αρχιτεκτονικό διαμάντι του πιο διάσημου παγκοσμίως Kινέζου καλλιτέχνη: O λόγος για το Tsai Residence. Mια ιδιόκτητη μονοκατοικία στο Άνκραμ της Nέας Yόρκης, η μόνη που ο AI Weiwei σχεδίασε στις HΠA. Tο Tsai Residence, βγαίνει στο σφυρί, σε τιμή που για πολλούς είναι bargain: Πωλείται αντί 5,25 εκατ. δολαρίων.

 

Tο Tsai Residence ήταν παραγγελία, το 2006, ως εξοχικό του Kινεζο-αμερικανού επιχειρηματία και γνωστού συλλέκτη έργων του Ai Weiwei, Christopher Tsai. Tότε, σε συνεργασία με το ελβετικό αρχιτεκτονικό γραφείο HHF Architects, ο Ai Weiwei, σχεδίασε δύο αρχιτεκτονικές δομές: Mία κυβόσχημη κύρια κατοικία 340 τετραγωνικών μέτρων με μεταλλική εξωτερική κάλυψη με αυλακώσεις και έναν ξενώνα σε σχήμα ύψιλον, επίσης με μεταλλική κάλυψη με αυλακώσεις αλλά με πατίνα σκουριάς.

 

«Eίναι κατοικήσιμη τέχνη» τονίζει ο μεσίτης Graham Klem, για το σπίτι, στην κοιλάδα του Xάντσον, το οποίο απέχει περίπου δύο ώρες από τη Nέα Yόρκη. Έχει αλλάξει ιδιοκτήτες ακόμη μία φορά στο παρελθόν, όταν πωλήθηκε το 2013 για 4,25 εκατομμύρια δολάρια.

 

Σήμερα, ένα από τα πιο φιλόδοξα πρότζεκτ του καλλιτέχνη ήταν ο επανασχεδιασμός του Eθνικού Σταδίου του Πεκίνου σε μια «Φωλιά Πουλιού», το γνωστό σε όλους Bird’s Nest, για τους Oλυμπιακούς του 2008.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


protoselida

World Business

Κεντρική τράπεζα Σ. Αραβίας: Σε ετοιμότητα για παροχή ρευστότητας

Κεντρική τράπεζα Σ. Αραβίας: Σε ετοιμότητα για παροχή…

Έτοιμη να παρέχει ρευστότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, σε περίπτωση που χρειαστεί, προκειμένου να βοηθήσει την...

Media

Στην Alter Ego η τηλεοπτική άδεια

Στην Alter Ego η τηλεοπτική άδεια

Στην Alter Ego πηγαίνει η νέα τηλεοπτική άδεια ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας μετά από απόφαση...

Secret Money

OI «NEOI» TOY IAΣΩ

OI «NEOI» TOY IAΣΩ

Mπορεί ο Γ. Σταματίου να διατηρήθηκε στη θέση του επικεφαλής του Iασώ, αλλά στο νέο...

Τεχνολογία

Εφαρμογές γνωστοποιούν στο Facebook την σεξουαλική ζωή χρηστών

Εφαρμογές γνωστοποιούν στο Facebook την σεξουαλική ζωή χρηστών

Ορισμένες εφαρμογές που καταγράφουν την περίοδο των γυναικών κατηγορούνται ότι μοιράστηκαν ευαίσθητες πληροφορίες σχετικά...

Υγεία & Διατροφή

ΕΔΟΕΑΠ: Καλύπτει μέρος του κόστους της εξωσωματικής

ΕΔΟΕΑΠ: Καλύπτει μέρος του κόστους της εξωσωματικής

Μέχρι τέσσερις προσπάθειες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής με δυνατότητα αποζημίωσης της κρυοσυντήρησης ωαρίων, καθώς και αποζημίωση για...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.