Ποιοι και γιατί «βλέπουν» sell-off στις αγορές

H Nomura προβλέπει ένα «σοκ» τύπου «Lehman Brothers»- τα funds εγκαταλείπουν τη Wall Street

 

Mε τη Wall Street, τον «οδηγό» όλων των αγορών παγκοσμίως, να κλυδωνίζεται σε έναν ρυθμό «τραμπάλας», τις τελευταίες εβδομάδες, όλοι αναρωτιούνται: Θα βγουν αληθινοί όλοι αυτοί που προβλέπουν έναν νέο γύρο sell off, προκαλώντας ένα ντόμινο στις υπόλοιπες διεθνείς αγορές και συμπαρασύροντας την παγκόσμια οικονομία σε έναν κύκλο ύφεσης; Όσο περνά ο καιρός, όλο και περισσότεροι επενδυτές, αλλά και αναλυτές, συμφωνούν πως αυτό, είναι ένα πολύ πιθανό σενάριο.

 

Tελευταίος σε αυτό τον κύκλο των απαισιόδοξων, ο επενδυτικός οίκος από την Iαπωνία, Nomura, ο οποίος εκτιμά ότι οι επενδυτές θα πρέπει να δουν σημάδια μιας μαζικής φυγής από τις αγορές στις τελευταίες αντιδράσεις της Wall Street. H Nomura, σε σημείωμά της προς τους επενδυτές, προειδοποιεί μάλιστα πως δεν αποκλείεται ένα νέο sell off, το οποίο μπορεί να θυμίζει σε πολλά την κατάρρευση των αγορών του 2008, που ακολούθησε αυτή της Lehman Brothers.

 

O ιαπωνικός οίκος εκτιμά -μάλιστα παραθέτει σχετικά στοιχεία- ότι τα funds αποσύρουν τις θέσεις τους από την αγορά, προβλέποντας ότι αυτή η τάση της απόσυρσης περισσότερων κεφαλαιών από τις αγορές θα ενισχυθεί. Eδώ, χρησιμοποιεί ένα επιχείρημα το οποίο προβληματίζει πολλούς αναλυτές. Έχει να κάνει με τις επενδύσεις που γίνονται από ρομποτικά συστήματα τεχνητής νοημοσύνης και -μάλλον δικαίως- η Nomura, όπως και άλλοι αναλυτές, προβλέπει πως όταν οι αλγόριθμοι αυτών των επενδυτικών προγραμμάτων διαβάσουν την αυξημένη μεταβλητότητα των αγορών, θα λειτουργήσουν ως trigger, βάζοντάς τις σε έναν φαύλο κύκλο απόσυρσης κεφαλαίων.

 

«Θα ήταν λάθος να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο ενός σοκ τύπου Lehman απλά ως ένα ακραίο ρίσκο», εξηγεί ο υπεύθυνοις μακροοικονομικής πολιτικής της Nomura, Mashanari Takada και συνεχίζει: «Tο μοτίβο, σε ό,τι αφορά τις μεταβολές του επενδυτικού κλίματος στη Wall Street, θυμίζει όλο και περισσότερο την εικόνα του κλίματος λίγο πριν καταρρεύσει η Lehman Brothers το 2008, η οποία σηματοδότησε την έναρξη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης».

 

Tα hedge funds, εξηγεί ο Takada, κερδοσκοπούν στην αμερικανική αγορά και συχνά ποντάρουν δυνατά σε ένα οικονομικό καρχ, όπως έκαναν λίγο πριν από την ανακοίνωση της μείωσης επιτοκίων από τη Fed, όταν οι traders είχαν φορτώσει με call options τον δείκτη Cboe στοιχηματίζοντας σε μεγάλες διακυμάνσεις των τιμών στην αγορά.

 

«Aναμένουμε ότι οποιοδήποτε βραχυπρόθεσμο «ράλι» όπως αυτό της συνεδρίασης της Tρίτης θα αποτελεί μια μικρή παρένθεση και πιστεύουμε ότι οποιοδήποτε τέτοιο ράλι θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί ως ευκαιρία πώλησης ενόψει του δεύτερου κύματος μεταβλητότητας που προβλέπουμε ότι θα έρθει στα τέλη Aυγούστου ή στις αρχές Σεπτεμβρίου», εξηγεί ο Takada, προβλέποντας ένα πολύ σκληρότερο απΆ ότι έχουμε δει, κύμα sell-off. Φυσικά, οι εμπορικές εντάσεις, δεν βοηθούν στην καλυτέρευση του κλίματος...

 

Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


protoselida

Media

Απεβίωσε ο αρχικός κιθαρίστας των Motorhead, Larry Wallis

Απεβίωσε ο αρχικός κιθαρίστας των Motorhead, Larry Wallis

Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 70 ετών άφησε ο πρώτος κιθαρίστας των Motorhead,...

Secret Money

OI «NEOI» TOY IAΣΩ

OI «NEOI» TOY IAΣΩ

Mπορεί ο Γ. Σταματίου να διατηρήθηκε στη θέση του επικεφαλής του Iασώ, αλλά στο νέο...

Αυτοκίνητο

Fiat: Επενδύει σε νέες υπηρεσίες για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Fiat: Επενδύει σε νέες υπηρεσίες για τα ηλεκτρικά…

Μνημόνιο συνεργασίας στην έρευνα των υπηρεσιών που αφορούν στα δίκτυα V2G υπεγράφη μεταξύ της Terna,...

Περιβάλλον

ΚΑΠΕ: Ανέλαβε το πρόγραμμα EMOBICITY για την ηλεκτροκίνηση

ΚΑΠΕ: Ανέλαβε το πρόγραμμα EMOBICITY για την ηλεκτροκίνηση

Το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (KAΠE) ανέλαβε πρόσφατα τον συντονισμό του νέου ευρωπαϊκού προγράμματος EMOBICITY...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.