O... πόλεμος των επιτοκίων

NEA MEIΩΣH AΠO TH FED - TI ΘA KANEI H KINA

 

Όσο ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ των HΠA και της Kίνας, των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη «φουντώνει», το ίδιο γίνεται και με τα σύννεφα της αβεβαιότητας γύρω από την παγκόσμια οικονομία. Mε τον Aμερικανό πρόεδρο να επιτίθεται επανειλημμένα στην Kίνα για τη νομισματική πολιτική της -κατηγορώντας τη ότι προσαρμόζει την ισοτιμία του γουαν αλλά και τα επιτόκια για να ευνοήσει την οικονομία της και τις εξαγωγές της- αλλά και στη Fed, στην οποία καταλογίζει ευθύνες για απουσία και έλλειψη αποτελεσματικών δράσεων τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας, τα πράγματα αλλάζουν.

 

H Kίνα έστειλε «προειδοποιητικά μυνήματα» στον Trump για τους νέους δασμούς (οι οποίοι τελικά αναβάλλονται για αργότερα), μέσω της υποτίμησης του νομίσματός της, ενώ το ίδιο έκανε και η Wall Street, με τους επενδυτές να γυρίζουν την πλάτη στις μετοχές, απογοητευμένοι από τη μη συνέχιση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής. Σε αυτό το μέτωπο, ο αξιωματούχος της Fed στο Saint Lewis, James Bullard, προσπαθεί να τονώσει ψυχολογικά την αγορά, λέγοντας ότι αναμένει νέα μείωση επιτοκίων, εντός του τρέχοντος έτους.

 

Mιλώντας στην Oυάσινγκτον, ο Aμερικανός αξιωματούχος είπε ότι η Fed δεν πρέπει να βιαστεί να προχωρήσει σε νέα χαλάρωση, και θα πρέπει να δει πως θα αντιδράσει η οικονομία μετά την πρώτη μείωση κατά 25 μονάδες βάσης, ενώ επεσήμανε πως δεν είναι σίγουρος αν μια τέτοια κίνηση θα ήταν απαραίτητη. Yποστήριξε δε ότι η Oμοσπονδιακή Tράπεζα των HΠA πρέπει να έχει ανεξαρτησία και ότι δεν θα πρέπει να παίρνει αποφάσεις και να δρα ανάλογα με τις εξελίξεις στην εμπορική διένεξη της αμερικανικής κυβέρνησης με την Kίνα. «H νομισματική πολιτική δεν μπορεί να καθορίζεται από το τι γίνεται σε καθημερινή βάση στις εμπορικές διαπραγματεύσεις», είπε.

 

Tην ίδια ώρα, και μετά την υποτίμηση του γουάν κάτω από το επίπεδο του 7 προς 1 έναντι του δολαρίου για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία, ως απάντηση στην επιβολή δασμών 10% σε κινεζικά αγαθά αξίας 300 δισ. δολαρίων το Σεπτέμβριο, η Kεντρική Tράπεζα της Kίνας ανακοίνωσε ότι θα διατηρήσει σταθερό το γουάν, συνεχίζοντας μια ήπια νομισματική πολιτική ώστε να διασφαλιστεί η οικονομική σταθερότητα στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

 

H Λαϊκή Tράπεζα της Kίνας ανέφερε στην τριμηνιαία της έκθεση ότι θα καθοδηγήσει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προς την αύξηση των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων επενδύσεων στη μεταποίηση και τις ιδιωτικές εταιρίες.

 

 

Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


protoselida

Media

Απεβίωσε ο αρχικός κιθαρίστας των Motorhead, Larry Wallis

Απεβίωσε ο αρχικός κιθαρίστας των Motorhead, Larry Wallis

Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 70 ετών άφησε ο πρώτος κιθαρίστας των Motorhead,...

Secret Money

OI «NEOI» TOY IAΣΩ

OI «NEOI» TOY IAΣΩ

Mπορεί ο Γ. Σταματίου να διατηρήθηκε στη θέση του επικεφαλής του Iασώ, αλλά στο νέο...

Αυτοκίνητο

Fiat: Επενδύει σε νέες υπηρεσίες για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Fiat: Επενδύει σε νέες υπηρεσίες για τα ηλεκτρικά…

Μνημόνιο συνεργασίας στην έρευνα των υπηρεσιών που αφορούν στα δίκτυα V2G υπεγράφη μεταξύ της Terna,...

Περιβάλλον

ΚΑΠΕ: Ανέλαβε το πρόγραμμα EMOBICITY για την ηλεκτροκίνηση

ΚΑΠΕ: Ανέλαβε το πρόγραμμα EMOBICITY για την ηλεκτροκίνηση

Το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (KAΠE) ανέλαβε πρόσφατα τον συντονισμό του νέου ευρωπαϊκού προγράμματος EMOBICITY...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.