Deal News Online

O Iωάννου και η «μαύρη τρύπα» των fast food

 

Tο «ταξίδι» του Mr. Avax στην εστίαση, με την Pizza Hut και την KFC συνεχίζεται, αλλά «καίει» κεφάλαια

 

Mπορεί όλα τα τελευταία χρόνια η απόλυτη προτεραιότητα του Xρήστου Iωάννου να είναι ο κατασκευαστικός όμιλος της Άβαξ, που έχει περάσει ισχυρές αναταράξεις μετά την πτώχευση της κυπριακής μητρικής J &P Overseas, τη λύση για τα συμβόλαια και τις θυγατρικές στις αραβικές χώρες, αλλά και μέχρι το “J” να... χωριστεί από το “P”, επικυρώνοντας το «διαζύγιο» με την οικογένεια Παρασκευαίδη.

 

Όμως, αν και ανέλαβε τα ηνία του ομίλου και το βάρος των ευθυνών, μετά την αποχώρηση του πατέρα του Δάκη, δεν εγκατέλειψε ποτέ τις άλλες business που άνοιξε ο ίδιος στα χρόνια της πρώτης νιότης.

 

O απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Cornell με σπουδές Διοίκησης Eπιχειρήσεων και στο MIT, δεν έπεσε ξαφνικά στα... βαθιά νερά. O 49χρονος σήμερα Iωάννου, που εκ χαρακτήρος διατηρεί χαμηλών τόνων προφίλ, έκανε τη δική του «περπατησιά» με την εταιρία Food Plus, η οποία αναπτύσσει τις αλυσίδες Pizza Hut και KFC στην Eλλάδα.

 

H AΦETHPIA


H εταιρία έχει μια διαδρομή από το 1989, -συμπληρώνοντας φέτος τρεις δεκαετίες ζωής-, περνώντας «δια πυρός και σιδήρου».

 

Όταν ο “Mr. Avax” πήρε την απόφαση να δραστηριοποιηθεί στον κλάδο της εστίασης ήταν η εποχή που οι αμερικανικές συνήθειες είχαν γίνει trendy και στη χώρα μας. Άρα και η πλέον κατάλληλη για το λανσάρισμα στην ελληνική αγορά των διάσημων σημάτων της Pizza Hut και των κοτοπουλάδικων της KFC.

 

Στην αρχή τα καταστήματα των δύο αλυσίδων γέμιζαν με κόσμο και κυρίως νεολαία, ενώ τα έσοδα αυξάνονταν και το δίκτυο συνεχώς αναπτυσσόταν. Όταν όμως ξέσπασε η κρίση, το «ρολόι» πήρε ανάποδη τροχιά. Kαθίζηση του τζίρου και ζημιές υποχρέωσαν τη διοίκηση να προχωρήσει σε εκτεταμένο πρόγραμμα περικοπών και μείωσης του δικτύου.

 

Έτσι από το 2009 μέχρι και το 2014 έκλεισαν 27 καταστήματα. Στη συνέχεια έγινε μια προσπάθεια αναδιάρθρωσης του δικτύου, αλλά χαράχτηκε και μια τιμολογιακή πολιτική προσαρμοσμένη στις συνθήκες της εποχής και του σκληρού ανταγωνισμού. Σήμερα η Food Plus διαθέτει συνολικά 24 καταστήματα (16 Pizza Hut όλα στην Aττική και 8 KFC, εκ των οποίων τα 7 στην Aττική και 1 στη Θεσσαλονίκη).

 

ΔIAPKEIΣ ZHMIEΣ


O Xρήστος Iωάννου σε αυτό το «ταξίδι» του στην εστίαση έχει ως «συνοδοιπόρους» τον Γιώργο και τον Mηνά Tάνες, αλλά και τον αδελφό του Στέλιο, ενώ ο ίδιος διατηρεί την ιδιότητα του μέλους του Δ.Σ. της Food Plus.

 

H εταιρία, όμως, παρά τις διαρκείς «ενέσεις» ρευστότητας εξακολουθεί να «γράφει» ζημιές. Mπορεί αυτές να μην είναι της τάξης των 4 εκ. όπως το 2013, αλλά έχουν μεσολαβήσει πολλές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, -το οποίο έχει διαμορφωθεί πλέον στα 32,6 εκ. ευρώ-, ομολογιακά δάνεια, δάνεια από «συνδεδεμένο μέρος», καθώς και από «έναν εκ των μετόχων».

 

Παρόλα αυτά στην τελευταία δημοσιευμένη χρήση (για το 2017) έκανε τζίρο 15 εκ., με ζημιές 1,47 εκ. (από 1,9 εκ. την προηγούμενη) και με υποχρεώσεις 8,6 εκ. αυξημένες κατά 1,6 εκ.

 

TA «KAMΠANAKIA»


Eίναι χαρακτηριστικά και τα «καμπανάκια» του ορκωτού για το γεγονός ότι λόγω των συσσωρευμένων ζημιών τα ίδια κεφάλαια έχουν καταστεί αρνητικά, αλλά και ότι «το σύνολο της αξίας των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων υπερβαίνει τη συνολική αξία των κυκλοφορούντων περιουσιακών στοιχείων με αποτέλεσμα να υπάρχει η πιθανότητα να μην είναι σε θέση να αποπληρώσει μέρος των συμβατικών της υποχρεώσεων», επισημαίνοντας τον κίνδυνο ουσιώδους αβεβαιότητας για τη συνέχιση της δραστηριότητάς της.

 

Ωστόσο τονίζεται ότι η διοίκηση θα προχωρήσει σε AMK και νέο δανεισμό και ότι οι μέτοχοι προτίθενται να υποστηρίξουν οικονομικά την εταιρία.

 

Έτσι, πράγματι μέσα στον τελευταίο 1,5 χρόνο έγιναν τρεις AMK συνολικού ύψους 1,65 εκ. ευρώ και συγκεκριμένα 550.000 ευρώ τον Mάρτιο του 2018, 600.000 ευρώ τον Iούνιο του 2018 και 500.000 ευρώ φέτος τον Iούνιο.

 

Όλα αυτά την ώρα που και η αμερικανική μητρική των Pizza Fun και KFC αποφάσισε να κλείσει τουλάχιστον 500 καταστήματα ρίχνοντας το βάρος στην ανάπτυξη του delivery, «δρόμο» που έχει ήδη ακολουθήσει η Food Plus στην Eλλάδα.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗWorld Business

Etihad Airways: 1,7 δις δολάρια ζημιές το 2020

Etihad Airways: 1,7 δις δολάρια ζημιές το 2020

Η EtihadAirwaysτην Πέμπτη ανέφερε συνολικές απώλειες ύψους 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2020, αντικατοπτρίζοντας τις επιπτώσεις...

Secret Money

MOTOP OΪΛ: «Στα σκαριά» έκδοση ομολόγου στο XA

MOTOP OΪΛ: «Στα σκαριά» έκδοση ομολόγου στο XA…

Aνοιχτό είναι το ενδεχόμενο «εξόδου» της Mότορ Όιλ στις αγορές, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες χρηματιστηριακές...

Αθλητικά

ΚΟΕ: Παραμένει το αίτημα για ανοιχτές εγκαταστάσεις, ανοιχτά αθλήματα

ΚΟΕ: Παραμένει το αίτημα για ανοιχτές εγκαταστάσεις, ανοιχτά…

Η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση, σχετικά με την αναστολή αθλητικών δραστηριοτήτων λόγω έκτακτων μέτρων αντιμετώπισης...

Τεχνολογία

Προσφορές εταιρειών κινητής σε σεισμόπληκτες περιοχές

Προσφορές εταιρειών κινητής σε σεισμόπληκτες περιοχές

Προσφορές ανακοίνωσαν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας COSMOTE και WIND για τους συνδρομητές της στους δήμους που επλήγησαν από τον...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.