Βουλή: Εκλογή Προέδρου και Εισαγγελέα Αρείου Πάγου Προτεινόμενο

 

Ξεκινά η διαδικασία

 

Με την διαδικασία επιλογής νέου Προέδρου και Εισαγγελέα Αρείου Πάγου, θα ξεκινήσει τις εργασίες της Βουλή, μετά την ολιγοήμερη διακοπή της στα μέσα Αυγούστου.

 

Από τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής θα ξεκινήσει η ακρόαση των υποψηφίων για την επιλογή νέας ηγεσίας στον Άρειο Πάγο. Η  άρνηση του προέδρου της Δημοκρατίας να υπογράψει τα διατάγματα της προηγούμενης κυβέρνησης, δρομολόγησε πολιτικές εξελίξεις με αποτέλεσμα η ηγεσία της Δικαιοσύνης να οριστεί από την νέα κυβέρνηση.

 

Στις εργασίες της διάσκεψης των προέδρων οι 6 προτεινόμενοι  από τον υπουργό Δικαιοσύνης Κων/νο Τσιάρα, για τη θέση του προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας, θα μιλήσουν στους προέδρους.

 

Σημειώνεται ότι για τη θέση του προέδρου του Αρείου Πάγου  η πρόταση  του υπουργού Δικαιοσύνης  είναι μεταξύ των εξής έξι αντιπροέδρων:

 

-Αγγελικής Αλειφερoπoύλoυ, η οποία αποχωρεί από το δικαστικό σώμα σε δυο χρόνια,

 

-Γεώργιoυ Λέκκα, ο οποίος αποχωρεί σε λιγότερο από ένα έτος (30 Ιουνίου 2020),

 

-Πηvελόπης Ζωvταvoύ, που αποχωρεί σε λιγότερο από σε ένα έτος,

 

-Iωσήφ Τσαλαγαvίδη,  αποχωρεί σε λιγότερο από σε ένα έτος,

 

-Ειρήvης Καλoύ, η οποία αποχωρεί σε δυο χρόνια (ήταν η επιλογή της προηγούμενης κυβέρνησης για τη θέση της Προέδρου του Αρείου Πάγου και είχε πλειοψηφήσει στην διάσκεψη των προέδρων)  και

 

-Δήμητρας Κoκoτίvη (ήταν η επιλογή της προηγούμενης κυβέρνησης για τη θέση της εισαγγελέα του Αρείου Πάγου)  που αποχωρεί  σε δυο χρόνια.

 

Εισαγγελέας


Παράλληλα, για τη θέση του εισαγγελέως του Αρείου Πάγου η ακρόαση θα γίνει την Παρασκευή. Η πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης είναι μεταξύ αντεισαγγελέων του Δικαστηρίου, συνεπώς γίνεται δεκτό και το αίτημα της Ενωσης Εισαγγελέων ο νέος εισαγγελέα σαν είναι από τον εισαγγελικό κλάδο και όχι από τον Δικαστικό (όπως έγινε στην επιλογή της προηγούμενης κυβέρνησης που ακυρώθηκε). Η επιλογή θα γίνει μεταξύ των αντεισαγγελέων:

 

Δημητρίου Δασoύλα,

 

Βασίλειου Πλιώτα,

 

Χαράλαμπου Βουρλιώτη,

 

Βασιλικής Θεoδώρoυ,

 

Ευσταθίας Σπυρoπoύλoυ και

 

Παvαγιώτη Καραγιάvvη.

 

Ο Δημήτριος Δασούλας αποχωρεί σε λιγότερο από ένα έτος (30 Ιουνίου 2020 και ασκεί καθήκοντα εισαγγελέα αυτή τη στιγμή), από το εισαγγελικό σώμα, ο Βασίλειος Πλίωτας αποχωρεί σε τρία χρόνια, ενώ όλοι οι υπόλοιποι αποχωρούν σε δυο χρόνια.

 

Η διαδικασία

Ο υπουργός εξουσιοδοτήθηκε από το υπουργικό συμβούλιο να καταρτίσει αυτόν τον κατάλογο αυστηρά από τους έξι αρχαιότερους -για κάθε θέση-   σύμφωνα με την επετηρίδα. Μετά την ακρόαση των υποψηφίων από τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής θα γίνει ψηφοφορία που θα πλειοψηφήσουν 3 δικαστές ή εισαγγελείς για κάθε θέση που θα προταθούν στο υπουργικό Συμβούλιο. 

 

Ακολούθως θα συγκληθεί το όργανο της κυβέρνησης και θα αποφασίσει (μετά από πρόταση του Υπουργού) ποιος θα αναλάβει τη θέση. Το υπουργικό Συμβούλιο πάντως και ο υπουργός δεν δεσμεύονται από την πρόταση της Βουλής.


protoselida

Media

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Πρόσκληση ενδιαφέροντος για ταξιδιωτικές υπηρεσίες

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Πρόσκληση ενδιαφέροντος για ταξιδιωτικές υπηρεσίες

Το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ΑΠΕ-ΜΠΕ προχώρησε σε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συλλογή γραπτών προσφορών με...

Αθλητικά

Στο ΣτΕ προσέφυγαν ΠΑΟΚ και Ξάνθη

Στο ΣτΕ προσέφυγαν ΠΑΟΚ και Ξάνθη

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν οι ομάδες της Ξάνθης και του ΠΑΟΚ, ζητώντας να ακυρωθεί...

Τουρισμός

Η Ίος τράβηξε τα βλέμματα στο Μιλάνο

Η Ίος τράβηξε τα βλέμματα στο Μιλάνο

Μόνο θετικά σχόλια και βλέμματα συγκέντρωσε η αντιπροσωπεία του Δήμου Ιητών στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.