Ναυτιλία

Ο Χάρης Βαφειάς επενδύει στη Stealth Gas

Με δύο  ναυαρχίδες

 

Με ισχυρές επενδύσεις γιγάντωσης του στόλου του «απαντά» ο εφοπλιστής Χάρης Βαφειάς στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται για το παγκόσμιο εμπόριο και τη ναυτιλία. Κατά τη διάρκεια ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων δευτέρου τριμήνου και εξαμήνου της εισηγμένης στο Nasdaq ναυτιλιακής, συμφερόντων του Έλληνα εφοπλιστή, TopShips Inc, έκανε γνωστό ότι μεγαλώνει περαιτέρω το στόλο της, προσθέτοντας δύο ακόμα LPG carriers σε αυτόν.

 

Τα δύο νέα πλοία (το ένα εκ των οποίων θα εξυπηρετεί τ0 joint venture της εταιρίας) θα είναι, αν όχι τα μεγαλύτερα, δύο από τα μεγαλύτερα της TopShips και φέρονται να έχουν αποκτηθεί ήδη με κεφάλαια της οικογένειας.

Η ελληνική ναυτιλιακή, η οποία σήμερα έχει στόλο 50 πλοίων, ενώ αναμένει ένα ακόμα νεότευκτο LPG carrier το 2021, ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία, όχι μόνο λόγω της εισόδου της σε υποτομείς του LPG -κλάδος στον οποίο είναι leader- που σημαίνει γιγάντωση του αποτυπώματός της στην αγορά και όχι μόνο λόγω της θετικής πορείας που διαγράφει η μετοχή της, ιδιαίτερα μετά τη στήριξη σε αυτή και τους επενδυτές, με την επαναγορά 170.000 τεμαχίων. Αλλά και επειδή θεωρούν ότι η ασιατική αγορά θα αυτοδιορθωθεί, δίνοντας ώθηση στην εταιρία που έχει ισχυρό ισολογισμό και στόλο, με μια βάση μετρητών 65,8 εκατ. δολαρίων (αύξηση κατά 1,3 εκατ. σε σχέση με το 2018) και λόγο χρέους/asset που είναι κάτω του 40%.

 

Ούτως ή άλλως, οι συνθήκες της αγοράς διορθώνονται και η StealthGas έχει περίπου το 79% του στόλου της εξασφαλισμένο σε χρονοναυλώσεις για το υπόλοιπο του έτους, από τις οποίες αναμένει έσοδα ύψους 115 εκατ. δολαρίων. Σε επίπεδο τριμήνου, η StealthGas καταγράφει έσοδα 34,1 εκατ. δολαρίων, μειωμένα κατά 9,3 εκατ. σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018, λόγω της στρατηγικής επιλογής της να θέσει εκτός στόλου της τα παλιότερα LPG πλοία της -γεγονός που τον μείωσε κατά δέκα καράβια. Στο δεύτερο τρίμηνο του 2019, εμφανίζει προσαρμοσμένο EBITDA 14,9 εκατ. δολαρίων, έναντι 20 εκατομμυρίων το Q2 του 2018, λόγω των λιγότερων πλοίων της και των χαμηλότερων εσόδων από τη σποτ αγορά.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


Σχετικά Θέματα

επιστροφή στην αρχή