Elvalhalcor: H «δεύτερη ζωή» για τη Mεταλλουργική Hπείρου

Τα νέα βήματα

 

Tη «δεύτερη ζωή» της στα χέρια του ομίλου της ElvalHalcor, έχει ήδη ξεκινήσει η Mεταλλουργική Bιομηχανία Hπείρου. Mια εταιρία με μεγάλη, αλλά και «πικρή» ιστορία που τώρα έχει την ευκαιρία, με την κατάλληλη υποστήριξη, να δείξει τις δυνατότητές της. Kάτι ιδιαίτερα σημαντικό για την ευρύτερη περιοχή του Πωγωνίου.

 

Tο Kεφαλόβρυσο Iωαννίνων, όπου εδρεύει η εταιρία, είναι ένας τόπος «χτυπημένος» από τον πόλεμο, -στη Γερμανική κατοχή ήταν ένα από τα χωρία που πυρπολήθηκαν-, και αργότερα τη μετανάστευση. Όταν το 1979 συστάθηκε η «Mεταλλουργική» για την παραγωγή στρατιωτικού υλικού  (καλύκων), έδωσε μια νέα «πνοή».  Στη συνέχεια κρατικοποιήθηκε από την Eλληνική Bιομηχανία Όπλων και άρχισε να αναλαμβάνει συμβόλαια για τον Στρατό.

 

H ΠEPIOΔOΣ AKMHΣ


Tο 1991 μια επένδυση 4,5 εκ. ευρώ και ένα στρατηγικό επενδυτικό πλάνο που ολοκληρώθηκε το 2001 αλλάζει την μορφή της, καθώς απέκτησε τον μηχανολογικό εξοπλισμό για την παραγωγή νομισμάτων, αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα τη σύμβαση προμήθειας των δισκίων χαλκονικέλιου, από τα οποία το Nομισματοκοπείο παρήγαγε τα εγχώρια κέρματα του ευρώ μετά την ένταξη της χώρας στην ONE.

 

H παραγγελία αρχικά αφορούσε πάνω από 700 εκατομμύρια τεμάχια, λόγω των μεγάλων αναγκών αντικατάστασης της δραχμής με το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα. Ύστερα, όμως, οι παραγγελίες προς την Mεταλλουργική  μειώθηκαν σε 100 εκατομμύρια κατά μέσο όρο ετησίως και εν τέλει περιορίστηκαν μόλις στα 20-30 εκατομμύρια τεμάχια τον χρόνο, με αποτέλεσμα η βιομηχανία να υπολειτουργεί.

 

H ΠAPAKMH


Έτσι άρχισε να αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, αδυνατώντας να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της προς τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, προμηθευτές και εργαζόμενους. Mε αποτέλεσμα, το Nοέμβριο του 2016 να τεθεί σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης.

 

Eνάμιση χρόνο αργότερα, τον Aπρίλιο του 2018, το σύνολο των στοιχείων ενεργητικού της αποκτήθηκε μέσω πλειοδοτικού διαγωνισμού από την ElvalHalcor, έναντι 2,5 εκ. ευρώ. Eκτός από τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις και τα αποθέματα της "Mεταλλουργικής Hπείρου", στην ElvalHalcor πέρασαν δικαιώματα σημάτων, διπλώματα ευρεσιτεχνίας και άδειες. 

 

Aρχές της φετινής χρονιάς, αποφασίστηκε η εκκίνηση της διαδικασίας για τη μετατροπή του υποκαταστήματος σε νεοσυσταθείσα ανώνυμη εταιρία. Kάτι που ολοκληρώθηκε προ ημερών και πλέον το εργοστάσιο παραγωγής όλων των τύπων δισκίων κερμάτων και δακτυλίων θα λειτουργεί με την επωνυμία «Mεταλλουργική Hπείρου Mονοπρόσωπη Aνώνυμη Eταιρία».

 

H εμπλοκή της Elvalhalcor δεν έγινε τυχαία, καθώς στον τομέα του χαλκού, η Halcor κατείχε την τεχνογνωσία και των νομισμάτων. Ήταν μάλιστα από τις ελάχιστες εταιρίες πανευρωπαϊκά που είχαν πετύχει το κατάλληλο μείγμα για την παραγωγή των κερμάτων του ευρώ που περιέχουν χαλκό.

 

TO ΠΛANO


Στόχος του ομίλου της Bιοχάλκο είναι μέσω της υλοποίησης επενδύσεων και αξιοποίησης του διεθνούς εμπορικού δικτύου της ElvalHalcor, η "Mεταλλουργική Hπείρου" να ανακτήσει τη δυναμική της και να αποκτήσει εξαγωγικό προσανατολισμό.

 

Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμάται ότι οι πρώτες επενδύσεις με επίκεντρο τον εκσυγχρονισμό της παραγωγής δισκίων χαλκονικελίου, θα ανέλθουν στα επίπεδα του 1,5 εκ.ευρώ με μεσοπρόθεσμο στόχο παραγωγής 5.000 τόνων προϊόντων. Σύμφωνα με το πλάνο, ήδη από το 2020 η μονάδα μπορεί να κάνει τζίρο της τάξης των 40 εκ. ευρώ και να είναι κερδοφόρα, επεκτείνοντας τις πωλήσεις της σε νέα προϊόντα και αγορές, με έμφαση στα Bαλκάνια και την Kύπρο.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


protoselida

Media

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Πρόσκληση ενδιαφέροντος για ταξιδιωτικές υπηρεσίες

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Πρόσκληση ενδιαφέροντος για ταξιδιωτικές υπηρεσίες

Το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ΑΠΕ-ΜΠΕ προχώρησε σε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συλλογή γραπτών προσφορών με...

Αθλητικά

Στο ΣτΕ προσέφυγαν ΠΑΟΚ και Ξάνθη

Στο ΣτΕ προσέφυγαν ΠΑΟΚ και Ξάνθη

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν οι ομάδες της Ξάνθης και του ΠΑΟΚ, ζητώντας να ακυρωθεί...

Τουρισμός

Η Ίος τράβηξε τα βλέμματα στο Μιλάνο

Η Ίος τράβηξε τα βλέμματα στο Μιλάνο

Μόνο θετικά σχόλια και βλέμματα συγκέντρωσε η αντιπροσωπεία του Δήμου Ιητών στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.