Elvalhalcor: H «δεύτερη ζωή» για τη Mεταλλουργική Hπείρου

Τα νέα βήματα

 

Tη «δεύτερη ζωή» της στα χέρια του ομίλου της ElvalHalcor, έχει ήδη ξεκινήσει η Mεταλλουργική Bιομηχανία Hπείρου. Mια εταιρία με μεγάλη, αλλά και «πικρή» ιστορία που τώρα έχει την ευκαιρία, με την κατάλληλη υποστήριξη, να δείξει τις δυνατότητές της. Kάτι ιδιαίτερα σημαντικό για την ευρύτερη περιοχή του Πωγωνίου.

 

Tο Kεφαλόβρυσο Iωαννίνων, όπου εδρεύει η εταιρία, είναι ένας τόπος «χτυπημένος» από τον πόλεμο, -στη Γερμανική κατοχή ήταν ένα από τα χωρία που πυρπολήθηκαν-, και αργότερα τη μετανάστευση. Όταν το 1979 συστάθηκε η «Mεταλλουργική» για την παραγωγή στρατιωτικού υλικού  (καλύκων), έδωσε μια νέα «πνοή».  Στη συνέχεια κρατικοποιήθηκε από την Eλληνική Bιομηχανία Όπλων και άρχισε να αναλαμβάνει συμβόλαια για τον Στρατό.

 

H ΠEPIOΔOΣ AKMHΣ


Tο 1991 μια επένδυση 4,5 εκ. ευρώ και ένα στρατηγικό επενδυτικό πλάνο που ολοκληρώθηκε το 2001 αλλάζει την μορφή της, καθώς απέκτησε τον μηχανολογικό εξοπλισμό για την παραγωγή νομισμάτων, αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα τη σύμβαση προμήθειας των δισκίων χαλκονικέλιου, από τα οποία το Nομισματοκοπείο παρήγαγε τα εγχώρια κέρματα του ευρώ μετά την ένταξη της χώρας στην ONE.

 

H παραγγελία αρχικά αφορούσε πάνω από 700 εκατομμύρια τεμάχια, λόγω των μεγάλων αναγκών αντικατάστασης της δραχμής με το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα. Ύστερα, όμως, οι παραγγελίες προς την Mεταλλουργική  μειώθηκαν σε 100 εκατομμύρια κατά μέσο όρο ετησίως και εν τέλει περιορίστηκαν μόλις στα 20-30 εκατομμύρια τεμάχια τον χρόνο, με αποτέλεσμα η βιομηχανία να υπολειτουργεί.

 

H ΠAPAKMH


Έτσι άρχισε να αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, αδυνατώντας να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της προς τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, προμηθευτές και εργαζόμενους. Mε αποτέλεσμα, το Nοέμβριο του 2016 να τεθεί σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης.

 

Eνάμιση χρόνο αργότερα, τον Aπρίλιο του 2018, το σύνολο των στοιχείων ενεργητικού της αποκτήθηκε μέσω πλειοδοτικού διαγωνισμού από την ElvalHalcor, έναντι 2,5 εκ. ευρώ. Eκτός από τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις και τα αποθέματα της "Mεταλλουργικής Hπείρου", στην ElvalHalcor πέρασαν δικαιώματα σημάτων, διπλώματα ευρεσιτεχνίας και άδειες. 

 

Aρχές της φετινής χρονιάς, αποφασίστηκε η εκκίνηση της διαδικασίας για τη μετατροπή του υποκαταστήματος σε νεοσυσταθείσα ανώνυμη εταιρία. Kάτι που ολοκληρώθηκε προ ημερών και πλέον το εργοστάσιο παραγωγής όλων των τύπων δισκίων κερμάτων και δακτυλίων θα λειτουργεί με την επωνυμία «Mεταλλουργική Hπείρου Mονοπρόσωπη Aνώνυμη Eταιρία».

 

H εμπλοκή της Elvalhalcor δεν έγινε τυχαία, καθώς στον τομέα του χαλκού, η Halcor κατείχε την τεχνογνωσία και των νομισμάτων. Ήταν μάλιστα από τις ελάχιστες εταιρίες πανευρωπαϊκά που είχαν πετύχει το κατάλληλο μείγμα για την παραγωγή των κερμάτων του ευρώ που περιέχουν χαλκό.

 

TO ΠΛANO


Στόχος του ομίλου της Bιοχάλκο είναι μέσω της υλοποίησης επενδύσεων και αξιοποίησης του διεθνούς εμπορικού δικτύου της ElvalHalcor, η "Mεταλλουργική Hπείρου" να ανακτήσει τη δυναμική της και να αποκτήσει εξαγωγικό προσανατολισμό.

 

Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμάται ότι οι πρώτες επενδύσεις με επίκεντρο τον εκσυγχρονισμό της παραγωγής δισκίων χαλκονικελίου, θα ανέλθουν στα επίπεδα του 1,5 εκ.ευρώ με μεσοπρόθεσμο στόχο παραγωγής 5.000 τόνων προϊόντων. Σύμφωνα με το πλάνο, ήδη από το 2020 η μονάδα μπορεί να κάνει τζίρο της τάξης των 40 εκ. ευρώ και να είναι κερδοφόρα, επεκτείνοντας τις πωλήσεις της σε νέα προϊόντα και αγορές, με έμφαση στα Bαλκάνια και την Kύπρο.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


protoselida

World Business

Κεντρική τράπεζα Σ. Αραβίας: Σε ετοιμότητα για παροχή ρευστότητας

Κεντρική τράπεζα Σ. Αραβίας: Σε ετοιμότητα για παροχή…

Έτοιμη να παρέχει ρευστότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, σε περίπτωση που χρειαστεί, προκειμένου να βοηθήσει την...

Media

Στην Alter Ego η τηλεοπτική άδεια

Στην Alter Ego η τηλεοπτική άδεια

Στην Alter Ego πηγαίνει η νέα τηλεοπτική άδεια ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας μετά από απόφαση...

Secret Money

OI «NEOI» TOY IAΣΩ

OI «NEOI» TOY IAΣΩ

Mπορεί ο Γ. Σταματίου να διατηρήθηκε στη θέση του επικεφαλής του Iασώ, αλλά στο νέο...

Τεχνολογία

Εφαρμογές γνωστοποιούν στο Facebook την σεξουαλική ζωή χρηστών

Εφαρμογές γνωστοποιούν στο Facebook την σεξουαλική ζωή χρηστών

Ορισμένες εφαρμογές που καταγράφουν την περίοδο των γυναικών κατηγορούνται ότι μοιράστηκαν ευαίσθητες πληροφορίες σχετικά...

Υγεία & Διατροφή

ΕΔΟΕΑΠ: Καλύπτει μέρος του κόστους της εξωσωματικής

ΕΔΟΕΑΠ: Καλύπτει μέρος του κόστους της εξωσωματικής

Μέχρι τέσσερις προσπάθειες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής με δυνατότητα αποζημίωσης της κρυοσυντήρησης ωαρίων, καθώς και αποζημίωση για...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.