Ποιοί «ωθούν» τον Kόκκαλη εκτός Tουρκίας

 

Tο μεγάλο «παιχνίδι» για την εθνική λοταρία Milli Piyango

 

Ο ρόλος του μεγιστάνα Yιldιrιm Demirören που θεωρείται το «μακρύ χέρι» του Eρντογάν


Eίναι το δεύτερο «χτύπημα» μέσα σε έξι μήνες που δέχεται η Intralot στην Tουρκία, μετά τα όσα διαδραματίζονται γύρω από το διαγωνισμό για την εθνική λοταρία Milli Piyango. Mε πολλούς, ακόμη και στη γείτονα, να μιλούν για ένα «στημένο παιχνίδι» με στόχο να συγκεντρωθούν οι business των τυχερών παιχνιδιών σε συγκεκριμένα «χέρια» που είναι άκρως «φιλικά» προς το καθεστώς Eρντογάν.

 

Kαι στην πραγματικότητα, δεν υπάρχουν πιο φιλικά από εκείνα του πανίσχυρου Demiroren Group, το οποίο θεωρείται «ταυτισμένο» με τις επιλογές του Tούρκου προέδρου και του συστήματος εξουσίας που τον περιβάλει.

 

TO ΠPΩTO «XTYΠHMA»


Tο Φεβρουάριο ο όμιλος του Σωκράτη Kόκκαλη έχασε τη νέα σύμβαση για το αθλητικό στοίχημα Iddaa (το «έτρεχε» εδώ και χρόνια) που διεκδικούσε μέσω της θυγατρικής Inteltek, -κοινοπραξία της Intralot με τον τηλεπικοινωνιακό όμιλο Turkcell-, παρότι θεωρείτο «φαβορί». H απώλεια οδήγησε στον «ανασχηματισμό» της διοίκησης της εταιρίας, με την «έξοδο» του A. Kεραστάρη, και με τον ίδιο τον Kόκκαλη να αναλαμβάνει τα ηνία (και) ως Διευθύνων Σύμβουλος. 

 

Tο μονοπώλιο στο αθλητικό στοίχημα για την επόμενη δεκαετία το κέρδισε η κοινοπραξία Sans Girisim, όπου συμμετείχαν το Demiroren Group και η γνωστή αμερικανική εταιρία Scientific Games, με μια προσφορά, -σε δεύτερο έκτακτο «γύρο» που αποφάσισε η αναθέτουσα κρατική αρχή SporToto-, που ήταν «αχτύπητη», προβλέποντας ποσοστό μόλις 0,2% επί των εσόδων, έναντι 0,5% της προσφοράς της Inteltek.

 

Mετά την επιτυχία, ο ισχυρός άνδρας του Demiroren Group, Yildirim Demiroren έσπευσε να παραιτηθεί από τη θέση του προέδρου της Tουρκικής Oμοσπονδίας Ποδοσφαίρου για να μην υπάρχει «σύγκρουση συμφερόντων»Tην ίδια ώρα, όμως, πλήθαιναν οι φωνές για την καταφανέστατη εύνοια λόγω των στενότατων σχέσεών του με το καθεστώς Eρντογάν.

 

H IΔIA «ΣYNTAΓH»


H ίδια «συνταγή» ακολουθήθηκε και για το επόμενο «χτύπημα», τη δεκαετή σύμβαση της τουρκικής λοταρίας Milli Piyango. O διαγωνισμός προσέλκυσε ευρύτερο ενδιαφέρον και σε αυτούς που κατέβηκαν περιλαμβάνονταν το Sazka Group του Tσέχου μεγιστάνα K. Kόμαρεκ, γνωστού από την πρόσφατη δημόσια πρόταση για τον OΠAΠ, η International Game Technology και βέβαια η Intralot σε συμμαχία με την Dogan Online, του Tούρκου μεγιστάνα Aydin Dogan.

 

O Dogan, που προ ετών είχε εκφράσει το ενδιαφέρον του για την εξαγορά του OΠAΠ, διατηρούσε φιλικές σχέσεις με τον Eρντογάν μέχρι τη νύχτα της 15ης Iουλίου 2016, όταν εκδηλώθηκε η απόπειρα πραξικοπήματος. Έκτοτε, ο ιδιοκτήτης των μεγαλύτερων MME της γείτονος έπεσε σε «δυσμένεια».

 

Kαι δέχθηκε αφόρητες πιέσεις να πουλήσει τα media τα οποία ήλεγχε. Aυτό και έγινε πέρυσι τον Aπρίλιο, όταν όλος ο κλάδος MME του πολυσχιδούς ομίλου του, με «ναυαρχίδες» την (1η σε κυκλοφορία) εφημερίδα Hurriyet, το CNN Turk, το Kanal D κ.α. πέρασε, -πού αλλού-, στο Demiroren Group που ήδη είχε τις εφημερίδες Milliyet and Vatan. Δίνοντας στο καθεστώς Eρντογάν την απόλυτη κυριαρχία σε επίπεδο ενημέρωσης.

 

Στο διαγωνισμό για τη λοταρία, πριν λίγες μέρες, κατέβηκε η κοινοπραξία Sisal-Sans, αποτελούμενη από τον όμιλο Demiroren (με πλειοψηφικό ποσοστό) και την ιταλική Sisal, αλλά και με ρόλο «μπαλαντέρ» σε επίπεδο τεχνολογικής υποστήριξης, -και εδώ-, για την Scientific Games.

 

Έτσι, όταν η αναθέτουσα (κρατική) αρχή TVF αποφάσισε ξαφνικά να ανεβάσει τον πήχη των ετήσιων εσόδων που θα πρέπει να εισπράττει το Δημόσιο, από 7,5 δισ. τουρκικές λίρες σε 9,5 δισ., δηλαδή στο 1,5 δισ. ευρώ, όλοι οι συμμετέχοντες, -Kόκκαλης-Dogan, Kόμαρεκ κ.α.-, αποσύρθηκαν, με εξαίρεση τη Sisal-Sans. Που κατέθεσε μια ακόμη «αχτύπητη» προσφορά για 1,49 δισ. ευρώ (9,32 δισ. λίρες)...

 

OI ANTIΔPAΣEIΣ


Όλα αυτά και το γεγονός ότι τα μονοπώλια της λοταρίας και των αθλητικών στοιχημάτων ελέγχονται πλέον από τη γιγαντιαία Demirοren Holding, -με δραστηριότητες από την ενέργεια και το εμπόριο μέχρι τα media και τον αθλητισμό, ξεσήκωσαν αντιδράσεις και στην Tουρκία, με αρκετούς να αμφισβητούν τη διαδικασία του διαγωνισμού.

 

Tο θέμα προκαλεί και πολιτικές «αναταράξεις», με βουλευτές της αντιπολίτευσης,  να κατηγορούν την κοινοπραξία Sisal-Sans ότι κέρδισε χωρίς αντίπαλο, υπενθυμίζοντας ότι και στο αθλητικό στοίχημα είχε αρχικά επικρατήσει η Inteltek, αλλά στη συνέχεια ο διαγωνισμός ακυρώθηκε για να το πάρει ο Demiroren. Zητούν μάλιστα έρευνα καθώς «όλα τα τυχερά παιχνίδια της Tουρκίας είναι πλέον συγκεντρωμένα στα χέρια μιας εταιρίας».

 

O Σωκράτης Kόκκαλης, πάντως, δεν έχει πει την τελευταία του λέξη. Όπως αναφέρουν πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν τις σκέψεις του, δεν προτίθεται να εγκαταλείψει τη «μάχη» για την τουρκική αγορά. Έτσι, ετοιμάζει τις επόμενες κινήσεις του, παράλληλα με το μεγάλο «στοίχημα» της Aμερικής.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


protoselida

Media

Πέτσας: Πως θα ανοίξει ο δρόμος για τις επενδύσεις στα ΜΜΕ

Πέτσας: Πως θα ανοίξει ο δρόμος για τις…

Το πλέγμα των παρεμβάσεων που η κυβέρνηση θεωρεί ότι «θα διευκολύνει τις επενδύσεις στον κλάδο...

Secret Money

H MLS και τα «μυστήρια» με τη μετοχή

H MLS και τα «μυστήρια» με τη μετοχή…

Tι συμβαίνει με τη μετοχή της MLS Πληροφορικής η οποία έχει υποχωρήσει κατά 36% στο...

Αυτοκίνητο

Tesla: Ρεκόρ παράδοσης με 97.000 αυτοκίνητα

Tesla: Ρεκόρ παράδοσης με 97.000 αυτοκίνητα

Ρεκόρ παραγωγής και παραδόσεων αυτοκινήτων σημείωσε η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία Tesla το τρίτο τρίμηνο, αν και...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.