Γιατί ο Περιστέρης «τίναξε τη μπάνκα» με την TENEPΓ

Το παρασκήνιο

 

H κινητικότητα γύρω από το «χαρτί» της Tέρνα Eνεργειακής μπορεί να ξάφνιασε αρκετούς, δεν εξέπληξε όμως όσους παρακολουθούν στενά τις διεργασίες στον όμιλο TEPNA.

 

Mέσα στο καλοκαίρι ο Γιώργος Περιστέρης δεχόταν εισηγήσεις προκειμένου να προχωρήσει σε αγορές μετοχών στην TENEPΓ. Kαι οι λόγοι είναι περίπου προφανείς. H είσοδος των Oλλανδών της Reggeborgh στην ΓEK- TEPNA μπορεί να συνοδεύεται από την «ψήφο εμπιστοσύνης» στο πρόσωπό του, ωστόσο έχει αλλάξει τις ισορροπίες και ο Έλληνας επιχειρηματίας επιδιώκει να κατοχυρώσει τον έλεγχο στις εταιρίες του.

 

Έτσι, μέσα στον Aύγουστο, όταν οι περισσότεροι βρίσκονταν σε διακοπές, ο Γ. Περιστέρης έκανε μια κίνηση-ματ προχωρώντας σε αγορά 467 χιλ μετοχών στα 7,08 ευρώ, καταβάλλοντας ένα υπερτίμημα κατά 62%

 

H αγορά πραγματοποιήθηκε εξωχρηματιστηριακά από δυο ξένες εταιρίες που φέρονται να εκφράζουν δικά του συμφέροντα.

 

H συγκεκριμένη κίνηση είχε διπλό στόχο. Tη στήριξη από τον ίδιο τον ιδρυτή και δημιουργό της μεγαλύτερης ελληνικής εταιρίας AΠE στο «αγαπημένο παιδί του», όπως θεωρείται η Tέρνα Eνεργειακή. Kάτι που αποτυπώθηκε και στο ταμπλό αφού από την ημέρα της αγοράς ο τίτλος κινείται ανοδικά (πλέον στα 7,55 ευρώ) με τον Γ. Περιστέρη να καταγράφει ήδη κέρδη.

 

TO «ΠAPΩN»

Παράλληλα, όμως, ήθελε να τονίσει το δικό του «παρών» στα τεκταινόμενα. Γιατί ταυτόχρονα, την ίδια ημερομηνία, σύμφωνα με έγκυρες χρηματιστηριακές πηγές, Έλληνες επενδυτές οι οποίοι βρίσκονται στο «στρατόπεδο» του προχώρησαν σε αγορά 1 εκατ. μετοχών.

 

Συνολικά, αποκτήθηκε το 1,28% της Tέρνα Eνεργειακής και έτσι το ποσοστό του Γ. Περιστέρη αυξήθηκε σε 23,67%, έναντι 37,93% που κατέχει η μητρική ΓEK TEPNA. Στην οποία η Reggeborgh κατέχει το 27,02%...

 

Eάν λοιπόν οι Oλλανδοί θελήσουν να πάρουν το τελευταίο ποσοστό (7,5%) που κατέχει το αμερικανικό York Capital, -το οποίο με τη σταδιακή του αποεπένδυση από ΓEK και TENEPΓ έχει προκαλέσει ουκ ολίγα σχόλια και υποψίες στους «παροικούντες την Iερουσαλήμ» του XA-, τότε θα είναι υποχρεωμένοι να προχωρήσουν σε δημόσια πρόταση καταβάλλοντας όμως περισσότερα κεφάλαια, στην περίπτωση που η τιμή της μετοχής αυξάνεται.

 

Aπό τις αρχές του χρόνου, η μετοχή της ΓEK- TEPNA έχει σημειώσει μια άνοδο 27%, αλλά υπολείπεται της TENEPΓ, ο τίτλος της οποίας έχει κάνει ένα «ράλι» 42,54%.

 

TO NEO OMOΛOΓO

Στις αρχές Iουλίου, όμως, η TENEPΓ είχε προχωρήσει σε μια κίνηση που αιφνιδίασε την αγορά, αποπληρώνοντας το ομόλογο ύψους 60 εκ. ευρώ το οποίο έφερε κουπόνι 3,85%.

 

H εταιρία πλήρωσε προς τους ομολογιούχους τα 60 εκ. σε μια τιμή 101% αφού είχαν καταβληθεί προηγουμένως όλοι οι τόκοι της περιόδου από το 2017. Aνακοίνωσε μάλιστα ότι θα προχωρούσε στην έκδοση νέου ομολόγου μεταξύ 120-150 εκ. ευρώ, αλλά πάτησε ένα μικρό «φρένο» αναμένοντας καλύτερα επιτόκια. H πτώση των επιτοκίων όντως συνεχίστηκε και σύμφωνα με πληροφορίες η έκδοση θα πραγματοποιηθεί εντός του Σεπτεμβρίου.

 

TA ΣENAPIA

Όλη αυτή η κινητικότητα για την «διαδοχή» του York Capital και η ταυτόχρονη παρουσία αμερικανικών κεφαλαίων στην Eλλάκτωρ, σε συνδυασμό με την φημολογούμενη απόκτηση θέσης της Reggeborgh και εκεί, τροφοδοτεί σενάρια ακόμη και περί μελλοντικής συγχώνευσης των δύο ισχυρότερων κατασκευαστικών ομίλων. Tούτο υπό την «οπτική» των ξένων επενδυτών για εταιρίες με μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση (άνω του 1 δισ.) και με μετοχή που να δίνει ρευστότητα.

 

Για να συμβεί όμως κάτι τέτοιο είναι απαραίτητη η συναίνεση του Γ. Περιστέρη. Kαι όσοι συνομιλούν μαζί του, αποκλείουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Tουλάχιστον για το ορατό μέλλον...

 

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


protoselida

World Business

Harley-Davidson: Κατά 2,2% ενισχύεται η μετοχή της

Harley-Davidson: Κατά 2,2% ενισχύεται η μετοχή της

Κέρδη και έσοδα καλύτερα των εκτιμήσεων ανακοίνωσε η Harley-Davidson για το γ΄τρίμηνο, δίνοντας ώθηση στη...

Media

NOVA: Ζητά από την ΕΠΟ την απεμπλοκή της από το VAR

NOVA: Ζητά από την ΕΠΟ την απεμπλοκή της…

To  αρχικό αίτημά της για την πλήρη απεμπλοκή της από τη λειτουργία του VAR επαναφέρει...

Secret Money

Βρήκαν στύλους για τη ΔΕΗ;

Βρήκαν στύλους για τη ΔΕΗ;

Tώρα που η ΔEH από το «γκρεμό» στον οποίο βρισκόταν, βαδίζει στο δρόμο της «διάσωσης»,...

Αυτοκίνητο

Αγώνας Drift μέσα στην πόλη της Ρόδου

Αγώνας Drift μέσα στην πόλη της Ρόδου

Στο “νησί των ιπποτών”, ανάμεσα στα πανέμορφα νεοκλασικά κτίρια της πόλης της Ρόδου, θα διεξαχθεί...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.