Παραλίγο σύγκρουση ευρωπαϊκού δορυφόρου με έναν της SpaceX

Ένας δορυφόρος του προγράμματος Starlink της SpaceX του Elon Musk είχε μια σπαραλίγο σύγκρουση με τον δορυφόρο Aeolus του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ΕΟΔ), αναγκάζοντάς τον τελευταίο να πυροδοτήσει τους προωθητήρες του για να αυξήσει το υψόμετρο του σε έναν ελιγμό αποφυγής έκτακτης ανάγκης.

 

Με μια σειρά από Tweets, ο ΕΟΔ δήλωσε ότι υπολόγισε τον κίνδυνο ότι ο δορυφόρος του αστερισμού (σύνολο μικρότερων δορυφόρων συγκεντρωμένων μαζί) Starlink της SpaceX και ο δορυφόρος Aeolus θα συγκρουόνταν και αποφάσισε ότι η ασφαλέστερη επιλογή ήταν να αυξηθεί το υψόμετρο του Aeolus και να περάσει πάνω από τον δορυφόρο της SpaceX.

 

Σύμφωνα με το SpaceNews, ο δορυφόρος του αστερισμού Starlink ήταν σε μια τροχιά χαμηλότερη από αυτές των άλλων 60 που είχαν εκτοξευτεί τον Μάιο. Οι περισσότεροι από τους άλλους δορυφόρους, που είχαν εκτοξευτεί σε τροχιές σε ύψος 450 χλμ, έκτοτε μετακινήθηκαν σε ύψος 550 χλμ.

 

Η SpaceX ανακοίνωσε τον Ιούνιο ότι σχεδίαζε να ρίξει στην ατμόσφαιρα σκόπιμα δύο εξ αυτών, στο πλαίσιο δοκιμών του συστήματος προώθησης των δορυφόρων. Επίσης, όπως είχε γνωστοποιηθεί, τρεις από τους 60 δορυφόρους δεν ανταποκρίνονταν σε εντολές, οπότε θεωρούνταν ανενεργοί.

 

Όπως αναφέρει το Forbes, το περιστατικό έλαβε χώρα σε ύψος 320 χλμ, και ο δορυφόρος του ΕΟΔ επέστρεψε στο κανονικό του ύψος μετά τον ελιγμό. Ο Χόλγκερ Κραγκ, επικεφαλής του Space Debris Office του ΕΟΔ, σημείωσε ότι η πιθανότητα σύγκρουσης μεταξύ των δορυφόρων ήταν 1 στις 1.000- δέκα φορές μεγαλύτερη από το μίνιμουμ που απαιτείται για ένα ελιγμό αποφυγής σύγκρουσης.

 

"Είναι πολύ σπάνιο να πραγματοποιούνται ελιγμοί αποφυγής συγκρούσεων με ενεργούς δορυφόρους. Η συντριπτική πλειοψηφία των ελιγμών αποφυγής του ΕΟΔ είναι αποτέλεσμα νεκρών δορυφόρων ή θραυσμάτων από προηγούμενες συγκρούσεις", ανέφερε ο ΕΟΔ σ' ένα από τα tweet του.

 

Σημειώνεται ότι ο «Αίολος» είχε εκτοξευτεί τον Αύγουστο του 2018 με σκοπό την βελτίωση των επιδόσεων στις προγνώσεις καιρού.


protoselida

Media

Die Zeit: «Καμπανάκι» για την ψυχική υγεία προσφυγόπουλων στη Μόρια

Die Zeit: «Καμπανάκι» για την ψυχική υγεία προσφυγόπουλων…

Ρεπορτάζ για προσφυγόπουλα που ζουν στη Μόρια της Λέσβου και αντιμετωπίζουν ψυχικές διαταραχές, σύμφωνα με...

Αθλητικά

Στο ΣτΕ προσέφυγαν ΠΑΟΚ και Ξάνθη

Στο ΣτΕ προσέφυγαν ΠΑΟΚ και Ξάνθη

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν οι ομάδες της Ξάνθης και του ΠΑΟΚ, ζητώντας να ακυρωθεί...

Τουρισμός

Η Ίος τράβηξε τα βλέμματα στο Μιλάνο

Η Ίος τράβηξε τα βλέμματα στο Μιλάνο

Μόνο θετικά σχόλια και βλέμματα συγκέντρωσε η αντιπροσωπεία του Δήμου Ιητών στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.