“Κινέζικη κρίση” διαρκείας στην ευρωπαϊκή βιομηχανία ανακύκλωσης χαρτιού

Η απόφαση της Κίνας πριν 2 χρόνια να κλείσει την πόρτα στις εισαγωγές αποβλήτων από το εξωτερικό εξακολουθεί να προκαλεί βαθύτατη κρίση στις ευρωπαϊκές βιομηχανίες ανακύκλωσης χάρτου, καθώς η χρόνια υπερπροσφορά ανακυκλωμένου χαρτιού οδήγησε τις τιμές σε πτώση κατά 300% τα τελευταία δύο χρόνια.

 

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Βιομηχανιών Ανακύκλωσης (EuRIC), «η τιμή στην αγορά είναι σήμερα αισθητά χαμηλότερη σε σχέση με τον Ιούλιο του 2017». Συγκεκριμένα, το 2018, η Ευρώπη συγκέντρωσε κατά μέσο όρο 56,5 εκατομμύρια τόνους ανακυκλωμένου χαρτιού, χρησιμοποιώντας περίπου 48,5 εκατομμύρια τόνους για δική της παραγωγή. Αυτό αφήνει ένα χάσμα μεταξύ προσφοράς και ζήτησης άνω των 8 εκατομμυρίων τόνων για ανακυκλωμένο χαρτί στην Ευρώπη, ανέφερε η EuRIC σε δήλωση της που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα (26 Αυγούστου).

 

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο του 2017 η Κίνα ειδοποίησε τον ΠΟΕ ότι θα αποαγορεύσει τις εισαγωγές 24 ειδών σκουπιδιών από 1ης Ιανουαρίου 2018, συμπεριλαμβανομένων πλαστικού και ανάμεικτου χάρτου, ενώ σχεδιάζει έως τα τέλη του τρέχοντος έτους να σταματήσει πλήρως όλες τις εισαγωγές αποβλήτων, επικαλούμενη περιβαλλοντικές ανησυχίες. Τότε ορισμένες εταιρείες ανακύκλωσης στην γηραιά ήπειρο θέλησαν να επιδείξουν γενναιότητα, χαρακτηρίζοντας την κινεζική απόφαση «μήνυμα αφύπνισης» και «τεράστια ευκαιρία» για αλλαγές προς το καλύτερο στον κλάδο.

 

Η πραγματικότητα όμως αποδείχθηκε πολύ πιο σκληρή καθώς η Ε.Ε. έχει ένα τεράστιο πρόβλημα απορριμμάτων. Η βασική αιτία είναι ότι το το 60% του πλαστικού και το 13% του χαρτιού, που συγκεντρώνεται στην Ευρώπη για ανακύκλωση, στελνόταν στην Κίνα, γεγονός που εξηγεί την σγμερινή κατάρρευση των τιμών και το οξύτατο πρόβλημα βιωσιμότητας των εταιρειών του κλάδου.

 

«Η απουσία τελικών αγορών για οκτώ εκατομμύρια τόνους ανακυκλωμένου χαρτιού τα τελευταία δύο χρόνια οδήγησε σε απότομη πτώση των τιμών του ανακυκλωμένων χαρτιού των οποίων η τιμή αγοράς ήταν κατά 300% χαμηλότερη τον Ιούνιο του 2019 από ό,τι τον Ιούνιο του 2017», δήλωσε η EuRIC. «Ο τομέας της ανακύκλωσης χαρτιού βρίσκεται σε κατάσταση κρίσης», προειδοποιεί, προσθέτοντας ότι ένας αυξανόμενος αριθμός εταιρειών που ασχολούνται με τη συλλογή και ανάκτηση χαρτιού έπρεπε να κλείσουν ως αποτέλεσμα – μια κατάσταση που «έρχεται σε αντίθεση με τον στόχο της μετάβασης προς μια πιο κυκλική οικονομία».

 

«Η βιομηχανία ανακύκλωσης της Ευρώπης δεν μπορεί πλέον να αντέξει τέτοιες συνθήκες αγοράς για τρίτη συνεχόμενη χρονιά», καταλήγει η EuRIC, ζητώντας από τους φορείς χάραξης πολιτικής να αναλάβουν δράση «επειγόντως».


protoselida

Media

Αλλάζουν τα τηλεοπτικά σήματα από 30 Σεπτεμβρίου

Αλλάζουν τα τηλεοπτικά σήματα από 30 Σεπτεμβρίου

Αλλαγές θα υπάρξουν στα σήματα καταλληλότητας των τηλεοπτικών προγραμμάτων από τις 30 Σεπτεμβρίου, αφού τα...

Secret Money

OI «NEOI» TOY IAΣΩ

OI «NEOI» TOY IAΣΩ

Mπορεί ο Γ. Σταματίου να διατηρήθηκε στη θέση του επικεφαλής του Iασώ, αλλά στο νέο...

Τεχνολογία

Εφαρμογές γνωστοποιούν στο Facebook την σεξουαλική ζωή χρηστών

Εφαρμογές γνωστοποιούν στο Facebook την σεξουαλική ζωή χρηστών

Ορισμένες εφαρμογές που καταγράφουν την περίοδο των γυναικών κατηγορούνται ότι μοιράστηκαν ευαίσθητες πληροφορίες σχετικά...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.