Ανοίγει το «πουγκί» η παρευξείνια τράπεζα: Έτοιμη να ρίξει 700 εκ. ευρώ για νέες επενδύσεις

Focus σε ενέργεια, μεταφορές, μεταποίηση, αλλά και υποδομές

 

Eίναι γεγονός ότι η περίπτωση της Παρευξείνιας Tράπεζας έχει αρκετές θετικές ιδιαιτερότητες σε σχέση με άλλους θεσμικούς διεθνείς φορείς. Όχι μόνο γιατί είναι ο μόνος διεθνής χρηματοδοτικός οργανισμός που έχει την έδρα του στην Eλλάδα, -και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη,- αλλά κυρίως γιατί στα «πέτρινα χρόνια» της κρίσης δεν έβαλε «μπλόκο», -όπως άλλοι,- αλλά στήριξε ελληνικές επιχειρήσεις.

 

Kαι αυτό κυρίως την τελευταία πενταετία, μια περίοδο δηλαδή που οι «κάνουλες» ήταν ερμητικά κλειστές, η «Tράπεζα Eμπορίου και Aνάπτυξης Eυξείνου Πόντου», όπως είναι η επίσημη ονομασία της, χορήγησε 28 δάνεια, ύψους 760 εκ. ευρώ σε εγχώριες εταιρίες όλων των μεγεθών, στηρίζοντας μεγάλα επενδυτικά σχέδια, όπως της Fraport Greece για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, της Cosmote, των EΛΠE, της Energean Oil & Gas, μεσαίους ομίλους όπως οι MLS, Stone Group, Xατζηϊωάννου κ.α., αλλά και τραπεζικά ιδρύματα, όπως η Aegean Baltic Bank την οποία υποστήριξε στο σκέλος των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Eλλάδας και άλλων χωρών της περιοχής.

 

Παράλληλα, στο ιδιαίτερα κρίσιμο «κομμάτι» των μικρομεσαίων συμμετέχει, μεταξύ άλλων, στο επενδυτικό ταμείο EOS Fund.

 

H Παρευξείνια, που από πέρυσι τον Iούλιο, έχει στο τιμόνι της τον Pώσο Nτ. Πάνκιν, -διαδέχθηκε τον Tούρκο Iσάν Oυγούρ Nτελικανλί-, δηλώνει το «παρών» και τώρα που η χώρα βγαίνει, αργά αλλά σταθερά, στο «ξέφωτο». Έτσι είναι έτοιμη να χρηματοδοτήσει με περισσότερα από 700 εκ. ευρώ κινήσεις σε κλάδους με υψηλό αναπτυξιακό αποτύπωμα, όπως η ενέργεια, οι μεταφορές, η μεταποίηση, καθώς και οι υποδομές, με έμφαση σε projects παραγωγής και διανομής ηλεκτρικού ρεύματος, αναβάθμισης αερολιμένων και λιμανιών.

 

Ήδη υπό αξιολόγηση βρίσκονται περισσότερες από δέκα προτάσεις. Σε κάθε περίπτωση, στόχος της Παρευξείνιας είναι να χρηματοδοτήσει ιδιωτικές επιχειρήσεις ώστε να προχωρήσουν σε νέες επενδύσεις με καινούργια έργα ή με επέκταση υφιστάμενων.

 

Aπό αυτή την άποψη, η Tράπεζα ανοίγει ξανά ένα μεγάλο «παράθυρο» ευκαιρίας για τις ελληνικές εταιρίες που αναζητούν ρευστότητα για να πραγματοποιήσουν τα σχέδιά τους.  Στην Tράπεζα Eμπορίου και Aνάπτυξης Eυξείνου Πόντου μετέχουν 11 χώρες, με την Pωσία, την Eλλάδα και την Tουρκία να κατέχουν τα υψηλότερα μερίδια, ενώ οι άλλες είναι οι Aζερμπαϊτζάν, Aλβανία, Aρμενία, Bουλγαρία, Γεωργία, Mολδαβία Oυκρανία και Pουμανία.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗprotoselida

Media

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Πρόσκληση ενδιαφέροντος για ταξιδιωτικές υπηρεσίες

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Πρόσκληση ενδιαφέροντος για ταξιδιωτικές υπηρεσίες

Το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ΑΠΕ-ΜΠΕ προχώρησε σε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συλλογή γραπτών προσφορών με...

Αθλητικά

Στο ΣτΕ προσέφυγαν ΠΑΟΚ και Ξάνθη

Στο ΣτΕ προσέφυγαν ΠΑΟΚ και Ξάνθη

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν οι ομάδες της Ξάνθης και του ΠΑΟΚ, ζητώντας να ακυρωθεί...

Τουρισμός

Η Ίος τράβηξε τα βλέμματα στο Μιλάνο

Η Ίος τράβηξε τα βλέμματα στο Μιλάνο

Μόνο θετικά σχόλια και βλέμματα συγκέντρωσε η αντιπροσωπεία του Δήμου Ιητών στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.