Deal News Online

undefined

Σαββάκης (ΣΒΕ): O βιομηχανικός κλάδος πέρασε μια τεράστια περίοδο κάθαρσης

Στην περίοδο των capital controls αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), Αθανάσιος Σαββάκης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ- ΜΠΕ, "Πρακτορείο 104,9 FM", ενώ τόνισε πως ο βιομηχανικός κλάδος πέρασε "και μια τεράστια περίοδο κάθαρσης".

 

Συγκεκριμένα ο κ. Σαββάκης δήλωσε "Περάσαμε μια περίοδο εξαιρετικά δύσκολη, ειδικά η περίοδος των capital controls μόνο με στίβο μάχης μπορεί να προσομοιάσει" τόνισε ο κ.Σαββάκης και επισήμανε πως ο κλάδος κατά την παρελθούσα περίοδο επέδειξε μεγάλη αντοχή.

 

Όπως δε χαρακτηριστικά σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΒΕ, "το γεγονός ότι μετά από εννέα χρόνια κρίσης και σχεδόν τέσσερα χρόνια capital controls υπάρχει ακόμη εγχώρια, ελληνική παραγωγή, βιομηχανία, μεταποίηση, η οποία παράγει και καινοτομεί είναι πολύ σημαντικό και δείχνει την ποιότητα του ελληνικού επιχειρείν, των ελληνικών επιχειρήσεων και των επιχειρηματιών".

 

Κατά τον κ. Σαββάκη, ο βιομηχανικός κλάδος πέρασε "και μια τεράστια περίοδο κάθαρσης", κατά την οποία πολλές επιχειρήσεις, "κάποιες δικαίως και κάποιες λόγω της κατάστασης", βρέθηκαν εκτός αγοράς, διαδικασία που είχε συνέπειες: "Όλη αυτή η περίοδος, πέρα των δυσκολιών, μάλλον μας έκανε και σοφότερους, αντιληφθήκαμε με μεγαλύτερη καθαρότητα ποιες είναι οι απαραίτητες ενέργειες και σχεδιασμοί που πρέπει να γίνουν, πώς μπορείς να προσεγγίσεις την ανάπτυξη πιο ουσιαστικά" εξήγησε ο κ.Σαββάκης, σημειώνοντας πως όλα τα παραπάνω δεδομένα μεταφέρθηκαν στον Έλληνα πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνάντησης των εκπροσώπων των θεσμικών φορέων με την κυβέρνηση προ της 84ης ΔΕΘ.

 

"Ήταν μια εξαιρετικά εποικοδομητική συνάντηση. Ο πρωθυπουργός και το κυβερνητικό επιτελείο ήταν ενήμεροι για πολλά από τα θέματα που μας απασχολούν. Εμείς από την πλευρά μας, ως ΣΒΕ, μεταφέραμε όλα τα ζητήματα που απασχολούν και τις προκλήσεις που βλέπει αυτή τη στιγμή η μεταποίηση και η βιομηχανία και πιο συγκεκριμένα η περιφερειακή βιομηχανία, η οποία αντιμετωπίζει ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα, λόγω απόστασης από τα κέντρα αποφάσεων" τόνισε ο κ. Σαββάκης.

 

Συζήτηση σε θετικό κλίμα με την "ψυχολογία της οικονομίας της αγοράς να έχει βελτιωθεί"

 

"Θέσαμε με μεγάλη ανάλυση πολλά από τα ζητήματα. Το γεγονός ότι συμμετείχαν στην κουβέντα και οι υπόλοιποι κοινωνικοί εταίροι, άρα όλοι οι οικονομικοί κλάδοι της χώρας, και από την μεριά των εργοδοτών, αλλά και από την μεριά των εργαζομένων, έκανε αυτήν την κουβέντα ακόμη πιο σημαντική. Τα θέματα αυτά δεν αρκεί να τα συζητάς μονόπλευρα, πρέπει να βάζεις στη συζήτηση και την οπτική των υπολοίπων μεριών" ανέφερε κι έκανε λόγο για βελτιωμένο κλίμα στην αγορά. "Συμμεριστήκαμε όλοι την τοποθέτηση ότι το κλίμα αλλάζει, φαίνεται ξεκάθαρα πλέον ότι η ψυχολογία της οικονομίας της αγοράς έχει βελτιωθεί. Οι ξένοι οικονομικοί παράγοντες βλέπουν την Ελλάδα πια με άλλο μάτι. Θεωρώ ότι υπάρχει μεγάλη όρεξη για επενδύσεις στην χώρα, το οποίο είναι στο πλατύσκαλό μας και περιμένει να τοποθετηθεί" τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος που μετέφερε τα αιτήματα του ΣΒΕ προκειμένου να ενισχυθεί η βιομηχανική δραστηριότητα στη χώρα.

 

Οφείλουμε να μην παράγουμε "τυφλά"

 

"Αυτό που θέλουμε είναι η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος: φορολογία, εργασιακά, αδειοδοτήσεις, δικαιοσύνη. Έχουν γίνει πολλά, μένουν πολλά περισσότερα να γίνουν. Αυτό είναι ένα κομμάτι στο οποίο συνολικά πρέπει να δουλέψει η Πολιτεία" πρόσθεσε ο κ.Σαββάκης, που δίνοντας το στίγμα των όσων μετέφερε η διοίκηση του ΣΒΕ στις συζητήσεις μίλησε για έμφαση στην παραγωγή. "Απαιτείται να έχουμε παραγωγικές επενδύσεις. Άρα παραγωγή, μεταποίηση. Σίγουρα δεν μπορούμε να γίνουμε Silicon Valley και από τη μία στιγμή στην άλλη να φτιάχνουμε smartphones ή ψηφιακά συστήματα. Η χώρα μας όμως έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα έναντι άλλων χωρών, τα οποία οφείλουμε να εκμεταλλευτούμε. Ο πρωτογενής τομέας και η διασύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τη μεταποίηση είναι το νούμερο ένα συγκριτικό πλεονέκτημα, όπως και τα γεωργικά προϊόντα όπως ελιές και ροδάκινα, φρούτα και λαχανικά, τα οποία παράγουμε, μεταποιούμε και έχουν πολύ καλή φήμη στο εξωτερικό. Οφείλουμε όμως να μην τα παράγουμε τυφλά και να αναγνωρίζουμε τις νέες τάσεις στη συσκευασία, τις απαιτήσεις της αγοράς, των λιανεμπόρων, ώστε να κατακρατούμε το 100% της προστιθέμενης αξίας εδώ" εξήγησε ο κ.Σαββάκης που έτσι περιέγραψε τις νέες στρατηγικές που προτάσει και προτείνει ο ΣΒΕ.

 

Να πάρει "ζωή" η δυναμικότητα που χειμάζει

 

Ο κ.Σαββάκης αναφέρθηκε τέλος και στην υλικοτεχνική υποδομή, που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, η οποία όπως είπε "είναι τεράστια", με "σχολάζουσα δυναμικότητα από εργοστάσια που έχουν κλείσει", όπως και στο επιστημονικό δυναμικό της Ελλάδας, "αλλά και συγκεκριμένα της Θεσσαλονίκης, που είναι τεράστιο".

 

"Οι μηχανικοί μας έχουν εξαιρετική απόδοση όπου κι αν βρεθούν στο εξωτερικό, όλα αυτά στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδιασμού, οποίος θα προωθεί και την καινοτομία, μπορούμε να τα εκμεταλλευτούμε απόλυτα για την ανάπτυξη" κατέληξε ο κ.Σαββάκης και συμπλήρωσε: "μια γενικότερη συναίνεση σε ό,τι αφορά τα αιτήματα και τις προτεραιότητες των κοινωνικών εταίρων", κατά τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Συναίνεση "που σημαίνει ότι συνολικά αυτοί που συνεισφέρουν στη δημιουργία ΑΕΠ έχουν πάρει απόφαση ότι πρέπει να βάλουμε στην άκρη τις διαφορές μας και να πάμε μπροστά" όπως χαρακτηριστικά σημείωσε.


Media

Γερμανικά ΜΜΕ: Τουρκικός δάκτυλος στο Ναγκόρνο- Καραμπάχ;

Γερμανικά ΜΜΕ: Τουρκικός δάκτυλος στο Ναγκόρνο- Καραμπάχ;

Το νέο μέτωπο που ανοίγει η Τουρκία στον Καύκασο προκαλεί εκτενή σχόλια στον γερμανικό τύπο....

Secret Money

TO YΠEPTAMEIO KAI H «ΣEΛIΔA»

TO YΠEPTAMEIO KAI H «ΣEΛIΔA»

«H σελίδα μας είναι υπό κατασκευή. Σύντομα κοντά σας». Aυτό το μήνυμα έβλεπαν όσοι προσπαθούν...

Αθλητικά

Σουάρες: Μεταγραφή στην Ατλέτικο για 6 εκατ.

Σουάρες: Μεταγραφή στην Ατλέτικο για 6 εκατ.

Η Ατλέτικο Μαδρίτης ανακοίνωσε την μεταγραφή του σταρ της Μπαρτσελόνα Λουίς Σουάρεζ αργά την Τετάρτη, επιβεβαιώνοντας ότι ο Ουρουγουανός επιθετικός πρόκειται...

Τεχνολογία

«Delete» σε Pirate Bay, Gamato και εκατοντάδες ακόμη ιστοσελίδες

«Delete» σε Pirate Bay, Gamato και εκατοντάδες ακόμη…

Η Επιτροπή για τη Γνωστοποίηση Διαδικτυακής Προσβολής Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων (ΕΔΠΠΙ) αποφάσισε...

Περιβάλλον

Η βορειότερη διαμαρτυρία για το κλίμα

Η βορειότερη διαμαρτυρία για το κλίμα

Στεκούμενη σε ένα κομμάτι πάγου στη μέση του Αρκτικού Ωκεανού, η 18χρονη Βρετανίδα Mya-Rose Craig πραγματοποίησε την πιο βόρεια κλιματική διαμαρτυρία στον...

Τουρισμός

ECTAA: Webinar για τον ελληνικό τουρισμό «του Αύριο»

ECTAA: Webinar για τον ελληνικό τουρισμό «του Αύριο»

Οι προοπτικές της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας στην μετα-Covid "νέα κανονικότητα" συζητήθηκαν σε webinar πουδιοργανώθηκε από...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.