Σταϊκούρας: Προχωράμε βήμα-βήμα στην επίτευξη των στόχων μας Προτεινόμενο

Στο σχέδιο της κυβέρνησης για την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων μίλησε σε συνέντευξή του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη για την ΔΕΘ.

 

Όπως δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών, η κυβέρνηση διαμορφώνει, μεθοδικά και τεκμηριωμένα, τις αναγκαίες και ικανές συνθήκες για τη δημιουργία αναγκαίου δημοσιονομικού χώρου, το ταχύτερο δυνατόν. Φαίνεται ότι δημιουργείται ευρύτερα μία θετική δυναμική προς την επιθυμητή κατεύθυνση. Προχωράμε βήμα-βήμα στην επίτευξη των στόχων μας».

 

Σημειώνεται ότι όπως έχει δηλώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης η κυβέρνηση πρώτα θα πείσει για την αξιοπιστία της στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων και ύστερα θα θέσει το θέμα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, εκτιμώντας ότι τυχόν πρόωρη ανακίνηση του θέματος θα συναντήσει την άρνηση των δανειστών.

 

Σε συνέντευξή του στο capital.gr ο κ. Σταϊκούρας εξηγεί τα επιχειρήματα της ελληνικής κυβέρνησης έναντι των δανειστών, σημειώνοντας οτι η μεγάλη μείωση του περιθωρίου πιστωτικού κινδύνου της χώρας «καθιστά ανεπίκαιρη τη μεθοδολογία προσδιορισμού του πρωτογενούς πλεονάσματος» και εκτιμά ότι προκύπτει «και η δυνατότητα περιορισμού του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων με δομημένο, μόνιμο και όχι συγκυριακό τρόπο».

 

Μάλιστα, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο και για άμεσες πρώτες παρεμβάσεις μέσα από την προσμέτρηση των εσόδων από κέρδη ομολόγων ή από άλλες πηγές ακόμη και φέτος, στο πλαίσιο της 4ης αξιολόγησης. Όπως αναφέρει σχετικά «φαίνεται ότι δημιουργείται ευρύτερα μία θετική δυναμική προς την επιθυμητή κατεύθυνση».

 

Ο υπουργός Οικονομικών θεωρεί δεδομένο ότι δεν θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό για το 2019 αλλά προσθέτει ότι δεν υπάρχει πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος για νέες παροχές. Κάνει σαφές πως «οι παρεμβάσεις μας στο φορολογικό πρέπει να είναι προσεκτικές, καλά μελετημένες, ορθολογικές και κοινωνικά δίκαιες».

 

Για το 2020 θεωρεί δεδομένες μόνο τη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις από το 28% στο 24% για τα εισοδήματα του 2019 και τη μείωση στο φόρο μερισμάτων από το 10% στο 5%.

 

Όσο για την μείωση του κατώτατου συντελεστή η άλλων φοροελαφρύνσεων ο κ. Σταϊκούρας λέει:

 

«Επιπλέον ρυθμίσεις για το 2020 μόνο ο Πρωθυπουργός μπορεί να ανακοινώσει.»


protoselida

World Business

Rosatom: Ξεκινά στα τέλη του 2019 η κατασκευή του δεύτερου πυρηνικού αντιδραστήρα της Τουρκίας

Rosatom: Ξεκινά στα τέλη του 2019 η κατασκευή…

Το «πρώτο μπετόν» σχεδιάζει να ρίξει στα στα θεμέλια των εγκαταστάσεων του δεύτερου πυρηνικού αντιδραστήρα...

Media

Reuters: Ίσως πάρει μήνες η επιστροφή της Aramco σε φυσιολογικούς ρυθμούς

Reuters: Ίσως πάρει μήνες η επιστροφή της Aramco…

Η πλήρης επιστροφή της Saudi Aramco στους φυσιολογικούς όγκους παραγωγής πετρελαίου, "ίσως πάρει μήνες", ...

Secret Money

OI «NEOI» TOY IAΣΩ

OI «NEOI» TOY IAΣΩ

Mπορεί ο Γ. Σταματίου να διατηρήθηκε στη θέση του επικεφαλής του Iασώ, αλλά στο νέο...

Τεχνολογία

Εφαρμογές γνωστοποιούν στο Facebook την σεξουαλική ζωή χρηστών

Εφαρμογές γνωστοποιούν στο Facebook την σεξουαλική ζωή χρηστών

Ορισμένες εφαρμογές που καταγράφουν την περίοδο των γυναικών κατηγορούνται ότι μοιράστηκαν ευαίσθητες πληροφορίες σχετικά...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.