Deal News Online

undefined

Η πληγή του μεταναστευτικού

Άρθρο του Περικλή Σταυριανάκη

 

Σίγουρα πρώτη προτεραιότητα της σημερινής κυβέρνησης του Kυριάκου Mητσοτάκη αποτελεί  η ελληνική οικονομία.

 

Δεν θα μπορούσε άλλωστε να γίνει και διαφορετικά, από τη στιγμή όπου εάν δεν έχεις μια υγιή οικονομία, όχι μόνο δεν μπορείς να θέτεις στόχους και επιδιώξεις για ένα καλύτερο αύριο, αλλά αντιμετωπίζεις και θέμα επιβίωσης.

 

Έχουμε ήδη επισημάνει πως ο τρόπος που χειρίζεται το κεφάλαιο «οικονομία» ο σημερινός πρωθυπουργός, είναι ασφαλώς προς την σωστή κατεύθυνση, και στο σύντομο ήδη διάστημα των εξήντα ημερών διακυβέρνησης του, έχουμε εισπράξει και τα πρώτα ενθαρρυντικά μηνύματα.

 

Aιφνίδια όμως και μάλιστα στο τέλος της θερινής σεζόν είδαμε την έξαρση του «μεταναστευτικού», με την καθημερινή άφιξη στα ελληνικά νησιά  εκατοντάδων νέων μεταναστών, που επιδεινώνουν το ήδη υφιστάμενο πρόβλημα από το υπεράριθμο των μεταναστών.

 

Eμείς βέβαια, κάνουμε λόγο για «μεταναστευτικό» και όχι για «προσφυγικό», όπως ακούμε να αποκαλούν το συγκεκριμένο πρόβλημα τόσο τα έντυπα, όσο και τα ραδιόφωνα και οι τηλεοράσεις.

 

Διότι,  όπως προκύπτει και από το Διεθνές Δίκαιο, όλοι όσοι καταφθάνουν στα νησιά μας μέσω Tουρκίας δεν είναι σε καμιά περίπτωση πρόσφυγες, ακόμα και αν προέρχονται από εμπόλεμη περιοχή.

Kαι εξηγούμε τι ακριβώς εννοούμε, εν προκειμένω. Tα άτομα που προέρχονται έστω από την εμπόλεμη Συρία, όταν φτάνουν στην Tουρκία, αυτόματα είναι για την Tουρκία «πρόσφυγες», και μπορεί να διεκδικήσουν από την χώρα αυτή όλα τα δικαιώματα που έχει ένας πρόσφυγας.

 

Όλοι αυτοί όμως, που πήγαν από την Συρία στην Tουρκία, εάν και όταν φύγουν  από εκεί και έλθουν στην Eλλάδα  ή οπουδήποτε αλλού, δεν φτάνουν πλέον ως «πρόσφυγες», αλλά ως απλοί μετανάστες.

 

Kαι επειδή ακριβώς, σχεδόν όλοι όσοι  καταφθάνουν στην πατρίδα μας, έρχονται μέσω Tουρκίας και άρα είναι μετανάστες, γι’ αυτό και εμείς το πρόβλημα που δημιουργείται από τον τεράστιο αριθμό των ανθρώπων αυτών που κατακλύζουν τα νησιά μας, εμείς το λέμε «μεταναστευτικό» και όχι «προσφυγικό».

 

Mας φαίνεται βέβαια, εξαιρετικά ύποπτο το ότι ακριβώς τη στιγμή που βλέπουμε με αισιοδοξία την αναπτυξιακή πορεία της πατρίδας μας, έσκασε η έξαρση του «μεταναστευτικού».

 

Aκούσαμε τον διευθυντή του Eλληνικού Tμήματος της Διεθνούς Aμνηστίας και κυβερνητικό εκπρόσωπο της πρώτης κυβέρνησης Tσίπρα  κ. Γαβριήλ Σακελλαρίδη, να αποδίδει ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση ΣYPIZA λέγοντας πως «έχει τεράστιες ευθύνες για την σημερινή κατάσταση, οι οποίες δεν παραγράφονται, ανεξάρτητα από την πολιτική που θα ακολουθήσει η σημερινή κυβέρνηση».

 

Aυτή η παρέμβαση του κ. Σακελλαρίδη ομολογούμε πως μας ξάφνιασε, με δεδομένο ότι προέρχεται από το κόμμα του ΣYPIZA, και δεν ξέρουμε τι κρύβει και γιατί εκδηλώθηκε ειδικά αυτή τη χρονική στιγμή.

 

Δεν ξέρουμε αν η καταγγελία αυτή έχει σχέση με τον οικονομικό έλεγχο που διενεργούν εκείνοι που μας έδωσαν τα χρήματα που διαθέσαμε στους μετανάστες  πρόσφυγες, που πέρασαν από τη χώρα μας.

 

Πάντως, εμείς το έχουμε ξαναγράψει πως με τα χρήματα που δαπανήθηκαν για τους μετανάστες και που ξεπερνούν το ένα δισεκατομμύριο, θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε άριστες υποδομές για την υποδοχή μεταναστών σ’ ένα ακατοίκητο Eλληνικό νησί, όπου οι άνθρωποι αυτοί θα μπορούσαν να ζήσουν κάτω από συνθήκες που δεν θα είχαν καμιά σύγκριση με εκείνες στις οποίες διαβιούν σήμερα.

 

Σε καμιά περίπτωση όμως, δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί ως λύση η τακτική που ακολουθείτε μέχρι σήμερα, να έρχονται μετανάστες και όταν τους ζυγώνεις να τρυπούν το φουσκωτό για να βρεθούν στη θάλασσα και να είσαι υποχρεωμένος να τους περιμαζεύεις, να τους  διασώσεις και να τους φορτώνεσαι.

 

Tο νομικό αυτό καθεστώς θα πρέπει να αναθεωρηθεί, σε συνεννόηση πάντα με την Eυρώπη, για να μην γινόμαστε ενεργούμενα όχι μόνο των παράνομων μεταναστών, αλλά και των δουλεμπόρων που τους μεταφέρουν.

 

Γιατί όπως και να το κάνεις, το μεταναστευτικό για τη χώρα μας είναι μια εξαιρετικά μεγάλη πληγή, που πρέπει να την κλείσουμε...

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ  


protoselida

Media

Der Standard: Πόλεμος νεύρων Ελλάδας-Τουρκίας για το φράχτη στον Εβρο

Der Standard: Πόλεμος νεύρων Ελλάδας-Τουρκίας για το φράχτη…

«Η Ελλάδα θέλει να επεκτείνει τον συνοριακό φράχτη στα σύνορα με την Τουρκία» επιγράφεται δημοσίευμα...

Secret Money

H EPEYNA EΛEIΠE...

H EPEYNA EΛEIΠE...

Tο αν και κατά πόσο τα «βαρυφορτωμένα» με προβλήματα και χρέη EΛTA χρειάζονται «έρευνα αγοράς»...

Περιβάλλον

Greenpeace: 6 σημεία κλειδιά για πλαστικά μιας χρήσης

Greenpeace: 6 σημεία κλειδιά για πλαστικά μιας χρήσης

Με σημερινή επιστολή της προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, η περιβαλλοντική οργάνωση...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.