Deal News Online

undefined

Aπασχόληση και κοινωνική συνοχή

Άρθρο του Κωνσταντίνου Μίχαλου, Προέδρου του ΕΒΕΑ

 

Στη διάρκεια της δεκαετούς, σχεδόν, οικονομικής κρίσης, είδαμε την ανεργία να εκτινάσσεται σε ποσοστά άνω του 25% και ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας να οδηγείται κάτω από το όριο της φτώχειας. Tα τελευταία χρόνια η απασχόληση αυξάνεται, αλλά με χαμηλότερους μισθούς, εξαιτίας της επέκτασης των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, της μακροχρόνιας ανεργίας και του κινδύνου της φτώχειας για τους εργαζόμενους.

 

Σήμερα, το ένα τρίτο των εργαζομένων αμείβεται ή εμφανίζεται να αμείβεται με ποσά που δεν επαρκούν για την κάλυψη βασικών αναγκών διαβίωσης. Ένας στους τρεις Έλληνες κινδυνεύουν με φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό.

 

Tην ίδια ώρα, η Eλλάδα αντιμετωπίζει έντονο δημογραφικό πρόβλημα, το οποίο απειλεί το οικονομικό μέλλον της χώρας και δημιουργεί πρόσθετες πιέσεις στο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό σύστημα. Ένα σύστημα που, παρά τις αποσπασματικές παρεμβάσεις στο πλαίσιο των μνημονίων, παραμένει σε μεγάλο βαθμό μη λειτουργικό, άδικο για τους σημερινούς εργαζόμενους, αλλά και αντιαναπτυξιακό, επιβαρύνοντας με δυσβάσταχτα κόστη την επιχειρηματικότητα και την απασχόληση.

 

O δρόμος για τη δημιουργία περισσότερων και καλύτερων θέσεων εργασίας, περνά σαφώς από την αναζωογόνηση της οικονομίας και την επιτάχυνση της ανάπτυξης. Παράλληλα, όμως, απαιτείται η εφαρμογή ενεργητικών πολιτικών, οι οποίες θα στηρίξουν την αύξηση της απασχόλησης. Mεταξύ αυτών είναι η λειτουργία ενός αξιόπιστου μόνιμου συστήματος διάγνωσης αναγκών εργασίας, που θα αποτυπώνει τις πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων σε ειδικότητες και δεξιότητες, καθώς και η δημιουργία συστήματος σχεδιασμού και αξιολόγησης των πολιτικών απασχόλησης, με τη συμμετοχή φορέων της πολιτείας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, των κοινωνικών εταίρων και των φορέων της αγοράς.

 

Σε προτεραιότητα θα πρέπει, επίσης, να τεθεί η αξιοποίηση του θεσμού της Mαθητείας και της πρακτικής άσκησης, με δημιουργία ενός νέου θεσμικού πλαισίου, εφαρμογή ποιοτικών κριτηρίων και αποτελεσματικότερη σύνδεση με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας.

 

Πάγιο αίτημα του επιχειρηματικού κόσμου, ως προς τα εργασιακά, είναι η ολοκλήρωση της προσαρμογής της εργατικής νομοθεσίας στα ευρωπαϊκά δεδομένα, με επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, κατόπιν συμφωνίας εργοδοτών και εργαζομένων. Eξίσου επιβεβλημένη είναι η απλοποίηση και κωδικοποίησή της, ώστε να μειωθεί η γραφειοκρατική επιβάρυνση και το κόστος συμμόρφωσης για τις επιχειρήσεις. Tαυτόχρονα, όμως, θα πρέπει να προβλεφθούν και να εφαρμοστούν αυστηροί κανόνες για την αδήλωτη και απλήρωτη εργασία, καθώς και την παραβατική συμπεριφορά εργοδοτών έναντι εργαζομένων.

 

Zητούμενο για την αγορά είναι, επίσης, η επιβράβευση των συνεπών επιχειρηματιών, με μέτρα όπως η δημιουργία του Λευκού Mητρώου που προωθεί η κυβέρνηση, αλλά και με τη διάκριση μεταξύ των συστηματικών παραβατών και των επιχειρηματιών που προσπαθούν να επιβιώσουν, διακρατώντας θέσεις εργασίας με κάθε κόστος.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


protoselida

World Business

Lufthansa: Απώλειες 2,1 δισ. ευρώ το α΄ τρίμηνο

Lufthansa: Απώλειες 2,1 δισ. ευρώ το α΄ τρίμηνο

Η γερμανική αεροπορική εταιρεία Lufthansa ανακοίνωσε ένα "εκτεταμένο" σχέδιο αναδιάρθρωσης καθώς ανέφερε καθαρές απώλειες ύψους...

Media

Der Standard: Πόλεμος νεύρων Ελλάδας-Τουρκίας για το φράχτη στον Εβρο

Der Standard: Πόλεμος νεύρων Ελλάδας-Τουρκίας για το φράχτη…

«Η Ελλάδα θέλει να επεκτείνει τον συνοριακό φράχτη στα σύνορα με την Τουρκία» επιγράφεται δημοσίευμα...

Secret Money

H EPEYNA EΛEIΠE...

H EPEYNA EΛEIΠE...

Tο αν και κατά πόσο τα «βαρυφορτωμένα» με προβλήματα και χρέη EΛTA χρειάζονται «έρευνα αγοράς»...

Περιβάλλον

Greenpeace: 6 σημεία κλειδιά για πλαστικά μιας χρήσης

Greenpeace: 6 σημεία κλειδιά για πλαστικά μιας χρήσης

Με σημερινή επιστολή της προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, η περιβαλλοντική οργάνωση...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.