Deal News Online

undefined

Γιατί η στερλίνα είναι σε «Twilight Zone»

Οι δραματικές εξελίξεις με το Brexit ωθούν τη λίρα σε μια κατάσταση lose-  lose

 

Tο πρωινό της Τετάρτης και ενώ Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωνε ότι θα είναι «άθλος» εάν επιτευχθεί συμφωνία για το Brexit μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, η στερλίνα έκανε ένα μίνι «ράλι». Περίπου στις 12 ώρα Λονδίνου, η βρετανική λίρα κέρδιζε 1%, φτάνοντας τα 1,22 δολάρια, μετά την πτώση της σε χαμηλό δεκαμήνου, μια μέρα πριν, στα 1,1958.

 

Γιατί είχε συμβεί αυτό; Ήταν μια αντίδραση στην απόφαση της Βουλής των Κοινοτήτων να εγκρίνουν πρωτοβουλία με σκοπό την αναβολή του Brexit, που προβλέπεται να γίνει την 31η Οκτωβρίου. Έτσι, εμπόδισαν τον Boris Johnson να αποτρέψει σήμερα την υπερψήφιση νόμου που απαγορεύει έξοδο από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.

 

Της οδυνηρής ήττας του Johnson ακολούθησε και νέα, χθες, καθώς δεν πέρασε από το βρετανικό κοινοβούλιο ούτε η πρόταση του Βρετανού πρωθυπουργού για εκλογές στις 15 Οκτωβρίου, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για παράταση του Brexit.

 

Με το σχέδιο του Johnson «do or die» να είναι πλέον εν κινδύνω, οι αναλυτές ισοτιμίας των νομισμάτων, βλέπουν... μπερδεμένα μηνύματα. «Καλωσήρθατε στη Twilight Zone», σχολιάζει στο CNBC o Stephen Gallo, επικεφαλής αναλυτής της BMO Capital Markets. Ο ίδιος λέει πως η ανάκαμψη της στερλίνας στη σκιά της ήττας του Johnson και το γεγονός ότι οι βουλευτές αντιτίθεται σε ένα no-deal Brexit, καθώς και ότι μπλοκάρουν τις πρόωρες εκλογές, μας δείχνει ότι υπάρχει «μεταβλητότητα στη μεταβλητότητα». Και ότι «η ειρωνεία όλων αυτών είναι πως, όσο χειρότερη είναι η θέση στην οποία βάζουν οι βουλευτές του BRemain τη χώρα σε μια vis-ΰ-vis στάση σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση για το Brexit τόσο κάνει ράλυ η στερλίνα. Καλώς ήρθατε στη Ζώνη του Λυκόφωτος».

 

Ο Gallo λέει ότι η GBP παραμένει παγιδευμένη σε ένα «lose-lose» σενάριο ώσπου να παρουσιαστούν οριστικά τα αποτελέσματα του Brexit (σε ό,τι αφορά τη μορφή του) ή μιας διαδικασίας εκλογών. Οι αναλυτές της BMO θεωρούν ότι το βρετανικό νόμισμα είναι «στριμωγμένο» ανάμεσα στις επιπτώσεις του συνδυασμού της παγκόσμιας επιβράδυνσης της ανάπτυξης, αλλά και αυτής της Ευρωζώνης, καθώς και τις πολλές... μεταπτώσεις που εχουν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit, καθώς και η πολιτική κατάσταση στο εσωτερικό του Ηνωμένου Βασιλείου.

 

Ο επικεφαλής αναλυτής της Societe Generale, Kit Juckes, λέει ότι η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας θα καταλήξει σε μείωση των επιτοκίων. «Σε νομισματικούς όρους, η στερλίνα κινείται πολύ κοντά σε ένα νέο χαμηλό όλων των εποχών. Σχεδόν έχει φτάσει τα χαμηλά του 1992 και του 2008 και δε φαίνεται να βγαίνει από αυτό το σπιράλ προς το παρόν», εξηγεί. «Θεωρώ ότι αν πάρεις το no-deal από το τραπέζι οριστικά και πεις ότι είτε θα έχουμε deal, είτε δεν θα φύγουμε από την ΕΕ και πάλι θα έχεις μεγαλύτερη άνοδο για τη στερίνα από πτώση και η αγορά θα ζυγίζει και πάλι κακά νέα έναντι καλών».

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


protoselida

World Business

Διακόπτεται η παραγωγή της μπύρας Corona

Διακόπτεται η παραγωγή της μπύρας Corona

Θα διακόψει προσωρινά την παραγωγή της μπύρας Corona ο μεξικανικός όμιλος Grupo Modelo ύστερα από...

Media

Economist: Οι αριθμοί για τους θανάτους από Covid-19 δεν λένε την αλήθεια

Economist: Οι αριθμοί για τους θανάτους από Covid-19…

Η εξάπλωση του Covid-19 μετριέται συχνά με το πόσοι άνθρωποι έχουν μολυνθεί και πόσοι έχουν...

Τεχνολογία

Το επιβλαβές διαδικτυακό περιεχόμενο κύρια γονεϊκή ανησυχία

Το επιβλαβές διαδικτυακό περιεχόμενο κύρια γονεϊκή ανησυχία

Το επιβλαβές (βίαιο ή σεξουαλικό) περιεχόμενο θεωρείται ο σημαντικότερος κίνδυνος που αντιμετωπίζουν τα παιδιά ενώ...

Περιβάλλον

Οι περιορισμοί στην κυκλοφορία έκαναν τη γη να τρέμει λιγότερο

Οι περιορισμοί στην κυκλοφορία έκαναν τη γη να…

Τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού, έχουν αρχίσει να...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.