Deal News Online

undefined

Το Brexit ρίχνει το Λονδίνο από την πρώτη θέση στη ναυτιλία

Χάνει την θέση του κορυφαίου κέντρου για ναυτιλιακές υπηρεσίες το Λονδίνο καθώς πλησιάζει το Brexit, ενώ παρουσιάζει απώλειες  δραστηριοτήτων που αφορούν τη χρηματοδότηση της ναυτιλίας και την αλλαγή του ευνοϊκού για τους πλοιοκτήτες φορολογικού καθεστώτος, σύμφωνα με έκθεση, γεγονός που επιτείνει την αβεβαιότητα για τον κλάδο.

 

Το Ηνωμένο Βασίλειο εδώ και αιώνες αποτελεί κορυφαίο κέντρο για την παγκόσμια ναυτιλία, ιδιαίτερα το Σίτι του Λονδίνου, και έχει κυρίαρχο ρόλο στον κλάδο της ναυτασφάλισης, της ναυλομεσιτείας, της χρηματοδότησης και άλλων ναυτιλιακών υπηρεσιών. Αυτές συνεισφέρουν 5,6 δισ. δολάρια τον χρόνο στη βρετανική οικονομία, προσφέροντας απασχόληση σε πάνω από 10.000 άτομα σε θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης, σύμφωνα με έκθεση της εταιρίας συμβούλων PwC, για λογαριασμό της ένωσης Maritime London. Ωστόσο η μετατόπιση της παγκόσμιας εμπορικής ναυτιλίας στην Ασία και ο σκληρότερος ανταγωνισμός αυξάνουν τις πιέσεις στον κλάδο, σύμφωνα με την έκθεση. Η αξία της παγκόσμιας αγοράς ναυτιλιακών υπηρεσιών εκτιμάται στα 20 δισεκ. δολάρια ετησίως.

 

«Τα τελευταία χρόνια έχει χαθεί σημαντικό έδαφος προς τους διεθνείς ανταγωνιστές. Ανταγωνιστές όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Νορβηγία και ιδιαίτερα η Σιγκαπούρη, αποτελούν όλοι πρόκληση σε σημαντικούς τομείς ανάπτυξης και πρέπει να αντιδράσουμε», δήλωσε ο Harry Theochari, επικεφαλής του οργανισμού Maritime UK.

 

Η έκθεση, που παρουσιάστηκε στην αρχή της Διεθνούς Εβδομάδας Ναυτιλίας του Λονδίνου, έρχεται την ώρα που η Βρετανία κινείται προς την κατεύθυνση των εκλογών. Το Brexit συνεχίζει να είναι στον αέρα ενώ έχουν περάσει πάνω από τρία χρόνια αφού οι Βρετανοί τάχθηκαν υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ.

 

Οι συντάκτες της έκθεσης ανέφεραν ότι οι συνεντεύξεις με επαγγελματίες του κλάδου «αποτυπώνουν μικτές απόψεις για τον αντίκτυπο του Brexit στην εικόνα της Βρετανίας ως μιας πολιτικά σταθερής χώρας». «Κάποιοι κατέδειξαν τις ευκαιρίες να χαλαρώσει το ρυθμιστικό πλαίσιο μετά το Brexit, ενώ άλλοι εξέφρασαν ανησυχίες για τη διαθεσιμότητα ανθρώπων με ταλέντο και την αντίληψη περί Βρετανίας ως μιας χώρας 'ανοικτής στο επιχειρείν'», ανέφερε η έκθεση.

 

Η αποχώρηση από τις δραστηριότητες ναυτιλιακής χρηματοδότησης από πολλές κορυφαίες τράπεζες, όπως οι βρετανικές Royal Bank of Scotland και Lloyds, έχει επηρεάσει τη θέση του Λονδίνου ως κεφαλαιακού προορισμού για τις διεθνείς ναυτιλιακές επιχειρήσεις, σύμφωνα με την έκθεση. Εκτός αυτού, η απόφαση της Βρετανίας να προχωρήσει σε αλλαγές στο λεγόμενο φορολογικό καθεστώς "non-domicile" οδήγησε στην αποχώρηση κορυφαίων Ελλήνων παικτών από το Λονδίνο τα τελευταία χρόνια.

 

«Το Ηνωμένο Βασίλειο χρειάζεται να δραστηριοποιηθεί περισσότερο στην προσέλκυση ιδιοκτητών και άλλων παραγόντων του κλάδου», ανέφερε η έκθεση. «Είναι επίσης σημαντικό μετά το Brexit το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει ανοικτό και φιλικό προς τα ξένα ταλέντα». Σύμφωνα με την έκθεση, η Βρετανία διατηρεί το 25% της αγοράς ναυτιλιακών υπηρεσιών.


World Business

 O Banksy μας δείχνει  τον... Monet

O Banksy μας δείχνει τον... Monet…

Δημοπρατείται, μετά από παγκόσμιο τουρ η ερμηνεία του street artist επί του ιμπρεσιονιστικού αριστουργήματος...

Secret Money

TO YΠEPTAMEIO KAI H «ΣEΛIΔA»

TO YΠEPTAMEIO KAI H «ΣEΛIΔA»

«H σελίδα μας είναι υπό κατασκευή. Σύντομα κοντά σας». Aυτό το μήνυμα έβλεπαν όσοι προσπαθούν...

Αθλητικά

Σουάρες: Μεταγραφή στην Ατλέτικο για 6 εκατ.

Σουάρες: Μεταγραφή στην Ατλέτικο για 6 εκατ.

Η Ατλέτικο Μαδρίτης ανακοίνωσε την μεταγραφή του σταρ της Μπαρτσελόνα Λουίς Σουάρεζ αργά την Τετάρτη, επιβεβαιώνοντας ότι ο Ουρουγουανός επιθετικός πρόκειται...

Τεχνολογία

«Delete» σε Pirate Bay, Gamato και εκατοντάδες ακόμη ιστοσελίδες

«Delete» σε Pirate Bay, Gamato και εκατοντάδες ακόμη…

Η Επιτροπή για τη Γνωστοποίηση Διαδικτυακής Προσβολής Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων (ΕΔΠΠΙ) αποφάσισε...

Περιβάλλον

Αρκτική: Σε επίπεδα ρεκόρ η μείωση του πάγου

Αρκτική: Σε επίπεδα ρεκόρ η μείωση του πάγου

Αμερικάνοι επιστήμονες αναφέρουν ότι τα δορυφορικά δεδομένα δείχνουν ότι η κάλυψη του πάγου της Αρκτικής...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.