ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Στα 19,9 εκατ. τα καθαρά κέρδη α' εξαμήνου

Aύξηση κερδών 2,6%, 1.081 εκατ. ευρώ, παρουσίασε ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της ElvalHalcor για το πρώτο εξάμηνο του 2019 έναντι 1.053,2 εκατ. ευρώ για την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

 

Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στην αύξηση του όγκου πωλήσεων κατά 3,8% και στη βελτίωση των τιμών κατεργασίας και του μίγματος προϊόντων, ενώ αντίθετα οι τιμές των μετάλλων κινήθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα. Συγκεκριμένα, η μέση τιμή του αλουμινίου ήταν μειωμένη κατά 11,4%, του χαλκού κατά 4,5% και του ψευδαργύρου κατά 10,4% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

 

Τα παραπάνω οδήγησαν σε ισχυρή αύξηση τα αναπροσαρμοσμένα ενοποιημένα κέρδη πριν από φόρους, τόκους, αποσβέσεις και αποτέλεσμα μετάλλου (adjusted EBITDA), που απεικονίζουν καλύτερα την οργανική κερδοφορία της ElvalHalcor και τα οποία βελτιώθηκαν κατά 14,3% αγγίζοντας τα 78,5 εκ. ευρώ έναντι 68,7 εκ. ευρώ την προηγούμενη αντίστοιχη περίοδο.

 

Τα ενοποιημένα μικτά κέρδη ανήλθαν σε 76,0 εκ. ευρώ για το πρώτο εξάμηνο του 2019 έναντι 83,5 εκ. ευρώ για την αντίστοιχη περίοδο του 2018, τα οποία διαμορφώθηκαν σε ζημία 8,3 εκ. ευρώ για πρώτο εξάμηνο του 2019, έναντι κέρδους 13,8 εκ. ευρώ για την αντίστοιχη περίοδο του 2018, ως αποτέλεσμα της πτωτικής πορείας των τιμών των μετάλλων στις διεθνείς αγορές. Από την πτώση αυτή επηρεάστηκαν και τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) που διαμορφώθηκαν σε 70,1 εκ. ευρώ έναντι 82,4 εκ. ευρώ για το πρώτο εξάμηνο του 2018.

 

Σημαντική βελτίωση κατά 23,6% παρουσίασε το ενοποιημένο καθαρό χρηματοοικονομικό κόστος το πρώτο εξάμηνο του 2019, ως αποτέλεσμα της μείωσης των περιθωρίων των επιτοκίων, η οποία επιτεύχθηκε μέσω της αναδιαπραγμάτευσης των όρων δανεισμού της μητρικής και των θυγατρικών. Τέλος, τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 19,9 εκ. ευρώ για το πρώτο εξάμηνο του 2019, έναντι 29,5 εκ. ευρώ για την αντίστοιχη περσινή περίοδο του 2018. Η μείωση στην κερδοφορία πριν και μετά από φόρους οφείλεται στα μειωμένα αποτελέσματα μετάλλου, ενώ η οργανική κερδοφορία της ElvalHalcor συνέχισε τη ανοδική της πορεία, όπως απεικονίζεται και στο a- ΕBITDA της περιόδου.

 

Κλάδος αλουμινίου

 

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019, ο κλάδος του αλουμινίου παρουσίασε αύξηση του όγκου των πωλήσεων κατά 4,1%, με τον κύκλο εργασιών να διαμορφώνεται σε 536 εκ. ευρώ, αυξημένος κατά 3,4%. Τα κέρδη του κλάδου πριν από φόρους ανήλθαν σε 25,3 εκ. ευρώ έναντι 21,4 εκ. ευρώ, την αντίστοιχη προηγούμενη περίοδο παρά την αρνητική επίδραση από τη μεταβολή (μείωση) της τιμής του αλουμινίου σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ το a- EBITDA ανήλθε στα 53,7 εκ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2019 έναντι 43,7 εκ. ευρώ για την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Η επίδοση του κλάδου ήταν εξαιρετική, καθώς εκμεταλλεύτηκε κατάλληλα τις συνθήκες της διεθνούς αγοράς αυξάνοντας επιλεκτικά τις πωλήσεις σε προϊόντα και αγορές υψηλής κερδοφορίας, δοκιμάζοντας τα όρια της παραγωγικής δυναμικότητας, η οποία αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης του θερμού ελάστρου.

 

Για επενδύσεις δαπανήθηκαν περί τα 42,0 εκ. ευρώ σε πάγιο εξοπλισμό, από τα οποία 38,2 εκ. ευρώ για τις παραγωγικές εγκαταστάσεις της έλασης αλουμινίου της μητρικής στις εγκαταστάσεις στα Οινόφυτα στο πλαίσιο του εξελισσόμενου επενδυτικού προγράμματος των 150 εκ. ευρώ.

 

Κλάδος χαλκού

 

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019 και παρά την αρνητική επίδραση από την πτώση της αυτοκινητοβιομηχανίας, που μείωσε σημαντικά τη συνολική ζήτηση ιδιαίτερα σε προϊόντα έλασης, αλλά και τη μείωση του ρυθμών ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής οικονομίας που επηρέασε όλα τα προϊόντα γενικά, ο κλάδος χαλκού σε επίπεδο όγκου πωλήσεων είχε αύξηση κατά 3,2% έναντι της συγκρίσιμης περιόδου του 2018, με τον κύκλο εργασιών να διαμορφώνεται σε 545 εκ. ευρώ, αυξημένος κατά 1,9%. Τα κέρδη πριν από φόρους ανήλθαν σε 6,2 εκ. ευρώ έναντι κερδών 11,7 εκ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του 2018, λόγω της επίδρασης από την πτώση των τιμών του χαλκού, ενώ το a-EBITDA παρέμεινε σταθερό στα 25 εκ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2019.

 

Αναφορικά με τις επενδύσεις, δαπανήθηκαν περί τα 8,6 εκ. ευρώ για επενδύσεις, από τα οποία 3,7 εκ. ευρώ για το εργοστάσιο των σωλήνων χαλκού στα Οινόφυτα, 0,8 εκ. ευρώ για το εργοστάσιο της πρώην Μεταλλουργικής Βιομηχανίας Ηπείρου και περί τα 4,1 εκ. ευρώ για ολοκλήρωση των επενδυτικών προγραμμάτων, αλλά και για νέες επενδύσεις στη θυγατρική Sofia Med.

 

Προοπτικές δευτέρου εξαμήνου 2019

 

Για το δεύτερο εξάμηνο του 2019, η ElvalHalcor θα συνεχίσει να έχει ως κύριο στρατηγικό στόχο την επέκτασή της μέσω αύξησης των εξαγωγών της, τόσο στην Ευρώπη όσο και σε αγορές εκτός Ευρώπης, καθώς και την αύξηση των μεριδίων αγοράς της σε βιομηχανικά προϊόντα και την ενίσχυση της δραστηριότητάς σε νέες αγορές με δυναμικές προοπτικές ανάπτυξης.


protoselida

Media

Πέτσας: Πως θα ανοίξει ο δρόμος για τις επενδύσεις στα ΜΜΕ

Πέτσας: Πως θα ανοίξει ο δρόμος για τις…

Το πλέγμα των παρεμβάσεων που η κυβέρνηση θεωρεί ότι «θα διευκολύνει τις επενδύσεις στον κλάδο...

Secret Money

H MLS και τα «μυστήρια» με τη μετοχή

H MLS και τα «μυστήρια» με τη μετοχή…

Tι συμβαίνει με τη μετοχή της MLS Πληροφορικής η οποία έχει υποχωρήσει κατά 36% στο...

Αυτοκίνητο

Tesla: Ρεκόρ παράδοσης με 97.000 αυτοκίνητα

Tesla: Ρεκόρ παράδοσης με 97.000 αυτοκίνητα

Ρεκόρ παραγωγής και παραδόσεων αυτοκινήτων σημείωσε η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία Tesla το τρίτο τρίμηνο, αν και...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.