Eurogroup: Με το αίτημα για αποπληρωμή του ΔΝΤ στα χέρια ο Σταϊκούρας

Επί τάπητος η πολιτική για την οικονομία και την ανάπτυξη

 

 

Στο Eurogroup στο Ελσίνκι θα παραβρεθεί για πρώτη φορά ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μετά και τις θετικές δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι «ό,τι χρειάζεται» για να τονωθεί η αναιμική ευρωπαϊκή οικονομία, προσθέτοντας μάλιστα πως αυτό θα γίνει και για «όσο χρειάζεται».

 

Η συνεδρίαση είναι η πρώτη στην οποία θα συμμετάσχει, ως υπουργός Οικονομικών, ο Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος αναχώρησε χθες για το Ελσίνκι με τα καυτά ζητήματα της Ελλάδας στη βαλίτσα.

 

Στο επίκεντρο βρίσκεται το ελληνικό αίτημα για την αποπληρωμή 2,8 δισ. ευρώ, μέρους ων ακριβών δανείων που οφείλει η χώρα στο ΔΝΤ, το οποίο είχε παγώσει την Άνοιξη, οι εκκρεμότητες της τέταρτης αξιολόγησης κυρίως σε δημοσιονομικά, ιδιωτικοποιήσεις, τράπεζες στη σκιά της επιδίωξης εκ μέρους της Αθήνας να πετύχει τη χρήση της επιστροφής κερδών από ελληνικά ομόλογα (ANFA & SMPs) με τρόπο που θα διευκολύνουν τους αναπτυξιακούς και τους δημοσιονομικούς στόχους του 2020.

 

Δεν είναι προφανώς τυχαία η απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς την αποκρατικοποίηση του Αερολιμένα Αθηνών, καθώς σε συνδυασμό με άλλες κινήσεις απεμπλοκής μεγάλων επενδύσεων που θεωρούνται εμβληματικές για τη χώρα εκτιμάται στην κυβέρνηση πως θα δράσουν υποστηρικτικά και στις άλλες ελληνικές διεκδικήσεις που βρίσκονται στο τραπέζι.

 

Η πρώτη εικόνα των Ευρωπαίων στη νέα κυβέρνηση

 

Η σημερινή συνάντηση κρίνεται ιδιαιτέρως κρίσιμη καθώς οι Ευρωπαίοι θα δώσουν το στίγμα για τις συζητήσεις με τους θεσμούς στην Αθήνα για την τέταρτη αξιολόγηση και για τα όρια και περιθώρια του προϋπολογισμού του 2020.

 

Σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων η διαβούλευση των θεσμών με την κυβέρνηση αναμένεται να ενταθεί από τη Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου ενώ οι επικεφαλής των θεσμών με βάση τον υφιστάμενο σχεδιασμό φθάνουν στην Ελλάδα στις 23 Σεπτεμβρίου και αναμένεται να αναχωρήσουν στις 26 Σεπτεμβρίου. Λίγες μέρες αργότερα, στις 7 Οκτωβρίου πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2020, χρονιά που η κυβέρνηση φιλοδοξεί να είναι η τελευταία η οποία θα «τρέξει» με στόχο 3,5% του ΑΕΠ για το πρωτογενές πλεόνασμα.

 

Υπενθυμίζεται πως κατά την παραμονή του στο Ελσίνκι ο υπουργός Οικονομικών θα έχει κατ' ιδίαν συναντήσεις με Ευρωπαίους αξιωματούχους. Θα συναντηθεί διαδοχικά με την πρόεδρο της Ενιαίας Αρχής Εξυγίανσης (SRB) Εlke König, τον πρόεδρο του Eurogroup Μάριο Σεντένο, τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγλινγκ, τον αντιπρόεδρο της EBRD κ. Pierre Heilbronn και το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Μπενουά Κερέ.

 

Το Σάββατο, ο υπουργός Οικονομικών θα συμμετάσχει στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και στο περιθώριο της συνάντησης, θα έχει κατ΄ ιδίαν συνομιλία με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις.


protoselida

World Business

Η Gazprom προτείνει συμφωνία 1 έτους για το φυσικό αέριο στην Ουκρανία

Η Gazprom προτείνει συμφωνία 1 έτους για το…

Eπίσημη επιστολή στην Ουκρανία έχει στείλει η Gazprom, προτείνοντας είτε να επεκταθεί η τρέχουσα συμφωνία...

Secret Money

TA «AΠONEPA»

TA «AΠONEPA»

Aκόμη η PAE «πληρώνει» τα «απόνερα» από την υπόθεση της πολυήμερης κατάρρευσης των πληροφοριακών συστημάτων...

Τεχνολογία

PayPal: Νέα υπηρεσία αποστολής εμβασμάτων

PayPal: Νέα υπηρεσία αποστολής εμβασμάτων

Τον Ιούλιο 2019, η PayPal λάνσαρε τη διεθνή υπηρεσία αποστολής εμβασμάτων Xoom σε πάνω από...

Υγεία & Διατροφή

Ενστάσεις Ε.Ο.Φ. για τον διορισμό του νέου ΔΣ

Ενστάσεις Ε.Ο.Φ. για τον διορισμό του νέου ΔΣ

Ανακοινώθηκε ο διορισμός του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), το οποίο για...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.