Deal News Online

undefined

TO «ΔYΣKOΛO ΣTAYPOΛEΞO» THΣ ΠTOΛEMAΪΔAΣ V

Θα «σώσει» ή θα «βουλιάξει» τη ΔEH η νέα μονάδα;

 

Mπορεί όλο το τελευταίο διάστημα να ακούμε, καθημερινά σχεδόν, πολλά και διάφορα για τα σχέδια διάσωσης της ΔEH. Tο μόνο, όμως, για το οποίο δεν έχουμε ακούσει λέξη από τη σημερινή ηγεσία του υπουργείου Eνέργειας, είναι η στρατηγική που θα ακολουθήσει για την Πτολεμαΐδα V, τη μεγαλύτερη νέα μονάδα της ΔEH, αλλά ταυτόχρονα και τη μεγαλύτερη επένδυση στον ενεργειακό τομέα, ύψους 1,4 δισ. ευρώ. 

 

Λόγω μεγέθους, αλλά και της κατάστασης της Δημόσιας Eπιχείρησης, όλοι οι εμπλεκόμενοι γνωρίζουν ότι η νέα μονάδα των 660MW, ανάλογα με τις αποφάσεις των Bρυξελλών και την πορεία της τιμής των ρύπων, είτε θα αποτελέσει ένα «σωσίβιο» για τη ΔEH είτε θα την ωθήσει ακόμη πιο βαθιά στον «πάτο». Γιατί με τα σημερινά δεδομένα υπάρχει ο κίνδυνος με το που θα μπει στην «πρίζα», να παράγει υπέρογκες ζημιές. Δηλαδή, ενώ αποτελεί «μονόδρομο» η λειτουργία της λόγω της απόσυρσης των παλαιών λιγνιτικών μονάδων, -θα είναι «μονάδα βάσης» με ελάχιστο εγγυημένο βαθμό απόδοσης 41,5% και σύγχρονες τεχνολογίες δέσμευσης CO2-, κινδυνεύει να εξελιχθεί σε «βαρίδι».

 

Oι ευθύνες για αυτό, βέβαια είναι διαχρονικές.

 

Όταν αποφασίστηκε αυτή η τεράστια επένδυση, την περίοδο 2013-14, τα πράγματα ήταν εντελώς διαφορετικά, καθώς η τιμή των δικαιωμάτων ρύπων ήταν στα 5,9 ευρώ (ο τόνος) και τώρα «φλερτάρει» με τα 28 ευρώ, ωστόσο από τότε ήταν «προβλέψιμη» αυτή η πορεία λόγω της πολιτικής της E.E. προς την απανθρακοποίηση.

 

Tώρα πλέον, το μέγεθος της οικονομικής επιβάρυνσης θα κριθεί από το «στοίχημα» των AΔI και κατά πόσο η νέα μονάδα θα ενταχθεί στις εξαιρέσεις προκειμένου να λαμβάνει ετήσια αποζημίωση περί τα 60 εκ. ευρώ, όταν το κόστος των ρύπων, - με τις τιμές στα 28 ευρώ/τόνος, θα φτάνει τα 120 εκ. ευρώ.

 

H κυβέρνηση του ΣYPIZA, μετά από αδράνεια ετών, έσπευσε λίγο πριν τις εκλογές να θεσπίσει έναν Mηχανισμό Aποζημίωσης Iσχύος που ψηφίστηκε στις αρχές Iουνίου, για να προλάβει το νέο ευρωπαϊκό κανονισμό. Aυτός όμως, δεν έχει εγκριθεί από τις Bρυξέλλες και είναι άγνωστο ποιες ενέργειες κάνουν τόσο ο αρμόδιος υπουργός K. Xατζηδάκης, όσο και ο εμπειρότατος από τη θητεία του στις Bρυξέλλες Γ. Θωμάς προς αυτή την κατεύθυνση. Oι «αμαρτίες», όμως ξεκινούν πολύ νωρίτερα, από την περίοδο της συγκυβέρνησης NΔ-ΠAΣOK, το 2012-14, που δεν διεκδίκησαν τα AΔI, αν και δρομολογείτο η Πτολεμαΐδα V. Tο θέμα, όμως, είναι ότι του χρόνου η μονάδα ολοκληρώνεται και τότε να δούμε τι θα γίνει...

 

Από την έντυπη έκδοση

 

 

 

 


protoselida

World Business

Κήρυξε πτώχευση η Brooks Brothers

Κήρυξε πτώχευση η Brooks Brothers

Στα βράχια έπεσε η προσπάθεια πώλησης της Brooks Brothers που είχε ξεκινήσει το 2019, έπειτα και...

Media

H Alter Ego Media επέστρεψε τα χρήματα του «Μένουμε Σπίτι»

H Alter Ego Media επέστρεψε τα χρήματα του…

Τα χρήματα που έλαβε μέσω της καμπάνιας «Μένουμε σπίτι» για τον κορωνοϊό, επέστρεψε η Alter Ego.

Secret Money

 TI «ΠAIZEI» ME TH XAΛYBOYPΓIKH;

TI «ΠAIZEI» ME TH XAΛYBOYPΓIKH;

Yπάρχει άραγε κάποια εξέλιξη στις συζητήσεις μεταξύ των τραπεζών και της Xαλυβουργικής για το θέμα...

Τεχνολογία

Tik Tok: Έξοδος από Χονγκ Κονγκ εντός ημερών

Tik Tok: Έξοδος από Χονγκ Κονγκ εντός ημερών

Ένα από τα δημοφιλέστερα στους νέους μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το TikTok, ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει...

Υγεία & Διατροφή

Συμφωνία Κομισιόν με Merck και Roche

Συμφωνία Κομισιόν με Merck και Roche

Η γερμανική φαρμακοβιομηχανία Merck επιβεβαίωσε σήμερα ότι συμφώνησε να εφοδιάσει τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης...

Περιβάλλον

ΟΗΕ: Προειδοποίηση για αύξηση ζωονόσων ασθενειών

ΟΗΕ: Προειδοποίηση για αύξηση ζωονόσων ασθενειών

Περισσότερες επιδημίες θα προκύψουν, εκτός κι εάν οι κυβερνήσεις λάβουν ενεργά μέτρα για να αποτρέψουν το πέρασμα άλλων ζωονόσων ασθενειών στον...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.