Θετικό για το αξιόχρεο των τραπεζών της Ευρωζώνης το κλιμακωτό επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ

Τι αναφέρει σε ανάλυσή του ο οίκος Moody’s

 

H θέσπιση κλιμακωτού επιτοκίου καταθέσεων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μειώσει την επίπτωση των χαμηλών επιτοκίων στα περιθώρια κέρδους των τραπεζών της Ευρωζώνης, αναφέρει ο οίκος Moody's σε ανάλυσή του.

Όπως αναφέρει, στις 12 Σεπτεμβρίου η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι θα καθιερώσει ένα σύστημα δύο κλιμακίων στα υπερβάλλοντα διαθέσιμα των τραπεζών, εξαιρώντας ένα μέρος των καταθέσεων τους - πέραν των υποχρεωτικών - από το αρνητικό επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων και επιβάλλοντας σε αυτό μηδενικό επιτόκιο. Η καθιέρωση του κλιμακωτού επιτοκίου στην υπερβάλλουσα ρευστότητα των τραπεζών που τοποθετείται στην κεντρική τράπεζα είναι θετική για το αξιόχρεό τους (credit positive), επειδή θα περιορίσει το κόστος διατήρησης ρευστότητας στην ΕΚΤ, επιτρέποντας τη μερική αντιστάθμισή του.

Σύμφωνα με τον Moody's, το κλιμακωτό επιτόκιο καταθέσεων θα είναι ιδιαίτερα επωφελές για τις γερμανικές και τις γαλλικές τράπεζες, τα αποθέματα ρευστότητας των οποίων αντιστοιχούν στο 60% της συνολικής ρευστότητας που τοποθετείται στην ΕΚΤ. Ο οίκος αναφέρει ότι οι τράπεζες του Ευρωπαϊκού Νότου θα ωφεληθούν σε μικρότερη έκταση, επειδή δεν διατηρούν μεγάλα ποσά πλεοναζόντων διαθεσίμων στις κεντρικές τράπεζες. Ωστόσο, τονίζει, οι τράπεζες αυτές θα συνεχίσουν να ωφελούνται από τον τρίτο γύρο των στοχευμένων μακροχρόνιων δανείων της ΕΚΤ (γνωστών ως TLTRO III). Στις 12 Σεπτεμβρίου, η ΕΚΤ τροποποίησε προηγούμενη ανακοίνωσή της από τον Ιούνιο, αναφέροντας ότι οι τράπεζες θα μπορούν να πάρουν τριετή δάνεια με επιτόκιο αντίστοιχο με αυτό του βασικού επιτοκίου αναχρηματοδότησής της, το οποίο σήμερα είναι μηδενικό. Οι όροι αυτοί θα είναι ιδιαίτερα ευνοϊκοί για τραπεζικά συστήματα, όπως της Ιταλίας και της Ισπανίας, με υψηλά ανεξόφλητα ποσά από προηγούμενα προγράμματα TLTRO.

Με το νέο κλιμακωτό σύστημα θα εξαιρούνται από το αρνητικό επιτόκιο οι καταθέσεις πλεοναζόντων διαθεσίμων των τραπεζών έως το εξαπλάσιο των υποχρεωτικών διαθεσίμων τους, ενώ το νέο σύστημα θα εφαρμόζεται για όλες τις τράπεζες από το τέλος του Οκτωβρίου 2019. Καθώς τα συνολικά υποχρεωτικά διαθέσιμα των τραπεζών ανέρχονται σήμερα σε 132 δισ. ευρώ, περίπου 786 δισ. ευρώ από την υπερβάλλουσα ρευστότητα των τραπεζών θα εξαιρούνταν από τα αρνητικά επιτόκια. Τα υπόλοιπα διαθέσιμα θα υπόκεινται στο νέο επιτόκιο του -0,50%, παρέχοντας ένα καθαρό ετήσιο όφελος για τις τράπεζες της Ευρωζώνης περίπου 2 δισ. ευρώ, αναφέρει ο οίκος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


protoselida

World Business

Έρευνα διεξάγουν οι Βρετανικές Αρχές για την Glencore

Έρευνα διεξάγουν οι Βρετανικές Αρχές για την Glencore…

Πτωτικά κινήθηκαν οι μετοχές τη Glencore ύστερα από την ανακοίνωση της ελβετικής εταιρείας ότι οι...

Media

Αρχείο της ΕΡΤ: Αφιέρωμα στον Μένη Κουμανταρέα

Αρχείο της ΕΡΤ: Αφιέρωμα στον Μένη Κουμανταρέα

Με αφορμή την συμπλήρωση πέντε χρόνων από τον τραγικό θάνατο του διακεκριμένου συγγραφέα Μένη Κουμανταρέα,...

Αθλητικά

Στον Ατρόμητο ο Σάββας Παντελίδης

Στον Ατρόμητο ο Σάββας Παντελίδης

Τα αρνητικά αποτελέσματα έφεραν την απομάκρυνση του Γιάννη Αναστασίου από τον πάγκο του Ατρόμητου και...

Τεχνολογία

Wind για διακοπή του 5G στην Καλαμάτα

Wind για διακοπή του 5G στην Καλαμάτα

Για "τεχνοφοβία και ψηφιακό αναλφαβητισμό που απειλούν να μας πάνε δεκαετίες πίσω" κάνει λόγο ...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.