Μάχη στα δικαστήρια για Apple και ΕΕ

Για τα €13 δισ. απλήρωτων φόρων

 

Η Apple τηρεί τους κανόνες, υποστηρίζει η εταιρεία-γίγαντας της τεχνολογίας, καθώς υπερασπίζεται τον εαυτό της σε μία μεγάλη φορολογική υπόθεση που τη φέρνει αντιμέτωπη η Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Η εταιρεία υποστήριξε σε δικαστήριο της ΕΕ ότι είναι αυτή που πληρώνει τους περισσότερους φόρους στον κόσμο, παροτρύνοντας τους δικαστές να ανατρέψουν απόφαση της Κομισιόν του 2016, σύμφωνα με την οποία η εταιρεία πρέπει να πληρώσει 13 δισ. ευρώ σε απλήρωτους φόρους στην Ιρλανδία.

 

Ο δικηγόρος της Apple σημείωσε στο Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι η ΕΕ κάνει λάθος όταν υποστηρίζει ότι τα κέρδη της εταιρείας έπρεπε να έχουν φορολογηθεί στην Ιρλανδία και όχι στις ΗΠΑ, όπου σχεδιάζονται και αναπτύσσονται τα προϊόντα της.

 

Η διαδικασία της ακρόασης θα διαρκέσει δύο μέρες, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

 

Τον Αύγουστο του 2016 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε αποφασίσει ότι η Apple είχε λάβει παράνομα φορολογικά κίνητρα από την Ιρλανδία και έπρεπε να πληρώσει πρόστιμο για τους μη καταβληθέντες φόρους.

 

Τoν Σεπτέμβριο του 2018 το υπουργείο Οικονομικών της Ιρλανδίας ανακοίνωσε πως συνέλεξε όλο το ποσό των 13,1 δισ. ευρώ από τον αμερικανικό τεχνολογικό κολοσσό. Η Apple κατέβαλε το ποσό σε δόσεις σε ειδικό λογαριασμό.

 

Από τη μεριά της η Ιρλανδία, σε παράλληλη έφεση κατά της απόφασης της ΕΕ, κατηγόρησε τις ρυθμιστικές αρχές για «αδικαιολόγητη κριτική» και εξεύρεση «συγκεχυμένου πλαισίου αιτιολόγησης σε μία προσπάθεια να δικαιολογήσουν» ένα επιθυμητό αποτέλεσμα.

 

«Είναι σοβαρή υπέρβαση από την Κομισιόν το να υπερισχύσει του εθνικού νόμου», δήλωσε δικηγόρος της Ιρλανδίας προς τους δικαστές. «Η Επιτροπή δεν παρουσίασε ούτε μία περίπτωση στην οποία ένας φορολογούμενος αντιμετωπίστηκε λιγότερο ευνοϊκά από την Apple».

 

Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να βγει σε κάποιους μήνες και θα μπορούσε να ενδυναμώσει ή να βάλει εμπόδια στα σχέδια της Επιτρόπου για τον Ανταγωνισμό, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, όσον αφορά τις φορολογικές έρευνες σε μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες.

 


protoselida

World Business

Αποτίμηση-μαμούθ για Saudi Aramco - Στα 2 τρισ. δολ.

Αποτίμηση-μαμούθ για Saudi Aramco - Στα 2 τρισ.…

Στα 38,7 ριάλ (10,32 δολάρια) έφτασαν οι μετοχές της εταιρείας-κολοσσού στον τομέα του πετρελαίου, Saudi...

Media

Αρχείο της ΕΡΤ: Αφιέρωμα στον ηθοποιό Αιμίλιο Βεάκη

Αρχείο της ΕΡΤ: Αφιέρωμα στον ηθοποιό Αιμίλιο Βεάκη

Με αφορμή την συμπλήρωση 135 χρόνων από την γέννηση, στις 13 Δεκεμβρίου 1884, στον Πειραιά...

Αθλητικά

Super League: Απόφαση-βόμβα για αποχή από διαιτητές

Super League: Απόφαση-βόμβα για αποχή από διαιτητές

Αντιδρώντας για τα... παρατράγουδα των τελευταίων αγωνιστικών και τις επιθέσεις που δέχονται από παράγοντες των...

Τουρισμός

Αλόννησος: Ξεχώρισε στην πολωνική έκθεση Grecka Panorama

Αλόννησος: Ξεχώρισε στην πολωνική έκθεση Grecka Panorama

Ο Δήμος Αλοννήσου συμμετείχε με ιδιαίτερη επιτυχία στην πολωνική έκθεση Grecka Panorama που πραγματοποιήθηκε για...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.