Deal News Online

undefined

Ναι της ΕΕ σε παράταση του Brexit υπό προϋποθέσεις

Μόνο αν το Λονδίνο έχει σχέδιο

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα πρέπει να συμφωνήσει σε μια νέα παράταση του Brexit εκτός κι αν η Βρετανία υποστηρίξει ένα τέτοιο αίτημα με μια πρόταση για το πώς να αποφευχθεί το αδιέξοδο στο εσωτερικό της χώρας και ένα Brexit χωρίς συμφωνία, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πανίσχυρος σύνδεσμος γερμανικών βιομηχανιών BDI.

 

"Δεν πρέπει να δοθεί ελευθέρας για μια ακόμα καθυστέρηση χωρίς έναν ξεκάθαρο οδικό χάρτη", δήλωσε ο γενικός διευθυντής του BDI Γιόαχιμ Λανγκ σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο.

 

Εάν η βρετανική κυβέρνηση υποβάλει εκ νέου αίτημα για παράταση της προθεσμίας του Brexit υπό το Άρθρο 50 των Ευρωπαϊκών Συνθηκών, θα πρέπει να είναι σαφές το πώς το Λονδίνο σχεδιάζει να αποφύγει ένα επώδυνο Brexit χωρίς συμφωνία, δήλωσε ο Λανγκ.

 

"Μόνο τότε και με αξιόπιστη στήριξη από το κοινοβούλιο θα είχε νόημα μια περαιτέρω καθυστέρηση, κατά την άποψή μας", δήλωσε ο Λανγκ, προσθέτοντας ότι μια ακόμα παράταση άνευ όρων απλά θα επιτείνει την επιχειρηματική αβεβαιότητα.

 

Η τελευταία αναβολή της ημερομηνίας του Brexit έως τις 31 Οκτωβρίου δεν βοήθησε στις πολιτικές διαπραγματεύσεις, είπε ο Λανγκ. Αντ’ αυτού, πολλές εταιρίες που βάσισαν τον επιχειρηματικό τους σχεδιασμό στην αρχική ημερομηνία του Brexit της 29ης Μαρτίου εξαναγκάστηκαν σε περιττά έξοδα, πρόσθεσε.

 

"Ιδιαίτερα μια καθυστέρηση της τελευταίας στιγμής είναι πολύ ακριβή", δήλωσε ο Λανγκ.

 

Ο σύνδεσμος BDI επέκρινε την έλλειψη προόδου στις πολιτικές διαπραγματεύσεις, κατηγορώντας το Λονδίνο με μια ασυνήθιστα ωμή γλώσσα.

 

"Η συμπεριφορά της βρετανικής κυβέρνησης είναι ανησυχητική. Είναι ανεύθυνη και παίζει με τη φωτιά", δήλωσε ο Λανγκ.

 

Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν υπάρχει άμεσα κάποιο σχέδιο από τη βρετανική κυβέρνηση για την αποτροπή ενός Brexit χωρίς συμφωνία και γι’ αυτό τον λόγο οι εταιρίες δεν έχουν άλλη επιλογή από το να εργαστούν βάσει της υπόθεσης ότι η Βρετανία θα εγκαταλείψει την ΕΕ χωρίς μεταβατική συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου.

 

Ωστόσο, μια τέτοια έκβαση θα είναι το χειρότερο σενάριο για τις γερμανικές επιχειρήσεις και μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη κοντά στο μηδέν για αυτή τη χρονιά, δήλωσε ο Λανγκ.

 

Η κυβέρνηση αναμένει η οικονομία να αναπτυχθεί με ρυθμό 0,5% φέτος βάσει της υπόθεσης ότι μπορεί να αποφευχθεί ένα Brexit χωρίς συμφωνία. Αυτό σηματοδοτεί μια απότομη επιβράδυνση από τον περυσινό ρυθμό ανάπτυξης του 1,5%.

 

Οι γερμανικές εταιρίες μεταποίησης, που εξαρτώνται από τις εξαγωγές, πλήττονται γενικά από την αναιμική ζήτηση από το εξωτερικό εν μέσω επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας και κλιμάκωσης της έντασης στο εμπόριο που συνδέεται με τις πολιτικές "Πρώτα η Αμερική" του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

 

Ωστόσο σύμφωνα με τα στοιχεία για το εμπόριο που επεξεργάστηκε το Reuters τον περασμένο μήνα, η πρόσφατη μείωση των γερμανικών εξαγωγών το δεύτερο τρίμηνο ήταν κυρίως αποτέλεσμα των ασθενέστερων πωλήσεων προς τη Βρετανία παρά του ευρύτερου εμπορικού πολέμου.

 

Το 2018, οι γερμανικές εξαγωγές προς τη Βρετανία αντιστοιχούσαν περίπου στο 6% των συνολικών πωλήσεων στο εξωτερικό, καθιστώντας το Ηνωμένο Βασίλειο τον πέμπτο πιο σημαντικό εξαγωγικό προορισμό για τους Γερμανούς παραγωγούς προϊόντων.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


World Business

 Disney: Προχωρά σε 32.000 απολύσεις

Disney: Προχωρά σε 32.000 απολύσεις

Περίπου 32.000 εργαζομένους απολύει η Disney, καθώς η πανδημία κορωνοϊού συνεχίζει να χτυπά τη βιομηχανία...

Secret Money

TO ΞEKAΘAPIΣMA

TO ΞEKAΘAPIΣMA

Tην άλλη Παρασκευή στις 27 του μήνα είναι το «ραντεβού» για το μεγάλο «ξεκαθάρισμα» όσον...

Αθλητικά

«Έφυγε» στα 60 του ο θρύλος, Ντιέγκο Μαραντόνα

«Έφυγε» στα 60 του ο θρύλος, Ντιέγκο Μαραντόνα

O Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα, ένας από τους σπουδαιότερους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών, για ορισμένους ο...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.