Deal News Online

undefined

ΕΣΗΕΑ: Επιτροπή για τα πνευματικά δικαιώματα στο διαδίκτυο

Με σκοπό την διεκδίκηση εκ μέρους του δημοσιογραφικού κλάδου δίκαιου μεριδίου από τα υπερκέρδη που καταγράφουν οι κολοσσοί του Διαδικτύου μέσα από την εκμετάλλευση ενημερωτικού περιεχομένου, η ΕΣΗΕΑ συνέστησε επιτροπή ενόψει της επικείμενης ενσωμάτωσής στην εθνική νομοθεσία της Οδηγίας 2019/790 για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και τα συγγενικά δικαιώματα στην ψηφιακή ενιαία αγορά.

 

Συγκεκριμένα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ στη συνεδρίαση της 17ης Σεπτεμβρίου ενέκρινε βασικούς άξονες διεκδίκησης, με τους οποίους θα προσέλθει στην επικείμενη διαβούλευση για το νέο νόμο.

 

¨οπως αναφέρει το σχετικό δελτίο τύπου, "ο δημοσιογραφικός κλάδος βρίσκεται σε δεινή θέση εδώ και πολλά χρόνια. Η ανεργία στα χρόνια της κρίσης γιγαντώθηκε και έχει οδηγήσει σε ελεύθερη πτώση τα εργασιακά δικαιώματα. Το Διαδίκτυο έχει επιφέρει κατακλυσμιαίες αλλαγές και στην ενημέρωση, αφού αλλάζει χωρίς επιστροφή τον τρόπο με τον οποίο ενημερώνονται οι πολίτες. Έχει ανατρέψει τον τρόπο με τον οποίο εργάζονται οι δημοσιογράφοι αλλά και τις αμοιβές τους. Την ίδια ώρα, όμως, που η δημοσιογραφική εργασία έχει υποτιμηθεί, οι κολοσσοί του Διαδικτύου κερδίζουν δισεκατομμύρια από αυτή, χωρίς να πληρώνουν τίποτα.

 

Η Οδηγία 2019/790 για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και τα συγγενικά δικαιώματα στην ψηφιακή ενιαία αγορά και η επικείμενη ενσωμάτωσή της στην εθνική νομοθεσία, μας δίνει μια τεράστια ευκαιρία να διεκδικήσουμε επιτέλους τα πνευματικά δικαιώματα των δημοσιογράφων. Να διασφαλίσουμε όχι μόνο αυτά που η συγκεκριμένη Οδηγία εισάγει αλλά και αυτά που ήδη έχουμε".

 

Σε συνεργασία με την Ομοσπονδία και τις Δημοσιογραφικές Ενώσεις της υπόλοιπης Ελλάδας, αλλά και άλλες Ενώσεις δικαιούχων, φτιάχνουμε ενιαίο μέτωπο προκειμένου να διεκδικήσουμε αποφασιστικά δίκαιο μερίδιο για τους εργαζόμενους. Σύντομα η ΕΣΗΕΑ, ως η πολυπληθέστερη δημοσιογραφική Ένωση της χώρας, θα αναλάβει πρωτοβουλία για την διοργάνωση διασωματειακής συνάντησης. Επίσης, θα ενημερώνει σταθερά τα μέλη της, για την κρισιμότητα του θέματος των πνευματικών δικαιωμάτων αλλά και για τις εξελίξεις. Καλεί τα μέλη της να συμμετέχουν με θέσεις και προτάσεις σε ηλεκτρονική διαβούλευση, που θα εγκαινιάσει σύντομα στον ιστότοπο της Ενώσεως.

 

Σε συντονισμό με την Ομοσπονδία και τις δημοσιογραφικές Ενώσεις της υπόλοιπης Ελλάδας, η ΕΣΗΕΑ θέτει ως μακρόπνοο στόχο την δημιουργία ενός Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης, ο οποίος θα εκπροσωπεί, ει δυνατόν, ολόκληρο τον ελληνικό Τύπο ώστε από ισχυρή θέση, να διαπραγματεύεται αποτελεσματικά με τις διαδικτυακές πλατφόρμες επιγραμμικών υπηρεσιών, να συλλέγει και να διανέμει με διαφάνεια τις αμοιβές στους Έλληνες δικαιούχους.

 

Αυτή είναι η απάντηση και στον υπαρκτό κίνδυνο χειραγώγησης της ενημέρωσης μέσα από επιλεκτικές συμφωνίες των διαδικτυακών κολοσσών μόνο με μεγάλους εκδότες. Αν υποθέσουμε βέβαια, ότι υπάρχει τέτοιο μέγεθος στον ελληνικό Τύπο, για τα δεδομένα της Google, του YouTube ή του Facebook.

 

Σε όλη την Ευρώπη εξελίσσεται αυτή τη στιγμή, μεγάλη και κρίσιμη συζήτηση για το μέλλον του Τύπου στην ενιαία ψηφιακή αγορά. Η Ευρωπαϊκή και η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων πρωτοστατούν. Η διαδικασία νομοθέτησης στα Κράτη Μέλη πρέπει να διασφαλίσει με ισχυρό και δίκαιο τρόπο τις αμοιβές των δικαιούχων πνευματικών δικαιωμάτων. Οι δημοσιογράφοι της Αθήνας θα βρεθούν μπροστά με αποφασιστικότητα και υπευθυνότητα. Ο επικείμενος νόμος πρέπει να επαναβεβαιώνει με ισχυρό και αδιαμφισβήτητο τρόπο την πρωτογενή πνευματική ιδιοκτησία των δημοσιογράφων στα έργα τους, όπως ορίζεται στην εθνική και στην ευρωπαϊκή νομοθεσία. Πρέπει επίσης να διασφαλίζει ότι το μερίδιο των δημοσιογράφων που απορρέει από το Άρθρο 15 διαφέρει από το μισθό", καταλήγει η ανακοίνωση.


World Business

 Disney: Προχωρά σε 32.000 απολύσεις

Disney: Προχωρά σε 32.000 απολύσεις

Περίπου 32.000 εργαζομένους απολύει η Disney, καθώς η πανδημία κορωνοϊού συνεχίζει να χτυπά τη βιομηχανία...

Media

Πέθανε η ηθοποιός Εύα Κοταμανίδου

Πέθανε η ηθοποιός Εύα Κοταμανίδου

Έφυγε από τη ζωή η σπουδαία Ελληνίδα ηθοποιός Εύα Κοταμανίδου σε ηλικία 84 ετών. ...

Secret Money

TO ΞEKAΘAPIΣMA

TO ΞEKAΘAPIΣMA

Tην άλλη Παρασκευή στις 27 του μήνα είναι το «ραντεβού» για το μεγάλο «ξεκαθάρισμα» όσον...

Αθλητικά

«Έφυγε» στα 60 του ο θρύλος, Ντιέγκο Μαραντόνα

«Έφυγε» στα 60 του ο θρύλος, Ντιέγκο Μαραντόνα

O Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα, ένας από τους σπουδαιότερους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών, για ορισμένους ο...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.