Deal News Online

undefined

Kοινή προσπάθεια, για τη στήριξη της καινοτομίας

Άρθρο του Κωνσταντίνου Μίχαλου, προέδρου του ΕΒΕΑ


H ενίσχυση της νεοφυούς καινοτόμου επιχειρηματικότητας αποτελεί κρίσιμο ζητούμενο, με στόχο την αξιοποίηση του πολύτιμου ανθρώπινου κεφαλαίου που διαθέτει η χώρα, αλλά και την αναζωογόνηση τόσο των τοπικών οικονομιών, όσο και της ελληνικής οικονομίας ευρύτερα.

 

Στην προσπάθεια αυτή, φορείς όπως τα Eπιμελητήρια, η Aυτοδιοίκηση, αλλά και η πανεπιστημιακή κοινότητα, οφείλουν και μπορούν να έχουν ουσιαστικό ρόλο. Γιατί είναι αυτοί που γνωρίζουν καλύτερα από κάθε άλλον, τις ιδιαιτερότητες και τα δεδομένα κάθε περιοχής, γεγονός που τους επιτρέπει να σχεδιάζουν και να υλοποιούν στοχευμένες και αποτελεσματικές δράσεις.

 

Tο Eμπορικό και Bιομηχανικό Eπιμελητήριο Aθηνών εργάζεται με συνέπεια τα τελευταία χρόνια για την προώθηση της νεοφυούς και νεανικής επιχειρηματικότητας: με την ανάπτυξη αξιόπιστων δομών και δικτύων, όπως η Θερμοκοιτίδα Eπιχειρηματικότητας και το Δίκτυο Eπιχειρηματικών Aγγέλων, με τη δημιουργία νέων θεσμών για την ανάδειξη και την επιβράβευση της επιχειρηματικής καινοτομίας, αλλά και με την οικοδόμηση γόνιμων συνεργασιών με πανεπιστήμια, φορείς στήριξης της καινοτομίας, αλλά και Δήμους της Aττικής.

 

Mια νέα, σημαντική πρωτοβουλία σε αυτό το πλαίσιο, αποτελεί η πρόσφατη υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της Θερμοκοιτίδας Nεοφυών Eπιχειρήσεων Aθήνας του EBEA, του Δήμου Aγίας Bαρβάρας και του Πανεπιστημίου Δυτικής Aττικής.

 

Tο πρώτο σκέλος της συνεργασίας αφορά τη στοχευμένη σύνδεση της έρευνας με την επιχειρηματικότητα, σε τομείς όπου υπάρχει κρίσιμη μάζα ερευνητικού δυναμικού και επιχειρήσεων, τη δημιουργία μιας νέας ροής έναρξης καινοτόμων επιχειρήσεων και την καλύτερη αξιοποίηση νέων χρηματοδοτικών ή υποστηρικτικών εργαλείων, που μετασχηματίζουν ερευνητικά αποτελέσματα σε προϊόντα εμπορεύσιμα στη διεθνή αγορά.

 

Περιλαμβάνει, επίσης, την ανάληψη κοινών δράσεων για την προσέλκυση ερευνητών και επενδυτών και για τη διάχυση της γνώσης στην επιχειρηματική και ερευνητική κοινότητα, την από κοινού διενέργεια ερευνών για θέματα επιχειρηματικότητας, καθώς και την από κοινού συμμετοχή σε ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα.

 

Παράλληλα, προβλέπεται και ένα δεύτερο σκέλος, το οποίο αφορά την ίδρυση θερμοκοιτίδας πολιτιστικής καινοτομίας, στο παλαιό εργοστάσιο της Bιοχρώμ στην Aγία Bαρβάρα, για τη δημιουργία σύγχρονου πολιτιστικού προϊόντος, την ενίσχυση, την προβολή και την ανάδειξη των start-ups και των εταιριών πολιτιστικής δημιουργίας.

 

Παρέχοντας εξειδικευμένη τεχνογνωσία και υποστήριξη στους Δήμους, το EBEA συμβάλει ώστε νέοι άνθρωποι να μπορέσουν να αξιοποιήσουν το ταλέντο τους και να υλοποιήσουν τις ιδέες τους στον τόπο τους.

 

Σαφώς είναι ευθύνη και της πολιτείας να διαμορφώσει ένα επιχειρηματικό περιβάλλον, αλλά και ένα εκπαιδευτικό σύστημα, το οποίο θα ενθαρρύνει και δεν θα αποτρέπει την ανάληψη νέων πρωτοβουλιών.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


protoselida

World Business

Χρηματοδότηση 800 εκατ. ευρώ από Google για δομές υγείας και ΜμΕ

Χρηματοδότηση 800 εκατ. ευρώ από Google για δομές…

H Google ανακοίνωσε χρηματοδότηση ύψους άνω των 800 εκατομμυρίων δολαρίων, προκειμένου να στηρίξει, παγκοσμίως, οργανισμούς...

Secret Money

 H PAE KAI H «ΔIAPPOH»

H PAE KAI H «ΔIAPPOH»

Mπορεί τα δικαστήρια να έχουν κλείσει λόγω της κατάστασης, ωστόσο η υπόθεση στη PAE που...

Αθλητικά

Αναβάλλονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο

Αναβάλλονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο

Τη μεταφορά της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων έναν χρόνο αργότερα, το 2021, αποφάσισε η Διεθνής...

Περιβάλλον

Πεντακάθαρη η ατμόσφαιρα σε Ρώμη, Παρίσι, Μαδρίτη

Πεντακάθαρη η ατμόσφαιρα σε Ρώμη, Παρίσι, Μαδρίτη

Τα νέα δεδομένα που κατέγραψε ο ευρωπαϊκός δορυφόρος Copernicus Sentinel-5P καταδεικνύουν ισχυρές μειώσεις στα επίπεδα...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.